search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 04:51
MENU CLOSE

Όλοι εναντίον της διακοπής

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2012
15-3-2018
15.03.2018 04:00
sp1503savidis.jpg

 

Σε όλα τα ποδοσφαιρικά γήπεδα του πλανήτη ο επόπτης γραμμών είναι υπεύθυνος για τις παραβάσεις στον κάθετο άξονα του γηπέδου. Στην ελληνική πραγματικότητα, όπου τα επιχειρηματικά σχήματα που διαχειρίζονται το παρόν του ποδοσφαίρου αποτελούν ταυτόχρονα τη ραχοκοκαλιά της οικονομικής δραστηριότητας αλλά και πολλών άλλων δομών άτυπης εξουσίας, όπως τα ΜΜΕ, οι ευθύνες ενός λάινσμαν φαίνεται ότι είναι πολύ μεγαλύτερες. Είναι μια αδιανόητη παραδοξολογία αυτός ο ισχυρισμός, δυστυχώς όμως είναι πολύ κοντά στην αλήθεια. Αυτό αποδεικνύει η αλληλουχία των γεγονότων μετά το περίφημο οφσάιντ ή μη της Τούμπας το βράδυ της περασμένης Κυριακής.

Τα φωτογραφικά στιγμιότυπα, αποτυπώνοντας τον «ισχυρό άνδρα» του ΠΑΟΚ με το «σιδερικό» περασμένο στη μέση, «ταξίδευαν» και ανέβαιναν ως πρώτη είδηση στα περισσότερα αθλητικά μέσα ενημέρωσης του κόσμου ως η κατάληξη ενός ντέρμπι τίτλου μεταξύ του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ, ενός ντέρμπι σε ένα γήπεδο που δεν «έπεφτε καρφίτσα» και δεν «άνοιξε μύτη», ενός ντέρμπι, ωστόσο, που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.

«Πιστέψτε με, δεν είχα κανέναν σκοπό να διαπληκτιστώ με την αντίπαλη ομάδα ή με τους διαιτητές. Και σαφώς δεν απείλησα κανέναν. Δυστυχώς τόσο εγώ και η οικογένειά μου όσο και οι συνάδελφοί μου, βρεθήκαμε όμηροι του τελείως άρρωστου ποδοσφαιρικού κατεστημένου», υποστήριξε ο Ιβάν Σαββίδης σε γραπτή δήλωσή του για την εισβολή του στον αγωνιστικό χώρο της Τούμπας. Χωρίς να κάνει καμία αναφορά στο περίστροφο που είχε στη ζώνη του, ζήτησε συγγνώμη από τους φιλάθλους του ΠΑΟΚ – και όχι μόνο – για τη συμπεριφορά του, κάνοντας λόγο για «συναισθηματική αντίδραση», η οποία προκλήθηκε «από τη γενικευμένη αρνητική κατάσταση που επικρατεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο τον τελευταίο καιρό και από το σύνολο των απαράδεκτων, μη αθλητικών γεγονότων, που έλαβαν χώρα προς το τέλος του αγώνα ΠΑΟΚ-ΑΕΚ».

Διακοπή και βλέπουμε…

«Λουκέτο» μέχρι νεωτέρας. Αυτή ήταν η επιλογή της κυβέρνησης μετά τα όσα διαδραματίστηκαν στο χορτάρι της Τούμπας το βράδυ της Κυριακής. «Αποφασίσαμε να διακόψουμε το πρωτάθλημα. Τις επόμενες ώρες θα γίνουν συναντήσεις με τους αρμόδιους εμπλεκόμενους φορείς, τη Λίγκα, ενώ είμαστε σε ανοιχτή επικοινωνία με την UΕFΑ και δεν θα εκκινήσει αν δεν υπάρξει κοινό συμφωνημένο πλαίσιο από όλους», ανακοίνωσε ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης αμέσως μετά τη σύσκεψη που είχε στο Μαξίμου με τον Αλέξη Τσίπρα την περασμένη Δευτέρα.

«Να αγνοήσουμε το πολιτικό κόστος» στα ζητήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου, ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε ο Αλέξης Τσίπρας στη σύντομη συνομιλία που είχε, μπροστά στις κάμερες, με τον Σταύρο Θεοδωράκη στη συνάντηση που είχαν την ίδια ημέρα. Ο επικεφαλής του Ποταμιού, από την πλευρά του, έκανε λόγο για «μαφιόζους» στο ποδόσφαιρο, τονίζοντας πως «αν δεν κόψουμε κεφάλια, θα παραδινόμαστε συνέχεια σ’ αυτές τις συμπεριφορές, σ’ αυτούς τους ανθρώπους».

Τον αδιάψευστο φωτογραφικό φακό μάλιστα επικαλέστηκε ο υφυπουργός Αθλητισμού στην επιστολή του προς τη FIFA, εξηγώντας τους λόγους που τον ανάγκασαν να αποφασίσει τη διακοπή του πρωταθλήματος της Super League και του Κυπέλλου Ελλάδας. Σημειώνει ότι ο ελληνικός και διεθνής Τύπος παρουσίασε πολυάριθμες φωτογραφίες του Ιβάν Σαββίδη να μπαίνει οπλισμένος στον αγωνιστικό χώρο και για αυτόν τον λόγο, «καθώς και σε διάφορα συμβάντα κατά τη διάρκεια των πρόσφατων αγωνιστικών, είμαι αναγκασμένος να προβώ στην απόφαση διακοπής του ελληνικού πρωταθλήματος, ώστε να διασφαλίσω την ασφάλεια των φιλάθλων, των ποδοσφαιριστών και όλων των εμπλεκομένων στο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα».

Την αντίθεσή τους με την απόφαση της κυβέρνησης να διακόψει το πρωτάθλημα δήλωσαν οι ίδιες οι ομάδες. Τη θέση τους εξέφρασε ο πρόεδρος της Super League Γιώργος Στράτος. «Η διακοπή δεν ωφελεί κανέναν και σε τίποτα, ακυρώνει ό,τι θετικό έχει γίνει και υφίσταται. Θέτει σε τεράστια διακινδύνευση ολόκληρο το ελληνικό ποδόσφαιρο πέρα από τις οικονομικές συνέπειες επί δικαίων και αδίκων σε όλες τις ομάδες του συνεταιρισμού μας», δήλωσε ο Γιώργος Στράτος μετά τη συνάντηση που είχε με τον υφυπουργό Αθλητισμού. «Υφίσταται νόμος και προβλεπόμενες ποινές να καταλογίσουν τα αρμόδια θεσμικά όργανα», τόνισε και πρόσθεσε: «Δεν είχαμε διάσταση απόψεων, η διακοπή δεν συμβάλλει σε τίποτα, μπορεί να αποτελέσει οπισθοδρόμηση στον ευκταίο στόχο και άλλοθι για να κρυφτούν ορισμένοι πίσω από αυτήν. Ζητάμε την ταχύτερη άρση της διακοπής, έχουμε απόψεις και θα είμαστε παρόντες όταν μας ζητηθεί στον βαθμό που μας αναλογεί».

Στην Αθήνα κατέφτασαν μάλιστα εκπρόσωποι της FIFA και της UEFA όπου και συναντήθηκαν με την αθλητική ηγεσία της χώρας. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, το μεσημέρι της Τετάρτης, ο εκπρόσωπος της FIFA έστειλε μήνυμα συμμόρφωσης, προειδοποιώντας πως ένα ποδοσφαιρικό Grexit δεν είναι μακρινό. «Το Grexit που έμοιαζε μακρινό, δεν είναι πλέον. Το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει φτάσει στον γκρεμό», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Χέρμπερτ Χούμπελ, ζητώντας από όλους τους αρμόδιους φορείς αλλά και τους ιδιοκτήτες των ομάδων να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Μετά το τέλος της συνέντευξης Τύπου του εκπροσώπου της FIFA ο πρόεδρος της ΕΠΟ Βαγγέλης Γραμμένος δήλωσε πως «αποφασίστηκε ότι θα πρέπει μέχρι τη μεθεπόμενη Παρασκευή το επαγγελματικό ποδόσφαιρο να δεσμευτεί εγγράφως σε ένα πλαίσιο αναφορικά με τα φαινόμενα βίας εκτός και εντός γηπέδων, όπως επίσης και με την ασφάλεια των γηπέδων. Αυτή η δέσμευση του επαγγελματικού ποδοσφαίρου θα κατατεθεί στην Ομοσπονδία και εκείνη θα τη μεταφέρει στον υφυπουργό Αθλητισμού, ο οποίος, αν κρίνει ότι είναι ικανοποιητικές οι δεσμεύσεις του επαγγελματικού ποδοσφαίρου στην κατεύθυνση που προανέφερα, θα αποφασίσει αν θα ανασταλεί η απόφασή του για τη διακοπή των πρωταθλημάτων».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 02:24