search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 07:24
MENU CLOSE

Παπαδημούλης: Να δημιουργήσουμε προοδευτική συμμαχία για μια άλλη Ευρώπη

17.03.2018 20:38
Παπαδημούλης: Να δημιουργήσουμε προοδευτική συμμαχία για μια άλλη Ευρώπη - Media

 

Πρέπει να δημιουργήσουμε την ευρύτερη δυνατή προοδευτική συμμαχία για μια άλλη Ευρώπη και να δούμε μέσα από την κοινή δράση και την συνδιαμόρφωση μιας νέας Αριστεράς ικανής να δημιουργεί πλατιούς συνασπισμούς πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων. Είναι μια ιστορική και επείγουσα πρόκληση”, είπε μιλώντας απόψε στη διήμερη διεθνή συνάντηση με τίτλο: “Ενώνοντας δυνάμεις για μια άλλη Ευρώπη”, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης.

“Εάν δεν το καταφέρουμε αυτό”, πρόσθεσε, “η Ευρώπη θα κινδυνεύσει ή από μια διαλυτική κρίση που θα προκαλέσει η εκρηκτική αύξηση των ανισοτήτων ή μπορεί να ενοποιηθεί πάνω σε ένα πολύ αυταρχικό μοντέλο τεράστιας πολιτικής και κοινωνικής οπισθοδρόμησης που θα ξεθεμελιώσει ιστορικές κατακτήσεις του πολιτισμού και της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδημούλη η σύγκλιση των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων της Ευρώπης πρέπει να γίνει “πάνω σε ένα κοινό σχέδιο για την ευρωπαϊκή ενοποίηση στο οποίο να “κουμπώνουν” προοδευτικές απαντήσεις”.

“Ένα από τα μεγάλα στοιχήματα τα οποία πρέπει να συνθέσουμε προτάσεις που να συνδιαμορφώνουν ένα προοδευτικό σχέδιο για την Ευρώπη, είναι ο κοινοτικός προϋπολογισμός, το νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο”, είπε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και διερωτήθηκε

“Μπορεί να γίνει αυτό που λένε οι νεοφιλελεύθεροι των κυβερνήσεων των πλουσίων βόρειων χωρών, να κάνει η Ε.Ε τα ίδια και περισσότερα πράγματα με λιγότερα χρήματα;”

“Πρέπει”, συνέχισε, “να ενισχυθεί ο κοινοτικός προϋπολογισμός με νέους ίδιους πόρους με αύξηση της οικονομικής συμμετοχής των κρατών μελών προκειμένου όχι μόνο να μην θιγεί αλλά να ενισχυθεί η πολιτική της κοινωνικής συνοχής. Να αυξηθούν έως και να διπλασιασθούν κονδύλια για τους νέους”.

Αναφερόμενος στο θέμα της φορολογικής μεταρρύθμισης ο κ. Παπαδημούλης είπε ότι σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία τα τελευταία δέκα χρόνια οι πολυεθνικές, με διάφορες νομιμοφανείς πρακτικές φοροαποφυγής επιτυγχάνουν να πληρώνουν πολύ λιγότερους φόρους από εκείνους που πλήρωναν το 2008.

“Αυτό σημαίνει επιβάρυνση μισθωτών συνταξιούχων, μικρομεσαίων επιχειρήσεων και μείωση του κοινωνικού κράτους. Γιατί το έλλειμμα του κρατικού ή του κοινοτικού προϋπολογισμού το μεταφράζουν οι δεξιόστροφες κυβερνήσεις σε περικοπές του κοινωνικού κράτους. Αλλά δε μπορούμε να επιστρέψουμε στις λύσεις του έθνους κράτους για να κάνουμε φορολογική μεταρρύθμιση. Χρειαζόμαστε όχι μόνο ευρωπαϊκές αλλά και παγκόσμιες ρυθμίσεις που να βάζουν όρια και ποινές στους φορολογικούς παραδείσους και να υποχρεώνουν στη διασταύρωση των στοιχείων και να εξασφαλίζουν ότι τα κέρδη θα φορολογούνται εκεί που παράγονται.

Το ίδιο συμβαίνει και με την κλιματική αλλαγή η οποία δε μπορεί να αντιμετωπισθεί σε μικρότερη κλίμακα από την πλανητική ή θέματα όπως η προστασία της υγείας των πολιτών” είπε ο κ. Παπαδημούλης και τόνισε.

“Χρειαζόμαστε μια Ευρώπη που να πρωτοστατεί και να επιμένει και να είναι βήμα μπροστά”

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρχει δημοκρατική λογοδοσία στους θεσμούς της Ε.Ε.

“Μπορούμε να συχνάσουμε έχοντας ένα Ευρωκοινοβούλιο, το μόνο άμεσα εκλεγμένο που είναι ο ποιο αδύνατος θεσμός σε σχέση με την Κομισιόν και με το ακόμη ισχυρότερο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο; Με όργανα όπως το Eurogroup, που χωρίς να έχουν δημοκρατική νομιμοποίηση αποφασίζουν τα πάντα πίσω από κλειστές πόρτες;”, διερωτήθηκε ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και πρόσθεσε.

“Όσο αυτά θα συνεχίζονται θα δυναμώνει ο ευρωσκεπτικισμός και όσο η Αριστερά και οι προοδευτικές δυνάμεις δεν προτείνουν το δικό τους σχέδιο αλλαγών για να ξεπεράσουμε αυτές τις καταστάσεις θα κερδίζει η άκρα δεξιά. Η ιδέα μιας πολιτικής ενοποίησης της Ευρώπης με δημοκρατικά κοινωνικά αναπτυξιακά χαρακτηριστικά στον αντίποδα αυτού που σήμερα συμβαίνει είναι η ποιο αριστερή και προοδευτική πρόταση.

Θα πρέπει να βάλουμε στόχο μια μεγάλη αριστερή ευρωομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο που να είναι αυτή και όχι η άκρα δεξιά το αντίπαλο δέος των νεοφιλελεύθερων πρακτικών. Να συνεχίσουμε να επιταχύνουμε και να τολμήσουμε. Και εάν το κάνουμε θα γράψουμε ιστορία”, κατέληξε ο κ. Παπαδημούλης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 07:20