search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 11:03
MENU CLOSE

Νέος θρίαμβος Πούτιν: Επανεκλογή με 73% προβλέπουν τα exit poll

18.03.2018 18:35
Κορωνοϊός: Το τούνελ του Πούτιν – Για να δει κάποιος τον Ρώσο πρόεδρο πρέπει να περάσει από μέσα του και να τον ψεκάσουν (Video) - Media

 

Θριαμβευτής των ρωσικών προεδρικών εκλογών αναδείχθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, ο Βλαντιμίρ Πούτιν, συγκεντρώνοντας ποσοστό 71,9%, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η αρμόδια επιτροπή για τις ρωσικές εκλογές, με καταμετρημένο το 21,33% των ψήφων. 

Νωρίτερα, το exit poll του ινστιτούτου VTSIOM έδινε στον Πούτιν 73,9%, ενώ ποσοστό 76,3% του δίνει το exit poll του RIA.

Καταγγελίες για νοθεία

Ακτιβιστές της αντιπολίτευσης και ΜΚΟ ανέφεραν νωρίτερα παρατυπίες στις προεδρικές εκλογές. 

Το μη κυβερνητικό παρατηρητήριο εκλογών Golos, το οποίο δημοσιεύει διαδικτυακά λίστα με εκλογικές παραβάσεις, είχε καταγράψει μέχρι νωρίς το μεσημέρι 1.764, στις οποίες περιλαμβάνονται και περιπτώσεις παρατηρητών που εμποδίστηκαν να κάνουν τη δουλειά τους.

Το κίνημα του Αλεξέι Ναβάλνι, του σφοδρότερου εχθρού του προέδρου Πούτιν, στον οποίον έχει απαγορευτεί η συμμετοχή στις εκλογές για νομικούς λόγους, λέει ότι έχει στείλει 33.000 εθελοντές ως παρατηρητές στις εκλογές.

Στην ιστοσελίδα του αναφέρονται εκατοντάδες περιστατικά νοθείας, κυρίως στη Μόσχα και στην περιοχή γύρω από την πρωτεύουσα, στην Αγία Πετρούπολη και το Μπασκορτοστάν στα Ουράλια Όρη.

Η υποστήριξη προς τον Πούτιν είναι σημαντικά μικρότερη στη Μόσχα και στην Αγία Πετρούπολη σε σχέση με την Ρωσία συνολικά, σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις.

Οι υποστηρικτές του Ναβάλνι που εργάζονται ως εκλογικοί παρατηρητές εμποδίστηκαν να εισέλθουν σε κάποια εκλογικά τμήματα, όπως είπε ένας δικηγόρος της εκστρατείας στη διάρκεια ενημέρωσης του Τύπου.

Το βίντεο με τα ψηφοδέλτια

O ίδιος ο Ναβάλνι ανέβασε στο Twitter έναν σύνδεσμο που παραπέμπει σε βίντεο το οποίο δείχνει να ρίχνονται επιπλέον φάκελοι με ψηφοδέλτια στην κάλπη σε ένα εκλογικό κέντρο στην ρωσική Απω Ανατολή. Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα ερευνήσει σχετικώς.

Ο Ιβάν Ζντανόφ, ένας συνεργάτης του Ναβάλνι, είπε ότι πολλοί ψηφοφόροι μεταφέρονταν στα εκλογικά τμήματα με πούλμαν από τους εργοδότες τους. “Θα τις ονομάσουμε ‘οι εκλογές των πούλμαν’ “, είπε χαρακτηριστικά.

Εξάλλου, κάποιοι δημοσιογράφοι του Reuters που έκαναν ρεπορτάζ σε εκλογικά τμήματα ανά την Ρωσία μίλησαν με πολλούς ψηφοφόρους, οι οποίοι είπαν ότι είχαν λάβει οδηγίες από τους εργοδότες τους ή τους καθηγητές τους για το τί θα ψηφίσουν. Μάλιστα ορισμένοι έβγαζαν φωτογραφίες τους να ψηφίζουν λέγοντας ότι τους χρειάζονταν ως απόδειξη για τον εργοδότη τους, ενώ υπάρχουν πληροφορίες για εκπτωτικά κουπόνια που διανέμονταν σε Ρώσους που πήγαν να ψηφίσουν.

Σύμφωνα πάντως με την Επιτροπή, περίπου το 80% των εκλογικών κέντρων παρακολουθούνται από κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης.

Η συντονίστρια της ένωσης εκλογικών παρατηρητών στη Ρωσία Ελένα Μπαμπτσένκοβα από την πλευρά της είπε ότι σε όλη τη χώρα έχουν μέχρι στιγμής καταγραφεί περίπου 250 εκλογικές παραβάσεις και ότι το ποσοστό συμμετοχής αυτή τη φορά είναι υψηλότερο σε σχέση με το 2012.

 Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 11:02