search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 22:53
MENU CLOSE

Ένας ύμνος στον έρωτα

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2012
15-03-2018
17.03.2018 04:00
love.jpg
«Να σιωπήσει όποιος έχει ερωτευθεί. 
Να σιωπήσει όποιος έχει αποχωριστεί. 
Να σιωπήσει όποιος έχει μετανιώσει. 
Να σιωπήσει όποιος πεθαίνει,
 να πεθάνει από έρωτα…»
 
Η εξαίσια ιστορία του «Ορφέα και της Ευρυδίκης» ζωντανεύει στο θέατρο του Νέου Κόσμου από τον υπέροχο Δημήτρη Μπογδάνο, ο οποίος έχει αυτό το χάρισμα να μας ταξιδεύει στο χρόνο. Μας διηγείται λοιπόν, μέσα από τα δικά του μάτια, τη μυθική αυτή ερωτική ιστορία. 
Ο Ορφέας, βασιλιάς της Θράκης, ήταν προικισμένος μουσικός και ήξερε να παίζει όμορφες μελωδίες με τη λύρα του, με τις οποίες μάγευε ακόμη και τα πιο άγρια ζώα. Κάνοντας λοιπόν μια βόλτα στο δάσος συνάντησε τη νύμφη Ευρυδίκη την οποία ερωτεύθηκε. Το ζευγάρι ήταν ευτυχισμένο και οι μέρες του κυλούσαν ευχάριστα μέχρι που ένα φίδι δάγκωσε την Ευρυδίκη οδηγώντας την έτσι στον Κάτω Κόσμο. Η θλίψη του Ορφέα ήταν απερίγραπτη. Τα τραγούδια του, που ήταν χαρούμενα και σκορπούσαν την ευτυχία στους ανθρώπους, έγιναν τώρα μοιρολόγια. 
Περνούσε τις μέρες του τριγυρνώντας στα δάση, θρηνώντας και παίζοντας λυπητερές μελωδίες. Η μουσική του γέμισε θλίψη και συγκίνησε ακόμη και τους θεούς, οι οποίοι τον λυπήθηκαν και αποφάσισαν να του δώσουν την άδεια να κατέβει στον Κάτω Κόσμο για να συναντήσει τον έρωτά του. 
Η λύρα του ήταν το «δυνατό του όπλο» μιας και, όταν έφτασε στις πύλες του Άδη, έπαιξε μια μελωδία η οποία όχι μόνο μάγεψε τον Κέρβερο αλλά και τον Πλούτωνα, τον θεό του Κάτω Κόσμου, ο οποίος, ακούγοντας τη μουσική του, πείστηκε να του δώσει πίσω τη Ευρυδίκη του υπό έναν όρο. Στη διαδρομή μέχρι τη Γη ο Ορφέας έπρεπε να προχωράει μπροστά χωρίς να γυρίσει έστω και μια στιγμή το κεφάλι του να δει την καλή του. Αν γύρναγε θα την έχανε για πάντα. 
Όλα πήγαιναν καλά και ο Ορφέας ήταν σίγουρος ότι θα μπορούσε να συγκρατήσει τον εαυτό του και να μην κοιτάξει την αγαπημένη του, λίγο όμως πριν φτάσουν στο τέλος ο νέος λύγισε. Παρασύρθηκε από την αγάπη του,  γύρισε το κεφάλι του και, αυτόματα, η Ευρυδίκη του εξαφανίστηκε και επέστρεψε στον Κάτω Κόσμο. 
Μέσα από όμορφα τραγούδια, ευρηματική σκηνοθεσία και δυο ταλαντούχους ηθοποιούς ξετυλίγεται το ειδύλλιο των δύο ερωτευμένων. 
Μια συνταρακτική ερωτική ιστορία που κάνει τον καθένα από εμάς ξεχωριστά να συγκινηθεί και να δει τον έρωτα μέσα από τα μάτια του Ορφέα. Είναι τρομακτικό τι μπορεί να κάνει ο άνθρωπος για τον έρωτα. Ο Ορφέας έφτασε μέχρι τον Κάτω Κόσμο. Εμείς μπορούμε; Τι νόημα έχει ο έρωτας χωρίς αυτά τα μικρά πραγματάκια που λέγονται εμπόδια; 
Υπάρχει βέβαια και ο έρωτας χωρίς εμπόδια, απλώς όσο συναντάμε εμπόδια τόσο δυναμώνουν οι σχέσεις. Ας αφήσουμε τον εαυτό μας να παρασυρθεί από τις μελωδίες της λύρας του Ορφέα και ας ταξιδέψουμε μαζί του.
«Ποιος είπε πως δεύτερη ζωή δεν έχει; Έχει αν το θέλεις πολύ. Αν όμως δεν χειριστείς με σεβασμό τη δεύτερη ζωή στον έρωτα, παραμονεύει και δεύτερος θάνατος. Κι αν ο έρωτας στέκει μόνο έτσι, μόνο μέχρι θανάτου; Αντέχεις να τον ξαναζήσεις;» 
 
Της Καρολίνας Σακελλαρίου 
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 22:52