search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 08:00
MENU CLOSE

Η δόση εγκρίθηκε, το χρέος έπεται και όλα τα μέτρα, χωρίς αντίμετρα το 2019, ζητεί το ΔΝΤ

13.03.2018 07:05
Η δόση εγκρίθηκε, το χρέος έπεται και όλα τα μέτρα, χωρίς αντίμετρα το 2019, ζητεί το ΔΝΤ - Media

 

Μπορεί η δόση των 5,7 δισ, ευρώ να πήρε το πράσινο φως και να εκταμιευθεί εντός του δεύτερου 15θημέρου του Μαρτίου, σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, ωστόσο το ΔΝΤ ζητεί μέτρα «εδώ και τώρα» 

Μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του eurogroup, όπου ασχολήθηκε με την πορεία της 4ης αξιολόγησης, συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα για την ελληνική οικονομία  είναι οι συζητήσεις για το χρέος και η στρατηγική ανάπτυξης που πρέπει να παρουσιάσει η κυβέρνηση έως τις αρχές Απριλίου.

Στο επόμενο Eurogroup, χρέος και εποπτεία

Όσον αφορά το χρέος τώρα, φαίνεται πως η συζήτηση θα γίνει στο επόμενο Eurogroup που θα γίνει στις 26 Απριλίου στη Σόφια της Βουλγαρίας, όπου και η κυβέρνηση θα παρουσιάσει το πρόγραμμά της για το χρέος. 

Μέτρα τώρα ζητά το ΔΝΤ 

Παρά την αισιοδοξία που εξέφρασαν χθες οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι μετά τη λήξη του Eurogroup, το επόμενο διάστημα αναμένεται να υπάρχει μεγάλη αντιπαράθεση ανάμεσα στους θεσμούς και την Ε.Ε., με το ΔΝΤ να πιέζει για επιβολή των νομοθετημένων μέτρων, μείωση συντάξεων και αφορολογήτου ορίου, όλων μαζί το 2019 και όχι σταδιακά το 2019 και το 2020 όπως θα ήθελε η Κομισιόν.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή» το ΔΝΤ έχοντας διαφορετικές προβλέψεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να πιέσει να μην τεθούν σε εφαρμογή ούτε τα αντίμετρα, στα οποία υπολογίζει η κυβέρνηση ώστε να μειώσει το πολιτικό κόστος των επιπλέον μέτρων. Η τελική απόφαση θα παρθεί στο τέλος της τέταρτης αξιολόγησης, όταν θα έχουν βγει τα αποτελέσματα της Εurostat που θα δείχνουν αν έχουν επιτευχθεί οι δημοσιονομικοί στόχοι για το 2017.

Συγχρόνως, η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να παρουσιάσει στα μέλη του Εurogroup μέχρι το Πάσχα το αναπτυξιακό της σχέδιο, με το οποίο θα εξηγεί ποιο είναι το όραμά της για την ελληνική οικονομία αλλά και ποια βήματα πρέπει να γίνουν όταν η Ελλάδα δεν θα βρίσκεται κάτω από τον αυστηρό έλεγχο της τρόικας.

Στις 100 επόμενες μέρες «πρέπει να διατηρηθεί το μομέντουμ και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες», όπως είπε χαρακτηριστικά ο αρμόδιος επίτροπος Οικονομικών Π. Μοσκοβισί, καθώς και η τέταρτη αξιολόγηση, η οποία έχει 88 προαπαιτούμενα που πρέπει να ολοκληρωθούν. Μεταξύ άλλων, η αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών και μία σειρά από ιδιωτικοποιήσεις. Συγχρόνως ρόλο θα παίξουν οι εξωτερικές αλλά και οι γεωπολιτικές εξελίξεις, που μπορεί να επηρεάσουν την έξοδο στις αγορές όπως και τα stress tests για τις ελληνικές τράπεζες που θα ανακοινωθούν στις 5 Μαΐου.

Παρόλο που ο κ. Μοσκοβισί επανέλαβε αρκετές φορές στην συνέντευξη Τύπου ότι το μεταμνημονιακό πλαίσιο στο οποίο θα βρεθεί η Ελλάδα «δεν θα είναι ένα τέταρτο πρόγραμμα», στις Βρυξέλλες είναι ανήσυχοι για τα ρίσκα που ελλοχεύουν μετά το τέλος του προγράμματος. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 08:00