search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 17:43
MENU CLOSE

Αντιεξουσιαστές ανακατέλαβαν κτίριο στα Εξάρχεια

15.03.2018 07:23
Μεγάλη επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στα Εξάρχεια - Media

 

Μόλις δύο ημέρες μετά την αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης κατειλημμένου κτιρίου στην οδό Καλλιδρομίου 74 στα Εξάρχεια, ομάδα αντιεξουσιαστών το ανακατέλαβε χθες το απόγευμα. Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε τέσσερις μήνες που επαναλαμβάνεται το ίδιο σκηνικό.

Η πρώτη επιχείρηση εκκένωσης είχε πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο του 2017. Οι αστυνομικοί κατάσχεσαν τότε βόμβες μολότοφ και αντιασφυξιογόνες μάσκες και συνέλαβαν τέσσερα άτομα. Σε αυτούς συγκαταλεγόταν 43χρονος που είχε κατηγορηθεί στο παρελθόν για συμμετοχή στη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς». Εις βάρος τους είχαν ασκηθεί κακουργηματικές διώξεις για κατοχή εκρηκτικών και μετά την απολογία τους είχαν αφεθεί ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

Η ΕΛ.ΑΣ. θεωρεί ότι το συγκεκριμένο κτίριο αποτελούσε «ορμητήριο» για επιθέσεις κατά αστυνομικών. Τον Οκτώβριο του 2016, με κείμενό τους σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου οι καταληψίες αποκαλούσαν το κτίριο «εστία οργάνωσης του αναρχικού αγώνα, έδαφος κοινωνικής αντίστασης και αυτοοργάνωσης μέσα στη γειτονιά των Εξαρχείων, ένα ακόμη οχυρό στο μέτωπο των καταλήψεων».

Στις αρχές Δεκεμβρίου του 2017, έξι ημέρες μετά την πρώτη εκκένωση, αντιεξουσιαστές παραβίασαν την περίφραξη που τοποθέτησαν οι ιδιοκτήτες και ανακατέλαβαν το κτίριο της οδού Καλλιδρομίου. Η δεύτερη αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης πραγματοποιήθηκε νωρίς το πρωί της περασμένης Δευτέρας, χωρίς να βρεθεί κάποιο άτομο στο εσωτερικό. Οι ιδιοκτήτες του το έχουν παραχωρήσει στη Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Δίκτυο Δικαιωμάτων του Παιδιού».

Το ίδιο πρωί με διαφορά λίγων λεπτών, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν σε εφόδους σε ακόμη δύο καταλήψεις στις οδούς Ζαΐμη στα Εξάρχεια και Ματρόζου στο Κουκάκι. Στο δεύτερο κτίριο συνελήφθησαν δώδεκα άτομα.

Το βράδυ της Τρίτης, ομάδα 60 ατόμων προσπάθησε να προσεγγίσει την πρώην κατάληψη της οδού Ματρόζου και συγκρούστηκε με αστυνομικές δυνάμεις. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. η ομάδα των αντιεξουσιαστών πέταξε πέτρες, μάρμαρα και ξύλα κατά των αστυνομικών, οι οποίοι τους απώθησαν.

Σήμερα πρόκειται να απολογηθούν στον ανακριτή τα δώδεκα άτομα που συνελήφθησαν τη Δευτέρα στο Κουκάκι. Από τον περασμένο Μάιο έχουν δοθεί εισαγγελικές εντολές για να προχωρήσει η εκκένωση από την αστυνομία κατειλημμένων κτιρίων σε περισσότερα από δέκα σημεία στο κέντρο της Αθήνας.

Κατάληψη Φιλοσοφικής

Σε κατάληψη της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών προχώρησαν χθες φοιτητές της. Ενδεικτικά, οι φοιτητές διαμαρτύρονται για τη διάσπαση του τμήματος Φιλοσοφίας- Παιδαγωγικής – Ψυχολογίας, για τη θεσμοθέτηση δομών για χορήγηση παιδαγωγικής επάρκειας σε κάθε σχολή, καθώς και για τη δυνατότητα που πρόσφατα δόθηκε στους αποφοίτους δραματικών σχολών να καλύπτουν θέσεις στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, τις οποίες έως τώρα διεκδικούσαν μόνο οι απόφοιτοι των πανεπιστημιακών τμημάτων Θεατρικών Σπουδών. Ανάλογη απόφαση θα ισχύσει και για τους πτυχιούχους ιδιωτικών μουσικών σχολών. Στη συνέλευση της Φιλοσοφικής Σχολής η απόφαση για κατάληψη υποστηρίχθηκε από φοιτητικά σχήματα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.

Πηγή: Καθημερινή

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 17:40