search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 13:26
MENU CLOSE

«Ανάβει» η κόντρα για τα εργασιακά

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2012
15-03-2018
17.03.2018 04:00
kontra.jpg

 

Χορήγηση κινήτρων έναντι παρεμβάσεων στον κατώτατο μισθό ζητάει ο ΣΕΒ

Παγωμένη πάνω από επτά συνεχή έτη είναι η επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων, με τον τυπικό βασικό μισθό να έχει καθηλωθεί στα 586 ευρώ, την ώρα μάλιστα που ένας στους τρεις εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα αμείβεται με λιγότερα από 400 ευρώ τον μήνα, καθώς υπάγεται σε καθεστώς υποχρεωτικής μερικής απασχόλησης ή διαλείπουσας εργασίας, σύμφωνα με στοιχεία από τις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις των επιχειρήσεων προς τον ΕΦΚΑ.
 
Μάλιστα, μέσα στο 2017, με μερική απασχόληση ή εκ περιτροπής εργασία δούλευαν περίπου 640.000 εργαζόμενοι, οι οποίοι είχαν μέσο μικτό μισθό 390 ευρώ. Με δεδομένο ότι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας περιορίζονται στα 1,8 εκατ. άτομα, υπολογίζεται ότι με μειωμένο ωράριο απασχολείται άνω του 35% του προσωπικού. 
 
Την πραγματικότητα αυτή υπόσχεται ότι θα αλλάξει η κυβέρνηση με τη λήξη των μνημονίων τον προσεχή Αύγουστο. Ήδη έχει ανοίξει τον διάλογο παρακολούθησης όλων των συλλογικών διαπραγματεύσεων σε όλα τα επίπεδα. Ό,τι όμως και να γίνει, οι δανειστές θα έχουν τον τελευταίο λόγο, καθώς για όλα θα απαιτείται η έγκρισή τους κατά την τριετή περίοδο εποπτείας που θα ακολουθήσει μετά την έξοδο από το μνημόνιο.
 
Για το υπουργείο Εργασίας πάντως τρεις είναι οι βασικές προϋποθέσεις για την ενίσχυση της θέσης της εργασίας, αλλά και για την έμπρακτη αλλαγή των προτεραιοτήτων της οικονομικής πολιτικής. 
 Η πρώτη προϋπόθεση είναι η επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων (επεκτασιμότητα και αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης).
 Η δεύτερη προϋπόθεση αφορά την αύξηση του κατώτατου μισθού.
 Η τρίτη προϋπόθεση αφορά την καταπολέμηση της παραβατικότητας στους χώρους εργασίας.
 
Ο… αντιστασιακός ΣΕΒ
Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της, η κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει ένα αξιόπιστο σύστημα μέτρησης της αντιπροσωπευτικότητας των κλαδικών συμβάσεων εργασίας, από το οποίο να προκύπτει ποιες κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές συμβάσεις αφορούν εργοδότες που καλύπτουν το 51% του κάθε κλάδου της οικονομίας. 
 
Αυτό το ζήτημα έχει σοβαρές τεχνικές δυσκολίες, καθώς θα πρέπει να εξακριβωθεί και ο αριθμός των επιχειρήσεων που ανήκουν σε κάθε κλάδο, αλλά και ο αντίστοιχος αριθμός των εργαζομένων που απασχολούνται στον κάθε κλάδο.
Την ίδια ώρα, όμως, οι εργοδοτικές οργανώσεις φέρνουν αντιστάσεις και ζητούν οι όποιες αλλαγές να γίνουν ύστερα από διάλογο και οι όποιες παρεμβάσεις στον κατώτατο μισθό να συνδυαστούν με τη χορήγηση κινήτρων. Μάλιστα κύκλοι του ΣΕΒ σημειώνουν πως «τα θέματα τα εργασιακά και της απασχόλησης θα πρέπει να επιλύονται όσο είναι δυνατό στο πλαίσιο του διαλόγου των κοινωνικών εταίρων ή με τριμερή διαβούλευση». 
 
Η βασική θέση του ΣΕΒ είναι πως «η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας επιτάσσει ρυθμίσεις που επιβάλλουν διαφορετικές αυξήσεις μισθών και όχι τις ίδιες αδιακρίτως σε όλους τους κλάδους, καθώς διαφορετικές επιχειρήσεις έχουν διαφορετικές αντοχές σε αυξήσεις μισθών, αναλόγως της αύξησης της παραγωγικότητάς τους».
 
Μάλιστα τονίζει χαρακτηριστικά ότι «η άσκηση της πολιτικής μισθών και το πλαίσιο διαμόρφωσης αυτών τα χρόνια πριν από την εκδήλωση της κρίσης συνέβαλε ουσιαστικά στη διάβρωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας» και προσθέτει ότι το μάθημα της κρίσης προς όλους πρέπει να είναι σαφές: «Μια προσπάθεια να νομοθετήσουμε μια επιστροφή στο παρελθόν, να βγούμε από την κρίση μέσω της πόρτας που μας έβαλε σε αυτή διατηρώντας τις δομικές αδυναμίες του παρελθόντος, θα καταστρέψει ό,τι έχει απομείνει όρθιο στη χώρα ως ανταγωνιστικός και βιώσιμος τομέας “διεθνώς εμπορεύσιμων” αγαθών και υπηρεσιών».
 
Υπ’ αυτές τις συνθήκες η κυβέρνηση φαίνεται να υπαναχωρεί σε όσα μέχρι πρότινος υποσχόταν για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας στα επίπεδα του 2011 μετά την ολοκλήρωση του μνημονίου τον Αύγουστο του 2018. Πλέον οι συζητήσεις περιλαμβάνουν τα εξής: την επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, τη λειτουργία του θεσμού της Διαιτησίας και την αλλαγή της αρχιτεκτονικής του προστίμου για την αδήλωτη εργασία.
 
Ωστόσο, μέχρι πρότινος, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, όταν αναφερόταν στα θέματα των συλλογικών συμβάσεων που θα επανέλθουν μετά την ολοκλήρωση του μνημονίου, σημείωνε ότι θα επαναφέρει την επεκτασιμότητα, δηλαδή τη δυνατότητα του υπουργείου Εργασίας να επεκτείνει σε όλες τις επιχειρήσεις ενός κλάδου ή επαγγέλματος μια κλασική συλλογική σύμβαση, αλλά και την αρχή της ευνοϊκότερης.
 
Και κόντρα με το «Βήμα»
Δεν είναι λίγα τα δημοσιεύματα που λένε ότι η κυβέρνηση υποχωρεί στις πιέσεις των εργοδοτών, όπως για παράδειγμα αυτό του «Βήματος», το οποίο έγραφε χαρακτηριστικά ότι «η κυβέρνηση ανακρούει πρύμναν σε όσα μέχρι πρότινος υποσχόταν για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας στην προτεραία κατάσταση, μετά την ολοκλήρωση του μνημονίου τον Αύγουστο του 2018». Επιπλέον σημείωνε ότι το υπουργείο Εργασίας… άρχισε τις εκπτώσεις «αποσύροντας μία από τις δύο αρχές των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, τις οποίες η κυρία Έφη Αχτσιόγλου υποσχόταν – με τέσσερις συνεχόμενες επίσημες δηλώσεις της – ότι θα επαναφέρει το καλοκαίρι».
 
Το υπουργείο Εργασίας απάντησε στην εφημερίδα ότι «βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να τους στερήσουμε τη χαρά: οι δύο βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων θα τεθούν ξανά σε ισχύ τον Σεπτέμβριο του 2018. Σημειωτέον δε ότι αυτό δεν αποτελεί υπόσχεση, αλλά ψηφισμένο νόμο του κράτους. Είμαστε βέβαιοι ότι μια τέτοια εξέλιξη θα χαροποιούσε ιδιαίτερα τους εκδότες και τους ιδιοκτήτες της ιστορικής κατά τα άλλα εφημερίδας. Δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι για τα σχετικά συναισθήματα των εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένου του υπογράφοντος το δημοσίευμα».
 
Αλλαγές εν όψει
Το θέμα πάντως δεν είναι αν κονταροχτυπιέται το υπουργείο Εργασίας με τον Τύπο, αλλά οι αλλαγές που εξετάζονται.
1 Ειδικότερα για την επεκτασιμότητα των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων προβλέπεται ήδη (βάσει όσων ψήφισε η κυβέρνηση τον Μάιο του 2017) να επανέλθει μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος προσαρμογής.
Ωστόσο το μνημόνιο προβλέπει πρώτα τη διαμόρφωση ενός αξιόπιστου διοικητικού συστήματος ελέγχου της αντιπροσωπευτικότητας των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων.
Για το ζήτημα αυτό το υπουργείο Εργασίας σκέπτεται οι κλαδικές συμβάσεις να θεωρούνται αντιπροσωπευτικές εφόσον στις επιχειρήσεις που είναι μέλη των κλαδικών εργοδοτικών ενώσεων απασχολείται τουλάχιστον το 50% των εργαζομένων του εν λόγω κλάδου. Η διασταύρωση του ποσοστού αυτού θα γίνεται μέσω των στοιχείων που έχει στη διάθεσή του το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη».
2 Σε ό,τι αφορά τη Μεσολάβηση και Διαιτησία (ΟΜΕΔ), το δικαίωμα της μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία είχε καταργηθεί με μνημονιακές διατάξεις, αλλά επανήλθε επειδή οι εργαζόμενοι κέρδισαν τη μάχη στο ΣτΕ. Έκτοτε επιτράπηκε στην πράξη η μονομερής προσφυγή στον ΟΜΕΔ, αν και τυπικά ακόμα ισχύει η διάταξη αυτή.
 
Ο ΣΕΒ ζητά επίμονα την κατάργηση της μονομερούς προσφυγής, ενώ η διαιτησία είναι ένα από τα θέματα που βρίσκονται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. 
Για την αδήλωτη εργασία με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, το πρόστιμο ανέρχεται σε 10.549 ευρώ. Στα σχέδια του υπουργείου Εργασίας ήταν μέχρι πρότινος η μείωσή του ακόμα και στο 50% υπό τον όρο ότι η επιχείρηση η οποία απασχολεί παράνομα τον εργαζόμενο αυτόν θα τον προσλάβει. Ωστόσο η τελική πρόταση του υπουργείου Εργασίας δεν έχει οριστικοποιηθεί.
 
Τα ζητήματα λοιπόν που έχουν πέσει στο τραπέζι του διαλόγου είναι ακόμη ασαφή, γι’ αυτό και τα σωματεία των εργαζομένων ετοιμάζουν δυναμικές κινητοποιήσεις ασκώντας πιέσεις προς την εργοδοτική πλευρά για υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό έχουν προγραμματίσει συμμετοχή στο συλλαλητήριο της ερχόμενης Τρίτης 20 Μαρτίου στην Ομόνοια, στις 6.30 το απόγευμα, με το οποίο ζητούν την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων. Μία ημέρα νωρίτερα, τη Δευτέρα 19 Μαρτίου, θα συμμετάσχουν σε σχετική σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 13:26