search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 07:26
MENU CLOSE

Όλοι στο ίδιο «τσουβάλι» – «Πυρετός» στα εθνικά και αποστάσεις από Σαββίδη

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2012
15-3-2018
15.03.2018 04:00
15-3-2018 - Media

 

Η έξαρση των εθνικών θεμάτων, το ζήτημα με την επιδότηση ενοικίου και της ακόλουθης εξόδου από την κυβέρνηση της Ράνιας Αντωνοπούλου και του Δημήτρη Παπαδημητρίου, ο βεβιασμένος μίνι ανασχηματισμός που ακολούθησε για την αντικατάστασή τους, η σύλληψη των δύο στρατιωτικών στον Έβρο από τις τουρκικές αρχές και τώρα τα γεγονότα της Κυριακής στην Τούμπα είναι μια σειρά από «απρόοπτα» που έρχονται το τελευταίο διάστημα να δοκιμάσουν την ετοιμότητα και την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης.

Το Μαξίμου είχε θέσει στις προτεραιότητές του το θέμα της Nοvartis που προκαλεί προβλήματα στους πολιτικούς αντιπάλους της κυβέρνησης και κυρίως στη Νέα Δημοκρατία, ωστόσο τον τελευταίο καιρό δυσκολεύεται να συντηρήσει το συγκεκριμένο θέμα στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, καθώς «σκάνε» διαρκώς μικρότερες ή μεγαλύτερες «κρίσεις» προς διαχείριση, οι οποίες δημιουργούν πολιτική πίεση είτε από την κοινή γνώμη είτε από την αντιπολίτευση, ενώ επιφυλάσσουν και παρενέργειες στην κυβερνητική συνεργασία, όπως το θέμα των δύο στρατιωτικών όπου καταγράφεται η διαφοροποίηση του κυβερνητικού εταίρου.

«Πυρετός» στα εθνικά

Γενικότερα, τα λεγόμενα «εθνικά» δείχνουν να μεγαλώνουν την απόσταση μεταξύ των δύο εταίρων, είτε πρόκειται για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ είτε για την αντιμετώπιση της εντεινόμενης τουρκικής προκλητικότητας είτε για το θέμα των στρατιωτικών στη μεθόριο.

Στο μεταξύ, η προσπάθεια της κυβέρνησης να «διεθνοποιήσει» το ζήτημα των δύο στρατιωτικών αλλά και το γενικότερο θέμα της τουρκικής προκλητικότητας θέτοντάς στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. φαίνεται να αποδίδει σε ρητορικό επίπεδο, αλλά όχι σε πρακτικό, καθώς ο διεθνής παράγοντας, πέρα από τις όποιες φραστικές καταδίκες έναντι του Ερντογάν, στο τέλος της ημέρας δεν δείχνει να παρεμβαίνει διπλωματικά, πολιτικά ή αλλιώς, συνιστά ψυχραιμία και παροτρύνει τις δύο πλευρές να τα βρουν. Ενδεικτικές ήταν οι δηλώσεις Μέρκελ, που δήλωσε χαρούμενη για τους ανοιχτούς διαύλους που διατηρεί ο Τσίπρας με την Τουρκία, έστω και αν αυτές είναι φορτισμένες με ένταση. Από την άλλη, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων για το θέμα των δύο στρατιωτικών δήλωσε πως «πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο πρέπει να λύσουν αποκλειστικά η Ελλάδα και η Τουρκία», συντασσόμενος επί της ουσίας με τις τουρκικές επισημάνσεις τις προηγούμενες μέρες ότι πρόκειται για διμερές ζήτημα.

«Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι»

Σε ό,τι αφορά το τελευταίο σε σειρά από τα γεγονότα που δοκιμάζουν την κυβέρνηση, το θέμα του ΠΑΟΚ, είναι φανερό πως η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την «ένοπλη» εισβολή του ιδιοκτήτη της ομάδας Ιβάν Σαββίδη στον αγωνιστικό χώρο και τη διακοπή του ντέρμπι ΠΑΟΚ – ΑΕΚ ως μη μεμονωμένο περιστατικό, αλλά ως γενικευμένο φαινόμενο βίας στα γήπεδα.

Κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, κάνοντας μια πρώτη συνολική τοποθέτηση εκ μέρους της κυβέρνησης για το θέμα, αναφέρθηκε στο περιστατικό ως «η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι». Και προς επίρρωσιν των λεγομένων του παρέθεσε μια σειρά άλλα περιστατικά προκειμένου να καταδείξει ότι υπάρχει γενικευμένη βία και ότι εν πάση περιπτώσει υπάρχει ανάγκη η συζήτηση για το ποδόσφαιρο να τεθεί ξανά από την αρχή και οι ευθύνες να επιμεριστούν σε όλους τους ποδοσφαιρικούς παράγοντες ανεξαιρέτως.

Ήδη από το βράδυ της Κυριακής ο πρωθυπουργός φαινόταν να είναι έξαλλος με τα όσα συνέβαιναν στην Τούμπα και είχε διαφανεί η τακτική που θα ακολουθούσε η κυβέρνηση, καθώς μετά τις πρώτες επικοινωνίες του υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Βασιλειάδη με τον Αλέξη Τσίπρα οι διαρροές μιλούσαν για σκέψεις της κυβέρνησης να διακόψει το πρωτάθλημα και για απόδοση ευθυνών σε όλους. Το πρωί της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε κυβερνητική σύσκεψη υπό τον Αλέξη Τσίπρα, παρόντος του Βασιλειάδη, ο οποίος εξερχόμενος ανακοίνωσε τη διακοπή του πρωταθλήματος, ενώ κυβερνητικές διαρροές έφεραν τον πρωθυπουργό αποφασισμένο να αναλάβει το πολιτικό κόστος θέτοντας άπαντες προ των ευθυνών τους.

Αποστάσεις χωρίς μετωπική

Η αμηχανία στον χειρισμό της υπόθεσης δεν λείπει, δεδομένου ότι ο Ιβάν Σαββίδης θεωρείται ευρύτερα πως έχει ευνοηθεί από την κυβέρνηση στον ανταγωνισμό των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στο ποδόσφαιρο, τα μίντια και αλλού. Ως εκ τούτου χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχείρησε να χρεώσει τον Ιβάν Σαββίδη στον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά αναφέροντας ότι επί των ημερών του ο μεγαλοεπιχειρηματίας έλαβε την ελληνική ιθαγένεια.

Σε αδρές γραμμές η κυβέρνηση διά της γενίκευσης της συζήτησης για το ποδόσφαιρο επιλέγει να μην πάει σε μετωπική με τον Ιβάν Σαββίδη (ανεξαρτήτως αν στο εξής θα τηρήσει αυστηρή στάση απέναντί του), από την άλλη επιχειρεί να αποστασιοποιηθεί χρεώνοντας τον επιχειρηματία στον Αντώνη Σαμαρά.

Αποτέλεσμα πάντως αυτής της τακτικής είναι οι αντιφάσεις αλλά και η έμμεση παραδοχή ότι η προηγηθείσα προσπάθεια εξυγίανσης στον χώρο του ποδοσφαίρου δεν πέτυχε.

Βεβαίως η κυβέρνηση μαλακώνει αυτή την παραδοχή λέγοντας ότι οι προσπάθειές της δεν απέδωσαν ακόμη και χρειάζεται να γίνουν κι άλλα. Όπως σημείωνε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή αποφάσισε να συγκρουστεί με τα οργανωμένα συμφέροντα που λυμαίνονται τον χώρο του ποδοσφαίρου, έγιναν σημαντικά βήματα, αλλά «εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται ότι χρειάζονται ακόμη περισσότερα δραστικά μέτρα» και γι’ αυτό είναι διατεθειμένη να λάβει δύσκολες αποφάσεις.

Ως προς την αντιφατικότητα των κυβερνητικών χειρισμών αξίζει να σημειωθεί ότι ο ίδιος ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης στην ανακοίνωσή του μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής σημείωνε ότι χάρη στην κυβερνητική προσπάθεια εξυγίανσης απέναντι «σε πανίσχυρους αντιπάλους και κατεστημένα κυκλώματα φέτος, έπειτα από χρόνια, είχαμε το πιο συναρπαστικό και πιο δίκαιο πρωτάθλημα».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 07:21