search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 00:00
MENU CLOSE

Eurogroup: Συνολική λύση μέσα σε 100 μέρες

12.03.2018 17:23
Eurogroup: Συνολική λύση μέσα σε 100 μέρες - Media
 
Το δεύτερο 15μερο του Μαρτίου αναμένεται η έγκριση για την εκταμίευση των 5,7 δισ. ευρώ, μόλις ολοκληρωθούν όλες οι σχετικές εθνικές διαδικασίες, ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο μετά τη λήξη του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.
 
Ο κ. Σεντένο εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει και τις τελευταίες υποχρεώσεις της προκειμένου να ολοκληρώσει με επιτυχία το πρόγραμμα του ΕSM, επισημαίνοντας ότι «μπήκαμε στην τελική φάση του προγράμματος».
 
Ανέφερε ότι η χώρα έχει μπει στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση του προγράμματος καθώς, όπως είπε, βρίσκεται πλέον στην τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση και δείχνει «ισχυρή δέσμευση στην εφαρμογή του προγράμματος και τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων».
 
Για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, αλλά και το μηχανισμό σύνδεσης αποπληρωμής του χρέους με τον ρυθμό ανάπτυξης, ο Μ. Σεντένο τόνισε ότι υπάρχει πρόοδος στις τεχνικές συζητήσεις. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το Eurogroup θα συζητήσει τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους στην άτυπη σύνοδο που θα γίνει στις 27 Απριλίου, με την Ελλάδα να καλείται να παρουσιάσει μια μακροπρόθεσμη στρατηγική ανάπτυξης.
 
«Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι απέχουμε 100 μέρες από το Eurogroup της 21ης Ιουνίου. Ως τότε θα πρέπει να αποφασιστεί μια συνολική συμφωνία πακέτο για την ολοκλήρωση του προγράμματος, το οποίο θα περιλαμβάνει τη στρατηγική ανάπτυξης που θα παρουσιάσει η ελληνική κυβέρνηση τον Απρίλιο, τα μέτρα για το χρέος και την εποπτεία για την μεταμνημονιακή εποχή. Η εποπτεία μετά το πρόγραμμα, όπως είπε, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να μοιάζει με ένα νέο πρόγραμμα .
 
Από την πλευρά του, ο κ. Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι «είμαστε μπροστά σε «σφυχτά χρονοδιαγράμματα», υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει τα 88 προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης, ως το Eurogroup της 21ης Ιουνίου.
 
Για τη στρατηγική ανάπτυξης που πρέπει να παρουσιάσει η Αθήνα στο Εurogroup του Απριλίου, ο Μ. Σεντένο τόνισε ότι είναι ευκαιρία η Ελλάδα να λάβει την «πλήρη κυριότητα» των πολιτικών που θα ακολουθηθούν, προσθέτοντας ότι το ζητούμενο είναι «η έξοδος από το πρόγραμμα να είναι ομαλή και βιώσιμη». Ο Π. Μοσκοβισί υπενθύμισε ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών δεσμεύτηκε να παρουσιάσει τη στρατηγική για την ανάπτυξη της Ελλάδας πριν από το ορθόδοξο Πάσχα, τονίζοντας ότι θα αποτελέσει ένα «σημαντικό τεστ για την αξιοπιστία» της χώρας στη συνολική συζήτση για τη μεταμνημονιακή εποχή.
 
Ο κ. Ρέγκλινγκ διευκρίνισε ότι 5,7 δισ. μπορεί να εκταμιευτούν εντός του Μαρτίου και ένα ακόμη δισ. το επόμενο χρονικό διάστημα, με την προϋπόθεση να προχωρήσουν η εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων και οι πλειστηριασμοί.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 00:00