search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 20:59
MENU CLOSE

Τζινα Χάσπελ: Ποία είναι η νέα επικεφαλής της CIA – Μυστικές φυλακές και βασανισμοί στο «μαύρο» βιογραφικό της

13.03.2018 13:58
Τζινα Χάσπελ: Ποία είναι η νέα επικεφαλής της CIA – Μυστικές φυλακές και βασανισμοί στο «μαύρο» βιογραφικό της - Media

 

Η είδηση της αποπομπής του Ρεξ Τίλερσον από το υπουργείων εξωτερικών των ΗΠΑ δεν αιφνιδίασε όσους παρακολουθούν την αμερικανική πολιτική σκηνή και τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Τραμπ.

Ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της πετρελαιοβιομηχανίας Τίλερσον, είχε εδώ και καιρό όχι και τις καλύτερες σχέσεις με τον Τραμπ, ειδικά μετά τις διαρροές ότι αποκάλεσε τον πρόεδρο «ηλίθιο» κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο πεντάγωνο. Τα ίδια δημοσιεύματα τον ήθελαν να είναι έτοιμος να παραιτηθεί, ωστόσο παρέμεινε στη θέση του μετά από παρέμβαση του αντιπροέδρου Μάικ Πενς.

Σε κάθε περίπτωση, τη θέση του αναλαμβάνει η μέχρι τώρα αναπληρώτρια διοικήτρια της CIA Τζινα Χάσπελ.

Πρόκειται για μία αμφιλεγόμενη 61χρονη, με «μαύρο» βιογραφικό που συγκαταλέγεται στους σκληρούς της υπηρεσίας και με τον διορισμό της δίχασε το αμερικανικό Κογκρέσο.

Η ίδια διοικούσε το 2002 μία από της μυστικές φυλακές της CIA στην Ταϊλάνδη, στην οποία μεταφέρονταν κρατούμενοι, κυρίως ύποπτοι για τρομοκρατία που είχαν απαχθεί χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες και χωρίς να έχουν δικαίωμα σε δίκη ή υπεράσπιση.

Σύμφωνα με αναφορά της επιτροπής πληροφοριών του Κογκρέσου στη συγκεκριμένη μυστική φυλακή, οι κρατούμενοι υποβάλλονταν συστηματικά σε βασανιστήρια εικονικού πνιγμού και σε άλλες παράνομες ανακριτικές μεθόδους.

Επίσης διετέλεσε επιτελάρχης του Χοσέ Ροντρίγκεζ, τότε διοικητή της αντιτρομοκρατικής πτέρυγας της CIA. Στα απομνημονεύματά του, ο Ροντρίγκεζ «κάρφωνε» την Χάσπελ ως την συντάκτρια απόρρητου τηλεγραφήματος με το οποίο διέτασσε την καταστροφή δεκάδων βιντεοταινιών, στις οποίες απεικονίζονταν τα βασανιστήρια στην μυστική φυλακή που διοικούσε, στην Ταϊλάνδη.

Το Ευρωπαϊκό κέντρο προστασίας Συνταγματικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχει ζητήσει επανειλημμένα την δίωξή της για επίβλεψη βασανισμών.

Η ίδια διατηρεί ένα πολύ χαμηλό δημόσιο προφίλ, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την έλλειψη φωτογραφιών της, παρά το γεγονός ότι έχει υπηρετήσει σε πολλές επιτελικές θέσεις.

*Σημειώνεται ότι τυπικά, η Χάσπελ δεν είναι ακόμα επικεφαλής της Κεντρικής Υπηρεσίας πληροφοριών των ΗΠΑ, καθώς εκκρεμεί η επικύρωση του διορισμού από την αρμόδια επιτροπή του Κογκρέσου. Εκτός απροόπτου η επιτροπή αναμένεται να επικυρώσει την επιλογή Τραμπ, ονομάζοντας την, την πρώτη γυναίκα επικεφαλής της CIA στην ιστορία.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 20:59