search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:26
MENU CLOSE

Κίνημα Αλλαγής: Αμηχανία και καχυποψία στον δρόμο για το συνέδριο

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2012
15-03-2018
16.03.2018 04:00
Κίνημα Αλλαγής: Αμηχανία και καχυποψία στον δρόμο για το συνέδριο - Media

Στο «παρά πέντε» της διάλυσης επιτεύχθηκε χτες η ενότητα

Μπροστά σε διλήμματα για το επόμενο βήμα θα βρεθούν τα στελέχη του Κινήματος Αλλαγής μόλις σβήσουν τα φώτα του συνεδρίου που αρχίζει το απόγευμα της Παρασκευής και, εκ των πραγμάτων, θα λάβει χαρακτήρα πανηγυρικό στην προσπάθεια «όσμωσης» του κοινού διαφορετικών κομμάτων και κινήσεων σε έναν ενιαίο χώρο. 
 
Σειρά οργανωτικών αποφάσεων, προκειμένου να αποφευχθούν εκλογικές διαδικασίες για την ανάδειξη του κομματικού κορμού, αναδεικνύουν την προφανή αμηχανία όλων να αποφασίσουν εδώ και τώρα την ενοποίηση του χώρου. Ωστόσο η αργόσυρτη διαδικασία μοιάζει να συμβάλλει ώστε να ξεφουσκώνει ο ενθουσιασμός όσων πίστεψαν ότι στον χώρο της Κεντροαριστεράς θα συμβεί μια «κοσμογονία». 
 
Ακριβώς αυτούς τους μάντεις κακών, οι οποίοι διαβλέπουν το ξεφούσκωμα του αρχικού ενθουσιασμού που προκάλεσε η συμμετοχή των πολιτών στην εκλογή του αρχηγού του Κινήματος Αλλαγής, θα επιχειρήσουν να αντικρούσουν οι πρωταγωνιστές του εγχειρήματος και κυρίως η Φώφη Γεννηματά, η οποία, παρά τις συνεχείς εκλογικές επιτυχίες της αλλά και τη συνεχιζόμενη αύξηση της δημοφιλίας της, επικρίνεται από διάφορες πλευρές ότι δεν έχει το απαραίτητο ηγετικό «βάρος» ώστε να ξεκολλήσει η παράταξη από τις χαμηλές πτήσεις.
 
Το βράδυ της Τετάρτης, μετά από συνεδρίαση τεσσάρων και πλέον ωρών και αφού υπήρχε έντονη φημολογία για οριακή κατάσταση στο εσωτερικό του νέου εγχειρήματος, οι επικεφαλής των κομμάτων και των κινήσεων που μετέχουν στο Πολιτικό Συμβούλιο, Γεννηματά, Θεοδωράκης, Καμίνης, Ανδρουλάκης, Παπανδρέου και Θεοχαρόπουλος αποφάσισαν τελικά να λύσουν συνθετικά τον «γόρδιο δεσμό» με αναλογική εκπροσώπηση όλων στα όργανα που θα δημιουργηθούν. Είχε προηγηθεί ένα δραματικό παρασκήνιο, με τον Σταύρο Θεοδωράκη και τους συνεργάτες του να εκφράζουν τη διαφωνία τους με την εκλογή οργάνων στην οποία επέμενε η πλευρά Ανδρουλάκη και Θεοχαρόπουλου και να απειλεί να μείνει στο περιθώριο, χωρίς συμμετοχική εκπροσώπηση στο νέο εγχείρημα. Προ του κινδύνου να τιναχτεί το συνέδριο στον αέρα, η Γεννηματά συγκάλεσε το Πολιτικό Συμβούλιο και έθεσε τους πάντες έναντι των ευθυνών τους, επισημαίνοντας ότι δεν θα ολοκληρωθεί χωρίς απόφαση η συνεδρίαση και ότι όλοι πρέπει να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αφουγκραστούν την αγωνία όσων πολιτών αγωνιούν για την ανασυγκρότηση του χώρου. Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε το βράδυ της Τετάρτης αναφέρεται τελικά πως «αποφασίστηκε στα όργανα του Κινήματος να υπάρχει συνθετική, αναλογική και αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση όλων των δυνάμεων χωρίς αποκλεισμούς. Για την τελική σύνθεση των οργάνων λαμβάνονται υπόψη τα κόμματα και οι κινήσεις που είχαν την αρχική πρωτοβουλία, καθώς και τα αποτελέσματα της εκλογικής διαδικασίας της 12ης Νοεμβρίου με τη συμμετοχή 212.000 πολιτών». 
 
Σταύρος στο… μικροσκόπιο
 
Οι δυσκολίες στη συνεδριακή πορεία και οι συνεχείς εγκλωβισμοί και αντιπαραθέσεις αναδεικνύουν την έντονη δυσθυμία και την αδυναμία σαφούς βούλησης για μια νέα σελίδα από την ερχόμενη Δευτέρα με ένα ενιαίο κόμμα. Οι «αυτοσχεδιασμοί» του Σταύρου Θεοδωράκη και οι κίνδυνοι που διαπιστώνονται στο εύθραυστό εγχείρημα μοιάζει να έπεισαν τη Γεννηματά ότι η πολύ αργόσυρτη διαδικασία δίνει τη δυνατότητα στον καθένα να αυτονομείται και, όπως λένε συνεργάτες της, μετά το συνέδριο οι εξελίξεις θα είναι πιο καταλυτικές για την μετεξέλιξη του χώρου. 
 
Ο τρόπος που εμφανίζεται ο Θεοδωράκης στα ΜΜΕ, οι συνεχείς προσωπικές του αναφορές δείχνουν ότι το Κίνημα Αλλαγής είναι μια «σημαία ευκαιρίας» της στιγμής, στην οποία δεν πιστεύει και δεν επενδύει. Παρ’ ότι η Γεννηματά έσπευσε να αντιμετωπίσει «θεσμικά» την παρασπονδία Θεοδωράκη να αποδεχτεί, ερήμην όλων των υπολοίπων συμμετεχόντων στο κοινό εγχείρημα, να συναντηθεί επί δίωρο με τον πρωθυπουργό, οι συνεργάτες της επισημαίνουν ότι παρακολουθούν πολύ προσεκτικά τις κινήσεις του. 
 
Στην ουσία, στελέχη που επιθυμούν την ανασυγκρότηση χωρίς αστερίσκους, κρατάνε την ανάσα τους, περιμένοντας το συνέδριο – και, κυρίως, οι περισσότεροι των 5.500 σύνεδροι – να δώσουν την απάντησή τους για την ανάγκη ενότητας του χώρου. Η Γεννηματά, την ανάγκη φιλοτιμία ποιούμενη, λούζεται τη διάθεσή της να δώσει χώρο και ρόλο άτυπου νούμερο δύο στο Κίνημα Αλλαγής στον Θεοδωράκη και να αποδεχτεί ασμένως την πρότασή του για διατήρηση των δύο Κοινοβουλευτικών Ομάδων ως τις εκλογές παρά τις ενστάσεις των υπολοίπων. 
 
Οι λόγοι που ανέχεται τις συνεχείς διαφοροποιήσεις του Θεοδωράκη είναι προφανείς: αφ’ ενός δεν θέλει και δεν μπορεί ενδεχομένως να προκαλέσει σοκ στους πασόκους προωθώντας την κατάργηση και τη διάχυση του κόμματος εντός του Κινήματος Αλλαγής, αφ’ ετέρου θεωρεί ότι μια αποχώρηση του Ποταμιού θα υπονομεύσει σοβαρά, στην παρούσα φάση, την εμβέλεια του εγχειρήματος. 
 
Εκ των υστέρων φαίνεται ότι η διατήρηση των δύο Κοινοβουλευτικών Ομάδων έδωσε και δίνει συνεχώς πεδίο στον Θεοδωράκη να προβάλλεται ως αρχηγός κόμματος και να διαφοροποιείται κατά το δοκούν, πριονίζοντας σημαντικά την εικόνα ενότητας σε μείζονα θέματα, όπως η Novartis, το Σκοπιανό ή τα ελληνοτουρκικά, αλλά ακόμη και σε τρέχοντα νομοσχέδια. 
 
Η Γεννηματά «καταπίνει» συνεχώς τις προκλήσεις, όπως έκανε και χτες το βράδυ με τη σολομώντεια λύση της αναλογικής εκπροσώπησης στη σύνθεση των νέων οργάνων, εκτιμώντας πως η «μεγάλη εικόνα», δηλαδή η ενότητα και η πίστη πως το εγχείρημα μπορεί να ξεπεράσει μικροεγωισμούς και αυτοσχεδιασμούς και, στο τέλος της μέρας, οι ίδιοι οι πολίτες με την αποφασιστικότητά τους θα της δώσουν τη δύναμη να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα πολυφωνίας. 
 
Βολιδοσκοπεί τον Τσίπρα
 
Πάντως, για τη δίωρη συνάντηση με τον Τσίπρα πολλά ειπώθηκαν και γράφτηκαν. Το τελευταίο σενάριο που μπορεί να ισχύει είναι μια ενδεχόμενη αλλαγή στην κυβερνητική στήριξη από τους ΑΝΕΛΛ στο Ποτάμι, διότι απλούστατα ο Θεοδωράκης, το μόνο που θα μπορέσει να μεταφέρει σε μια τέτοια συνεργασία – που προφανώς δεν ισχύει, όπως λένε συνεργάτες του –, είναι ο εαυτός του, άντε και ο Σπύρος Δανέλλης, που τελευταία συγκλίνει με το κόμμα από το οποίο προήλθε. 
 
Πολλοί υποψιάζονται ότι ο Θεοδωράκης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, θέλησε να βολιδοσκοπήσει τον Τσίπρα για την πιθανότητα ο ίδιος να είναι υποψήφιος στον Δήμο Αθηναίων. Όχι τόσο επειδή προσδοκά μια απευθείας στήριξη, όσο για να διαπιστώσει αν ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζει να κάνει δυναμική εμφάνιση στις αυτοδιοικητικές εκλογές ή θα ακολουθήσει τη μέθοδο των «λογικών» συνεργασιών ανά περίπτωση στους δήμους, προτιμώντας η όποια πολιτική καταγραφή να γίνει στις Περιφέρειες.
 
Μια αδύναμη υποψηφιότητα, που θα συσπείρωνε ένα πολύ πιστό κομματικό κοινό από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ, και η άχρωμη υποψηφιότητα Πατούλη από την άλλη πλευρά, αν και ο Μητσοτάκης δεν επιλέξει να αναμετρηθεί με κορυφαίο στέλεχος, διευκολύνει τον Σταύρο να φύγει από την κεντρική πολιτική σκηνή για μια θέση που θα του δώσει κύρος, ρόλο. Μάλιστα πολλοί εκτιμούν ότι ο ρόλος του δημάρχου θα του πηγαίνει περισσότερο από αυτόν του πολιτικού αρχηγού. 
 
Ασκήσεις ισορροπίας
 
Όλα αυτά λοιπόν ενώ ακόμη δεν έχουμε εικόνα από τον παλμό και τη δυναμική του συνεδρίου. Στο πεδίο αυτό όλα είναι ανοιχτά. Το ζήτημα είναι αν σοβαροί πολιτικοί παράγοντες, όπως ο Γιώργος Καμίνης ή ο Νίκος Ανδρουλάκης, θα θέσουν ανοιχτά τα ζητήματα της άμεσης ομογενοποίησης των κομμάτων και των κινήσεων που απαρτίζουν το Κίνημα Αλλαγής και θα ασκήσουν κριτική για τα μέχρι τώρα «παραστρατήματα». 
 
Ο δήμαρχος της Αθήνας πάντως μοιάζει να αντιμετωπίζει στωικά την παρούσα φάση, αφού σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ έσπευσε να δηλώσει ότι το συγκεκριμένο συνέδριο θα είναι μια φάση γνωριμίας μεταξύ των συνέδρων που προέρχονται από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους και ότι πιο ουσιαστικό θα είναι το επόμενο, που προσδιορίζεται μετά τις εκλογές και θα μπορέσει να αποτιμήσει τη μέχρι τότε πορεία. 
 
Στην κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Πολιτικού Συμβουλίου του Ποταμιού το βράδυ της Τρίτης, η εικόνα που παρουσίασε για το συνέδριο ο Θεοδωράκης ήταν απογοητευτική καθώς είπε ότι δεν υπάρχουν κείμενα βάσης και μια συγκεκριμένη πολιτική πλατφόρμα και ότι επικρατεί το απόλυτο χάος κι ο ίδιος δεν ξέρει «πώς θα φτάσουμε έως την Παρασκευή». Οι πληροφορίες για αλλαγή πορείας του Θεοδωράκη επέβαλαν τη χτεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου προκειμένου να ξεκαθαριστεί αν τελικά θα μετέχει ή όχι στο εγχείρημα και αν θα εμφανιστούν μπροστά στο συνέδριο ενωμένοι.
 
Στη συνεδρίαση του Ποταμιού έγινε αναλυτική συζήτηση για τη συνάντησή του με τον Τσίπρα, με τον Λυκούδη να απλώνει ομπρέλα προστασίας υπέρ του Θεοδωράκη αλλάζοντας το κλίμα επιφύλαξης που υπήρχε αρχικά. 
 
Ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί ούτε το νέο σήμα του κόμματος, το οποίο επανασχεδιάζεται. Οι περισσότεροι, παρ’ ότι δεν ενθουσιάστηκαν, κλίνουν προς ένα λουλούδι κόκκινο – μεταξύ τουλίπας και σχεδιαστικά αχνού τριαντάφυλλου – σε μπλε και μπεζ φόντο, που παραπέμπει στα σήματα των περισσότερων σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων στην Ευρώπη. 
 
Η πρώτη μέρα θα ανοίξει με χαιρετισμούς από τους εκπροσώπους των άλλων κομμάτων, πλην ΑΝΕΛΛ και Χρυσής Αυγής, που δεν προσκλήθηκαν, και του Κώστα Σημίτη. Στο συνέδριο θα μιλήσει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανταποδίδοντας την κίνηση της Γεννηματά να μιλήσει στο πρόσφατο προγραμματικό συνέδριο, ενώ θα κλείσει με την ομιλία της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής. 
 
Το ενδιαφέρον εντοπίζεται όχι μόνο στις παρεμβάσεις των συνέδρων και των διαφόρων παραγόντων αλλά και στις αποφάσεις που θα ληφθούν την Κυριακή το απόγευμα και, κυρίως, αν θα προσπερνούν τις διστακτικές κινήσεις των «οπλαρχηγών» ανατροφοδοτώντας ουσιαστικά το εγχείρημα ή με τις ψηφοφορίες θα επιβεβαιωθεί η αργόσυρτη και αμήχανη διαδικασία ώσμωσης απρόθυμων συνεργατών. 
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:25