search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:38
MENU CLOSE

Μάχη με τη φωτιά και το δυνατό αέρα

17.03.2018 13:16
Μάχη με τη φωτιά και το δυνατό αέρα - Media

 

Σε πύρινο κλοιό έχουν παραδοθεί πολλές περιοχές της χώρας καθώς φωτιές έχουν ξεσπάσει από το Σάββατο σε Αττική, Κρήτη, Ηλεία και Εύβοια. 

Ενδεικτικό της δύσκολης κατάστασης σε όλη τη χώρα είναι το γεγονός ότι κατά το τελευταίο 24ωρο οι πυροσβέστες αντιμετώπισαν 130 δασικές και 191 αστικές πυρκαγιές.

 

Κόλαση φωτιάς στην Ηλεία –  Τρεις συλλήψεις

Συναγερμός στην Ηλεία από φωτιά που  ξέσπασε στην περιοχή της Πηνείας στον Ανθώνα και τα Άγναντα

Σύμφωνα με το ilialive τα πύρινα μέτωπα είναι πέντε και έχουν σύμμαχο τον ισχυρό άνεμο που πνέει στην περιοχή. 

Κινητοποίηση και απο την Αστυνομία για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας. Η φωτιά πλησιάζει και απειλεί προς την Ι.Μ. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.

Δύσκολη νύχτα για την Πηνεία αφού οι άνεμοι πνέουν θυελλώδεις από νότιες διευθύνσεις. Πριν από λίγο στις 8.30 ξέσπασε και νέα πυρκαγιά στην Καρυά.

Την ίδια ώρα σύμφωνα με ανακοίνωση της Πυροσβεστικής συνελήφθησαν σήμερα από Ανακριτικούς υπαλλήλους της Υπηρεσίας  Πύργου στο πλαίσιο του αυτοφώρου τρεις Ελληνες  68 , 34 και  70 ετών αντίστοιχα, ως υπαίτιοι πρόκλησης πυρκαγιάς από αμέλεια σε αγροτοδασικές εκτάσεις στον Νομό Ηλείας και συγκεκριμένα στις περιοχές Αγίων Αποστόλων του Δήμου Πύργου, στα Άσπρα Σπίτια και στην Αρχαία Πίσα του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας αντίστοιχα.

Στο μεταξύ, στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πύργου αναμένεται να οδηγηθούν σήμερα το πρωί τρεις άνδρες ηλικίας 70, 68 και 34 ετών αντίστοιχα, οι οποίοι συνελήφθησαν από άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πύργου, ως υπαίτιοι πρόκλησης πυρκαγιάς από αμέλεια σε αγροτοδασικές εκτάσεις στην περιοχή των Αγίων Αποστόλων του δήμου Πύργου, στα ‘Ασπρα Σπίτια και στην Αρχαία Πίσα του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας.

Μάχη με τις φλόγες και τον ισχυρό άνεμο που έπνεε από νωρίς, το μεσημέρι του Σαββάτου στην ευρύτερη περιοχή του Αυλώνα, έδιναν όλη τη νύχτα κα το πρωί της Κυριακήςοι πυροσβέστες προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο τη δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην Πάρνηθα σε σημείο που είχε μείνει αλώβητο στη μεγάλη πυρκαγιά, τον Ιούνιο, του 2007.  

Η πυρκαγιά, που εκδηλώθηκε στη 1.50 από άγνωστη αιτία, στην περιοχή Βούτημα Αυλώνας Αττικής, ήταν ιδιαίτερα ορατή από το Ασπροχώρι και άλλους οικισμούς του δήμου Ωρωπού. 

Ξέσπασε από άγνωστη αιτία σε δύσβατο σημείο. 

Στο σημείο έσπευσαν αρχικά 32 πυροσβέστες με 16 οχήματα, δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο. 

Μάχη με τις φλόγες έδωσαν 55 πυροσβέστες με 24 οχήματα, 12μελές πεζοπόρο πλήρωμα, ενώ αναμένεται να σηκωθούν και πάλι τα εναέρια μέσα με το πρώτο φως της ημέρας.  

Και στη Στερεά Ελλάδα

Σε εξέλιξη βρίσκεται δασική πυρκαγιά στη Σέτα Ευβοίας, στο Αλιβέρι.

Σύμφωνα με το tvstar, η φωτιά δόθηκε υπό μερικό έλεγχο και στο σημείο βρίσκεται η Πυροσβεστική.

Ακόμη μία εστία μαίνεται σε αγροτική περιοχή ανάμεσα στη Μακρακώμη και τη Σπερχειάδα. Εκεί βρίσκονται οχήματα της πυροσβεστικής υπηρεσίας από την Μακρακώμη και την Λαμία αφού οι φλόγες εκτείνονται σε μεγάλη έκταση.

Κρήτη: Σε εξέλιξη πυρκαγιά στην περιοχή της Κισσάμου 

Σε εξέλιξη σε δύσβατη περιοχή στις Στροβλές Κισσάμου βρίσκεται πυρκαγιά που έχει κινητοποιήσει πυροσβεστικές δυνάμεις από την Κίσσαμο, τα Χανιά και τα κλιμάκια της Π.Υ από τον Καμπανό και την Κάνδανο.

Η φωτιά βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από κατοικημένες περιοχές και οικισμούς ωστόσο η κατάσβεση της είναι δύσκολη λόγω των ισχυρών νοτίων ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Το απόγευμα του Σαββάτου η πολιτική προστασία του Δήμου Κισσάμου εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ενημερώνει τους πολίτες ότι λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή και αναμένεται να ενταθούν μέχρι το βράδυ δεν θα πρέπει να προχωρούν σε οποιαδήποτε ενέργεια και να ασκούν οποιαδήποτε δραστηριότητα που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά.

Παράλληλα τους προειδοποιεί ότι δεν θα πρέπει να διέρχονται κάτω από μεγάλα δέντρα ή από σημεία που μπορεί να πέσουν αντικείμενα και να αποφεύγουν δραστηριότητες σε θάλασσες και ακτές.

Συμβουλές από την Πυροσβεστική
Τις τελευταίες μέρες έχουν εκδηλωθεί αρκετές αγροτοδασικές πυρκαγιές σε όλη την ελληνική επικράτεια, οι οποίες λόγω των υψηλών για την εποχή θερμοκρασιών και των ισχυρών ανέμων που πνέουν κατά τόπους, καθιστούν ευνοϊκότερη την εξέλιξή τους.

Η Πυροσβεστική καλεί τους  πολίτες να αποφεύγουν την εκτέλεση αγροτικών εργασιών με τη χρήση φωτιάς, όπως καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών και κλαδεύσεων, σε περιοχές υψηλού κινδύνου  με άφθονη χαμηλή και υψηλή βλάστηση, όταν οι καιρικές συνθήκες είναι τέτοιες όπου ευνοείται η εκδήλωση πυρκαγιάς.

Οι πολίτες πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί και να λαμβάνουν κάθε προληπτικό μέτρο αποφυγής πρόκλησης πυρκαγιάς, σύμφωνα τα οριζόμενα του κώδικα ορθής γεωργικής πρακτικής και των κείμενων πυροσβεστικών διατάξεων.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόκληση πυρκαγιάς που, είτε προκαλείται από πρόθεση, είτε από αμέλεια, αποτελεί αυτεπαγγέλτως διωκόμενη αξιόποινη πράξη, σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα ακόμη και κατά τους χειμερινούς μήνες (εκτός αντιπυρικής περιόδου), εφόσον από αυτή μπορεί να προκύψει κίνδυνος επέκτασης και πρόκλησης κοινού κινδύνου κατά ξένης περιουσίας ή/και κίνδυνος κατά ζωής ανθρώπου. 

Επιπροσθέτως, μπορεί να επιβληθούν διοικητικές κυρώσεις και πρόστιμα από την οικεία Πυροσβεστική Υπηρεσία.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:26