24/01/2020 10:12:48
16.3.2018 / ΣΤΑΥΡΟΣ ΧΡΙΣΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 2012 στις 15-03-2018

Κουμπούρια και... κουμπούρες - Τρικυμία στην κυβέρνηση μετά την ένοπλη είσοδο Σαββίδη στο γήπεδο

Κουμπούρια και... κουμπούρες - Τρικυμία στην κυβέρνηση μετά την ένοπλη είσοδο Σαββίδη στο γήπεδο - Media

 

Τελικά το τρέχον πρωτάθλημα ποδοσφαίρου είναι το καλύτερο των τελευταίων χρόνων, όπως ισχυρίζεται ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης; Με άλλα λόγια έχει καλύτερη διαιτησία, λιγότερη βία, περισσότερο ποδοσφαιρικό ανταγωνισμό;

 
Ή μήπως το ίδιο αυτό πρωτάθλημα είναι τόσο κακό και η κατάσταση τόσο οριακή στα θέματα της βίας ώστε το ποδόσφαιρο να βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού και στα πρόθυρα του Grexit, όπως προδίδουν οι δηλώσεις του υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Βασιλειάδη;
Διότι και τα δύο μαζί αποκλείεται να ισχύουν.
 
Η Ελλάδα έχει θεσμικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση της βίας στο ποδόσφαιρο; Ισχύει πράγματι ότι «κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς κάναμε τεράστια πρόοδο μαζί, ώστε να θεσπίσουμε νέους κανονισμούς σχετικά με τη διαφάνεια, την ευθύνη και τις αυστηρές τιμωρίες», όπως ισχυρίζεται ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης στην επιστολή του προς τον επικεφαλής της Επιτροπής Παρακολούθησης της FIFA Μπγιορν Βασάλο;
 
Αν η Ελλάδα έχει θεσμικό πλαίσιο, τότε γιατί δεν το εφαρμόζει και προτιμά να φωνάξει τον «μπαμπούλα» της FIFA ανοίγοντας θέμα ποδοσφαιρικού Grexit, το οποίο – παρά τις περί του αντιθέτου φαιδρότητες – θα έχει ως μεγαλύτερο θύμα την Εθνική ομάδα;
 
Αν το θεσμικό πλαίσιο υπάρχει, τότε ποιος εμποδίζει την εφαρμογή του;
Διότι, εν προκειμένω, διασύρεται το σύνολο του ελληνικού ποδοσφαίρου, χωρίς όμως να υποδεικνύεται ξεκάθαρα κάποιος υπαίτιος.
 
Είναι ο Σαββίδης; Να τιμωρηθεί και να τελειώνουμε.
 
Είναι ο ΠΑΟΚ; Το ίδιο.
 
Είναι η αθλητική δικαιοσύνη; Να ξηλωθεί πάραυτα.
 
Είναι και κάποιοι άλλοι; Να τιμωρηθούν κι αυτοί.
 
Είναι δυνατόν η χώρα να εμφανίζεται σαν Μπανανία διεθνώς, ανίκανη να εφαρμόσει το πληρέστατο νομοθετικό της πλαίσιο και να απειλεί τον εαυτό της με ατιμωτικές τιμωρίες επειδή ένας ιδιοκτήτης ομάδας μπουκάρισε στο γήπεδο με όπλο στο ζωνάρι; Είναι δυνατόν η χώρα αυτή να ζητάει από ιδιοκτήτες ομάδων εγγυήσεις για την εφαρμογή των νόμων του κράτους; Ή μήπως έχουμε τρελαθεί τελείως;
 
Ε, λοιπόν, η αλήθεια είναι ότι το θεσμικό πλαίσιο υπάρχει και είναι άρτιο. Από το 2002 και τον αθλητικό νόμο Βενιζέλου, ο οποίος ήταν ό,τι καλύτερο είχε εμφανιστεί μέχρι τότε – αλλά χωρίς να εφαρμοστεί ποτέ στην ολότητά του –, έως τις προσθήκες που έγιναν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η Ελλάδα μπορεί να ισχυρίζεται πως διαθέτει ό,τι αρτιότερο, και μάλιστα προσαρμοσμένο πλήρως στην ελληνική πραγματικότητα. Εκτός αν θέλουν να μας πουν ότι τρία χρόνια τώρα έκαναν μια τρύπα στο νερό.
 
Συνεπώς, για να «παίξουμε» λίγο και με τα συνθήματα του ΣΥΡΙΖΑ: Δίκαιο υπάρχει! Να γίνει πράξη...
 
Γιατί «καυτή πατάτα»;
 
Η φωτιά που άναψε το κουμπούρι του ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδη αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων ότι δεν είναι εύκολο να σβήσει. Αυτό τουλάχιστον υποδηλώνουν η αμηχανία και ο εκνευρισμός της κυβέρνησης, η οποία, αντί να βγει μπροστά απαιτώντας την εφαρμογή νόμων και κανονισμών από τα αρμόδια όργανα, καταφεύγει στη FIFA βάζοντας στο κάδρο ολόκληρο το ελληνικό ποδόσφαιρο.
 
Η διεθνής ομοσπονδία, διά του απεσταλμένου της Χέρμπερτ Χούμπελ, χθες, απηύθυνε συστάσεις του τύπου «τα σωστά βήματα πρέπει να τα αγκαλιάσει όλη η ποδοσφαιρική οικογένεια». Δηλαδή; Το μπαλάκι πίσω στην κυβέρνηση και την ΕΠΟ. Και, επιπλέον, ανοιχτή η απειλή του Grexit.
 
Με απλά λόγια, αντί της εφαρμογής νόμων και κανονισμών, η κυβέρνηση επέλεξε να στείλει το ποδόσφαιρο στο απόσπασμα με το απίθανο αίτημα να συμφωνήσουν οι ποδοσφαιροπαράγοντες – διαχρονικά ό,τι πιο αναξιόπιστο – σε μέτρα κατά της βίας. Ακόμη πιο λιανά: Αντί η Πολιτεία να εγγυάται τη διατήρηση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας, μεταθέτει την ευθύνη στους ιδιοκτήτες των ομάδων.
 
Βεβαίως η εισβολή του ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ είναι ένα επεισόδιο από αυτά που αφήνουν βαθύ αποτύπωμα στο σώμα του ποδοσφαίρου. Για τους φίλους του ποδοσφαίρου είναι ένα στιγμιότυπο ανάλογο με κάποια άλλα που έμειναν στην (πρόσφατη) ποδοσφαιρική ιστορία:
 
 Το φοβερό πέναλτι... εκτός περιοχής που είχε σφυρίξει ο διαιτητής Παπουτσέλης υπέρ του Ολυμπιακού και εις βάρος του Παναθηναϊκού τον Δεκέμβριο του 1996. Ο ίδιος διαιτητής, είκοσι χρόνια αργότερα, παραδέχτηκε το λάθος συμπληρώνοντας: «Ήμουν, είμαι και θα είμαι Ολυμπιακός».
 
Το άγριο ξύλο που είχε φάει ο διαιτητής Ευθυμιάδης τον Μάρτιο του 2002 στη Λεωφόρο από παίκτες και παράγοντες του Παναθηναϊκού ύστερα από τον καταλογισμό πέναλτι υπέρ του Ολυμπιακού.
 
Τις πιστολιές που είχε ρίξει ο σωματοφύλακας του Βίκτωρα Μητρόπουλου – τότε προέδρου της ΕΠΑΕ – στο member’s club της Νέας Φιλαδέλφειας ύστερα από άγριο καυγά Μητρόπουλου - Μελισσανίδη τον Νοέμβριο του 1999.
 
Στην περίπτωση Σαββίδη ξύλο δεν έπεσε, τραυματίας δεν υπήρξε, ο κόσμος έμεινε στις κερκίδες, αλλά η εικόνα του οπλισμένου ποδοσφαιροπαράγοντα, μεγαλοεπιχειρηματία και μιντιάρχη ήταν αρκετή για να ανάψει πολιτική φωτιά στο Μέγαρο Μαξίμου – αντίθετα με τα προαναφερθέντα και πάμπολλα παρόμοια κατά καιρούς περιστατικά.
 
Ποιος ο λόγος; Η εικαζόμενη «ειδική σχέση» της κυβέρνησης με τον επιχειρηματία και αφεντικό του ΠΑΟΚ. Μια ιστορία που παίζει στην πολιτική αντιπαράθεση κυρίως λόγω κινήσεων και δηλώσεων του Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος κατά καιρούς είτε μετατρέπει σε στήριξη προς την κυβέρνηση τις αποτυχίες του (διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες) είτε παρομοιάζει τον Τσίπρα με τον... Πούτιν είτε, πάλι, αποκηρύσσει τον Μητσοτάκη λέγοντας ότι «δεν θα γίνει ποτέ πρωθυπουργός».
 
Η άνοδος του Σαββίδη
 
Ο προβληματισμός στο Μέγαρο Μαξίμου για την ταύτιση με τον Σαββίδη ενδεχομένως παλαιότερα να ήταν ελάχιστος έως ανύπαρκτος, αφού ο εν λόγω επιχειρηματίας κατά καιρούς έχει δηλώσει τις καλές του σχέσεις όχι μόνο με τη νυν κυβέρνηση, αλλά και προσωπικά με τον Κώστα Καραμανλή, τον Αντώνη Σαμαρά και πολλούς άλλους. 
 
Εξ άλλου τρεις από τις σοβαρότερες επενδύσεις του τις έκανε την περίοδο της διακυβέρνησης Σαμαρά αποκτώντας τον ΠΑΟΚ τον Αύγουστο του 2012, το ξενοδοχείο Μακεδονία Παλλάς τον Φεβρουάριο του 2013 και την καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ έναν μήνα αργότερα. Όπως μάλιστα έχει δηλώσει ο ίδιος ο Σαββίδης χωρίς ποτέ να διαψευστεί, ο τότε πρωθυπουργός τον είχε παρακαλέσει να αγοράσει την προβληματική καπνοβιομηχανία ώστε να μην πέσει σε τουρκικά χέρια και ο επιχειρηματίας την αγόρασε για «εθνικούς λόγους».
 
Κατά δήλωση δε του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, επ’ αφορμή του προστίμου των 38 εκατομμυρίων ευρώ για λαθρεμπόριο, το οποίο κουβαλούσε η ΣΕΚΑΠ και διεγράφη επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛΛ, «ο Σαμαράς κορόιδεψε τον Σαββίδη κατά την πώληση της ΣΕΚΑΠ».
 
Η υπόθεση Σαββίδη γίνεται εν συνεχεία καυτή για τον ΣΥΡΙΖΑ και αξιοποιείται από την αντιπολίτευση αφ’ ότου ο επιχειρηματίας, αφού απέτυχε να αγοράσει τηλεοπτική άδεια στον διαγωνισμό του Σεπτεμβρίου του 2016, δήλωσε εκ των υστέρων ότι στόχος του ήταν να ανεβάσει το τίμημα για τους υπόλοιπους διεκδικητές.
 
Η συνέχεια είναι γνωστή: Ο Σαββίδης εξαγόρασε τον Πήγασο («Έθνος») και το κανάλι Έψιλον, μέσω των οποίων στηρίζει την κυβέρνηση. Είχε αποκτήσει, μέσω του Πήγασου, και μερίδιο του Mega, το οποίο όμως εξεμέτρησε το ζην και η εξαγορά απέβη άκαρπη. 
 
Η στήριξη αυτή και οι κατά καιρούς δηλώσεις του υπέρ του Αλέξη Τσίπρα και κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη τον έχουν καταχωρίσει στο πλευρό κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ και έχουν προκαλέσει την μήνιν επιχειρηματιών που κατέχουν επίσης ποδοσφαιρικές ομάδες και εκδοτικά συγκροτήματα (Αλαφούζος: ΣΚΑΪ, «Καθημερινή», Παναθηναϊκός. Μαρινάκης: ΔΟΛ, «Παραπολιτικά», Ολυμπιακός) που αντιπολιτεύονται σφόδρα την κυβέρνηση τασσόμενοι υπέρ της Ν.Δ.
 
Η περιπέτεια της «κάθαρσης»
 
Στο αμιγώς ποδοσφαιρικό επίπεδο, η κυβέρνηση, πρώτα διά του Σταύρου Κοντονή και εν συνεχεία διά του διαδόχου του Γιώργου Βασιλειάδη, έχει πάρει πάνω της άλλη μια εκστρατεία «κάθαρσης του ποδοσφαίρου», η οποία έχει στραφεί κατά κύριο λόγο εναντίον του «παραποδοσφαιρικού καθεστώτος Μαρινάκη». Η αρχική «συμμαχία της κάθαρσης» περιλάμβανε, εκτός από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛΛ, τους ιδιοκτήτες του Παναθηναϊκού, της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ.
 
Στην πορεία ο Αλαφούζος αποχώρησε από τη συμμαχία θεωρώντας ότι το παιχνίδι παίζεται για χάρη του Σαββίδη κατά κύριο λόγο. Το αποτέλεσμα ήταν Αλαφούζος και Μαρινάκης να βρεθούν στο ίδιο στρατόπεδο – αυτό των ηττηθέντων – στις εκλογές του Αυγούστου του 2017 για τη νέα διοίκηση της ΕΠΟ, στις οποίες επικράτησε η συμμαχία ΑΕΚ - ΠΑΟΚ, που ανέδειξε πρόεδρο της Ομοσπονδίας τον Ευ. Γραμμένο, για τον οποίο ο Ιβάν Σαββίδης είχε ήδη δηλώσει στην ΕΡΤ από τον Μάρτιο του 2017: «Ο Γραμμένος είναι δικός μας»!
 
Η σχέση Σαββίδη - Μελισσανίδη έχασε εν τέλει το θετικό της πρόσημο και πέρασε σε φάση... ψυχρής ηρεμίας. Τα επεισόδια στον τελικό ΠΑΟΚ - ΑΕΚ, η νίκη του ΠΑΟΚ με γκολ - οφσάιντ και ο ανταγωνισμός των δύο για το πρωτάθλημα – με χρεοκοπημένο τον Παναθηναϊκό και εξουδετερωμένο με ευθύνη της διοίκησής του τον Ολυμπιακό – έχουν ψυχράνει ακόμη περισσότερο το κλίμα.
 
Τα στοιχεία που κρατούν την αντιπαράθεση σε σχετικά κόσμια επίπεδα – σε επίπεδο οπαδών – είναι τρία:
 
Η ψύχραιμη στάση της ΑΕΚ – ίσως επειδή η συμμετοχή του Δ. Μελισσανίδη στη μετοχική σύνθεση του ΟΠΑΠ επιβάλλει την πλήρη αποστασιοποίησή του από αντιπαραθέσεις με επίκεντρο το ποδόσφαιρο.
 
Η επίσης ήπια – για το ύψος της έντασης του πρωταθλήματος – στάση του Ολυμπιακού, ο οποίος, ακόμη και κατά την άποψη των οπαδών του, ευθύνεται ο ίδιος για το αγωνιστικό του χάλι ολόκληρη τη χρονιά.
 
Η κατάσταση χρεοκοπίας του Παναθηναϊκού, η οποία εκ των πραγμάτων του απαγόρευσε φέτος ακόμη και να διανοηθεί τη διεκδίκηση του πρωταθλήματος.
 
Μακριά από τις σκιές!
 
Δεδομένου λοιπόν ότι η κυβέρνηση εμφανίζεται ταυτισμένη με το νέο «καθεστώς» στο ποδόσφαιρο, το οποίο επεκτείνεται και στα ΜΜΕ, η «καυτή πατάτα» που έφτασε στα χέρια της με την εισβολή του οπλοφόρου Σαββίδη στο γήπεδο την περασμένη Κυριακή απαιτεί ξεκάθαρους χειρισμούς, ώστε να μην μείνει στον αέρα η αίσθηση ότι το Μέγαρο Μαξίμου συγκαλύπτει τους χειρισμούς του μεγαλοπαράγοντα του ΠΑΟΚ.
 
Κατ’ αρχάς, η «επ’ αόριστον» διακοπή του πρωταθλήματος της Super League και του Κυπέλλου Ελλάδος – η οποία με πρώτη ματιά μοιάζει προσχηματική και κατευναστική των πνευμάτων – έχει ήδη βρει αντίθετους όλους τους ενδιαφερόμενους και, κυρίως, τις ομάδες της λίγκας. Χωρίς περιστροφές, άπαντες – καλοπροαίρετοι και κακοπροαίρετοι – θεωρούν ότι, ανεξάρτητα από τη σκοπιμότητα της διακοπής, αυτή λειτουργεί υπέρ του ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ.
 
Έχει κατ’ επανάληψη υπενθυμιστεί άλλωστε αυτές τις μέρες η διαρκώς επαναλαμβανόμενη φράση του Γιώργου Σαββίδη, γιου του Ιβάν και μέλους του Δ.Σ. της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, «πρωτάθλημα ή εμείς ή κανείς», η οποία, ανεξαρτήτως της σκοπιμότητας ή της αφέλειάς της, απέκτησε ειδικό επικοινωνιακό βάρος μετά τα επαναλαμβανόμενα περιστατικά βίας με υπαίτιο τον ΠΑΟΚ, τις ανατροπές πρωτόδικων καταδικαστικών αποφάσεων εις βάρος του, τη μη τιμωρία για επεισόδια που προκάλεσαν μεταφερόμενοι οπαδοί του κ.λπ.
 
Από τη στιγμή που τίθεται θέμα ισονομίας στην αντιμετώπιση των ομάδων, η απάντηση δεν μπορεί να είναι η διακοπή του πρωταθλήματος, αλλά η τάχιστη δικαστική εκκαθάριση των εκκρεμοτήτων. Η δε διακοπή μόνο αυτόν τον στόχο θα μπορούσε να υπηρετήσει.
 
Η τρικυμία που έχει προκαλέσει στην κυβέρνηση η εισβολή του οπλοφόρου Σαββίδη είναι προφανής καθώς:
 
Από τη μια ισχυρίζεται ότι η εκστρατεία «κάθαρσης», την οποία η ίδια εκκίνησε και στήριξε, έχει αποτέλεσμα το πιο ανταγωνιστικό και καθαρό πρωτάθλημα των τελευταίων χρόνων.
 
Από την άλλη διακόπτει επ’ αόριστον το ίδιο αυτό ανταγωνιστικό και καθαρό πρωτάθλημα, προσκαλεί την UEFA και τη FIFA, καλεί τους εμπλεκόμενους θεσμούς και παράγοντες του αθλήματος σε μια νέα συμφωνία για επιπλέον μέτρα ως όρο για την επανέναρξη και απειλεί το ελληνικό ποδόσφαιρο με έξοδο από τις διεθνείς διοργανώσεις.
 
Ή το ένα όμως θα ισχύει ή το άλλο. Είτε η «κάθαρση» πέτυχε και το πρωτάθλημα απέκτησε ποιότητα είτε απέτυχε, άρα έκαναν μια τρύπα στο νερό. Καλό είναι να το ξεκαθαρίσουν το συντομότερο.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.