search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 08:27
MENU CLOSE

Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου: Επιστροφή στην κανονικότητα

16.03.2018 12:40
Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου: Επιστροφή στην κανονικότητα - Media

 

Στην κανονικότητα επιστρέφει το Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου (ΠΙΙΕΤ), μετά την υπερψήφιση της περιπετειώδους τροπολογίας, που κατατέθηκε στον νόμο του υπουργείου Παιδείας για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Περιπετειώδης, γιατί η τροπολογία επί τρία χρόνια επιχειρείτο να κατατεθεί και συνεχώς αναβαλλόταν, λόγω δισταγμών της κυβέρνησης, ύστερα από έντονες πιέσεις και παρασκηνιακές μεθοδεύσεις της Εκκλησίας.

Το πρόβλημα με τη λειτουργία του ΠΙΙΕΤ δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2014, όταν ο Αν. Λοβέρδος, υπουργός Παιδείας στην κυβέρνηση Σαμαρά, αιφνιδιαστικά ψήφισε νόμο με τον οποίο ανέτρεψε το καθεστώς διοίκησης του Ιδρύματος, που ίσχυε επί σχεδόν δύο αιώνες, ενισχύοντας το ρόλο του μητροπολίτη Σύρου. Η παρεκτροπή αυτή προκάλεσε τότε σφοδρές αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας με κινητοποιήσεις και έντονες αποδοκιμασίες κατά του μητροπολίτη Δωρόθεου.

Αίτημα του δήμου Τήνου, πρωτοστατούντος του πρόσφατα αποθανόντος Δημάρχου, Σίμου Ορφανού, και των κατοίκων του νησιού, ήταν η επαναφορά στο πρότερο καθεστώς, με το οποίο λειτουργούσε το Ίδρυμα από το 1823 σύμφωνα με τη διαθήκη των κτητόρων, οι οποίοι απέκλειαν ρητά και κατηγορηματικά τους ιερωμένους από τη διοίκηση του Ιδρύματος. Ανατροπή του πρότερου καθεστώτος είχε γίνει και το 1969 από τη χούντα, για να επανέλθει η κανονικότητα το 1976, επί κυβέρνησης Κων. Καραμανλή.

Εκκλησιαστικές αντιδράσεις

Τελικά, από καιρό έτοιμη, η σχετική τροπολογία κατατέθηκε από επτά βουλευτές, τους: Ν. Ξυδάκη, Ν. Συρμαλένιο, Αντ. Συρίγο, Ν. Μανιό, Θ. Μεγαλοοικονόμου από τον ΣΥΡΙΖΑ, τον ανεξάρτητο από τους ΑΝΕΛ Κ. Ζουράρι και τον βουλευτή του Ποταμιού, Σπ. Δανέλη. Στην ψηφοφορία ΣΥΡΙΖΑ και Ποτάμι υπερψήφισαν, Ν.Δ., ΔΗ.ΣΥ, Χ.Α, ΑΝΕΛ, Εν. Κεντρώων καταψήφισαν, ενώ το ΚΚΕ ψήφισε «παρών». Να σημειωθεί εδώ ότι στελέχη ακόμη και βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ που είχαν αρχικά εκφραστεί θετικά για την τροπολογία, υπαναχώρησαν μετά από πιέσεις εκκλησιαστικών κύκλων.

Αξίζει επίσης να τονιστεί ότι την ημέρα ψήφισης της τροπολογίας (26/2) η Ιερά Σύνοδος εξέδωσε οξύτατη ανακοίνωση κατά της κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για «πραξικοπηματικές επεμβάσεις» στα εσωτερικά ζητήματα της εκκλησίας και για «ωμή παραβίαση της θρησκευτικής ελευθερίας», επικαλούμενη, μάλιστα, τη στάση του ΚΚΕ που έκανε λόγο για διαχωρισμό εκκλησίας και κράτους. Απαντώντας, ο Κ. Γαβρόγλου ζήτησε «με κάθε σεβασμό στην Ιερά Σύνοδο να είναι πιο μετρημένη στα λόγια της, διότι αν μιλάμε για Δημοκρατία, η δημοκρατία είναι για όλους δεν είναι για κάποιους μόνο». Θύμισε, μάλιστα, το 1969 και την παρέμβαση της χούντας στη λειτουργία του Ιδρύματος, όπως και το «θάρρος» του Κ. Καραμανλή να επαναφέρει την κανονικότητα το 1976.

«Η επαναφορά του ΠΙΙΕΤ στην κανονικότητα είναι γεγονός. Μοναδικός σκοπός μας είναι να συνεχίσουμε να τιμούμε τη μεγάλη ιδέα των κτητόρων και τους ευγενικούς σκοπούς του Ιδρύματος», τόνισε σε ανακοίνωσή του ο δήμαρχος Τήνου Γιάννης Σιώτος, θυμίζοντας και «τις προσπάθειες του αειμνήστου δημάρχου Σίμου Ορφανού για την αντιμετώπιση του ζητήματος».

Σπουδαίο κοινωφελές έργο

Το Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου ιδρύθηκε το 1823 και διοικείται από εννεαμελή επιτροπή λαϊκών που εκλέγονται από τους ορθοδόξους δημοτικούς συμβούλους του νησιού. Πρόεδρος της επιτροπής είναι ο εκάστοτε μητροπολίτης Σύρου. Το Ίδρυμα είναι ένα από τα πλουσιότερα. Διαθέτει μεγάλη ακίνητη περιουσία και πολλά κληροδοτήματα, ενώ διαχειρίζεται τα τάματα και το παγκάρι του ναού της Παναγίας. Διαχρονικά έχει να επιδείξει σπουδαίο κοινωφελές και φιλανθρωπικό έργο. Συγκεκριμένα, χορηγίες σε τοπικούς φορείς και συλλόγους, λειτουργία του γηροκομείου Τήνου, ενίσχυση της Σχολής Καλών Τεχνών Πανόρμου, υποτροφίες σε τηνιακούς φοιτητές, λειτουργία του Ιδρύματος Τηνιακού Πολιτισμού κ.ά.

 

Θέμης Δαλέζιος / ΕΠΟΧΗ 18.3.2018

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 08:27