search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 02:16
MENU CLOSE

Πούτιν: «Ουδόλως ενδιαφέρομαι» για την ανάμιξη Ρώσων στις αμερικανικές εκλογές

10.03.2018 09:36
Πούτιν: Στήριξη στο Ιράν για πλήρη συμμετοχή στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης - Media

 

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι “δεν τον ενδιαφέρει καθόλου” αν Ρώσοι πολίτες αναμίχθηκαν στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016, επιμένοντας στο γεγονός ότι δεν υπήρχε καμιά σχέση με το Κρεμλίνο, σε συνέντευξή του που δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή.

“Γιατί αποφασίσατε ότι οι ρωσικές αρχές, συμπεριλαμβάνοντας και εμένα, έδωσαν την άδεια να γίνει αυτό;” διερωτήθηκε ο Πούτιν στη συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC, κατά τη διάρκεια της οποίας επανειλημμένα υιοθέτησε μαχητική στάση.

Ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μάλερ διεξάγει εκτενή έρευνα για να διαπιστώσει αν ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επωφελήθηκε από τη βοήθεια της Μόσχας κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Τον περασμένο μήνα ο Μάλερ απήγγειλε κατηγορίες σε βάρος 13 ρώσων πολιτών, ένας εκ των οποίων είναι στενός συνεργάτης του Πούτιν, και σε τρεις ρωσικές εταιρίες γιατί υποστήριξαν την εκστρατεία του Τραμπ, συκοφαντώντας την αντίπαλό του Δημοκρατική Χίλαρι Κλίντον και παρεμβαίνοντας στην εκλογική διαδικασία.

“Αν είναι Ρώσοι, και λοιπόν;”, είπε ο Πούτιν για τους ισχυρισμούς αυτούς.

“Υπάρχουν 146 εκατομμύρια Ρώσοι. Και λοιπόν; Δεν με νοιάζει, ουδόλως με ενδιαφέρει (…) Δεν εκπροσωπούν τα συμφέροντα του ρωσικού κράτους”.

Η ρωσική εκστρατεία αποσταθεροποίησης, που χρηματοδοτήθηκε με εκατομμύρια δολάρια, φέρεται να είχε αρχίσει από το 2014, σύμφωνα με το κατηγορητήριο. Το έγγραφο αυτό που συνέταξε ο εισαγγελέας Μάλερ έχει 37 σελίδες, αλλά ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι δεν έχει δει επί του παρόντος ένα τεκμήριο που να αποδεικνύει ότι η Ρωσία είχε κάποια ανάμιξη.

“Εμείς επιβάλαμε κυρώσεις σε βάρος των ΗΠΑ; Οι ΗΠΑ μάς επέβαλαν κυρώσεις”, δήλωσε.

“Εμείς στη Ρωσία δεν μπορούμε να δικάσουμε κανέναν εφόσον αυτός δεν έχει παραβιάσει τη ρωσική νομοθεσία (…) Τουλάχιστον στείλτε μας ένα κομμάτι χαρτί (…) Δώστε μας ένα έγγραφο. Δώστε μας ένα επίσημο αίτημα. Και εμείς θα του ρίξουμε μια ματιά”.

Οι κύριες υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ είχαν ήδη καταγγείλει τη ρωσική παρέμβαση στην προεκλογική εκστρατεία, αλλά ο Ντόναλντ Τραμπ απέρριπτε συνεχώς οποιαδήποτε συμπαιγνία με τη Μόσχα.

“Μπορεί να πιστέψει κανείς ότι η Ρωσία, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, επηρέασε το αποτέλεσμα των εκλογών; Σε εσάς, δεν σας φαίνεται γελοίο;” ρώτησε ο αρχηγός του ρωσικού κράτους.

“Δεν είναι στόχος μας να αναμιχθούμε. Δεν βλέπουμε τι στόχο θα μπορούσαμε να επιτύχουμε με την ανάμιξή μας. Δεν υπάρχει στόχος”, είπε.

Οι επικεφαλής των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών δήλωσαν τον Φεβρουάριο ότι οι απόπειρες ανάμιξης της Ρωσίας στην αμερικανική πολιτική συνεχίζονταν και τόνισαν ότι οι απόπειρες αυτές αποτελούν απειλή για τις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15