search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 10:39
MENU CLOSE

«ΑΝΩ Έαρ»: Το Διεθνές Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου τίμησε τον Κωνσταντίνο Τσάτσο (Photos)

19.03.2018 09:58
Χάος στις ΗΠΑ: 4 νεκροί από τη χιονοθύελλα (Photos | Video) - Media Gallery 5

 

Μια ξεχωριστή και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα βραδιά επιφύλασσε στο κοινό του το Διεθνές Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου «ΑΝΩ», το Σάββατο 17 Μαρτίου. Η εκδήλωση με γενικό τίτλο «ΑΝΩ  Έαρ», καθιερώνεται πλέον ως το ανοιξιάτικο ραντεβού των φίλων του εκκλησιαστικού οργάνου στον Καθεδρικού Ναό του Αγίου Γεωργίου της Άνω Σύρου, σε συνδυασμό με μια υπέροχη βόλτα στα πανέμορφα σοκάκια του μεσαιωνικού οικισμού. Το θέμα της πρώτης εκδήλωσης του Φεστιβάλ ΑΝΩ για το 2018, ήταν «Η μουσική στη στόχαση του Κωνσταντίνου Τσάτσου».

Όπως ανέφερε στο καλωσόρισμα του ο εφημέριος του ναού π. Iωσήφ Πρίντεζης: «Τον Κωνσταντίνο Τσάτσο οι περισσότεροι τον θυμούνται ως πολιτικό και Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας. Αρκετοί τον γνωρίζουν από τα γραπτά του, τις επιστημονικές μελέτες, τα νομικά και φιλοσοφικά συγγράμματα, αλλά και τα λογοτεχνικά του έργα. Λίγοι όμως γνωρίζουν και τη μουσική του ενασχόληση. Σύμφωνα με την αυτοβιογραφία του, έπαιζε βιολί και πιάνο, ενώ σε ηλικία 16 ετών ασχολήθηκε για ένα διάστημα και με το εκκλησιαστικό όργανο. Είναι ιδιαίτερη τιμή για εμάς που ο Κωνσταντίνος Τσάτσος μελετούσε, 100 χρόνια πριν, στο εκκλησιαστικό όργανο που τότε βρισκόταν στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Διονυσίου Αθηνών και από το 1951 στον ναό μας.»

Μετά την ανάγνωση του πλούσιου βιογραφικού του Κωνσταντίνου Τσάτσου από τη Νικολέτα Ρούσσου, η Ελένη Κεβεντσίδου στο εκκλησιαστικό όργανο, η σοπράνο Μαρίνα Θεοδωροπούλου και η μετζο-σοπράνο Ιωάννα Βασιλική Κοράκη εκτέλεσαν με μοναδική αρτιότητα και ευαισθησία, μουσικά έργα συνθετών της Αναγέννησης και της Ρομαντικής περιόδου. Ανάμεσα στα μουσικά κομμάτια, ο Μπάμπης Κουλούρας διάβασε, με το γνώριμο ποιητικό του τρόπο, αποσπάσματα από την αυτοβιογραφία «Λογοδοσία μιας ζωής» του Κωνσταντίνου Τσάτσου, αναδεικνύοντας το ρόλο που έπαιξε η μουσική στη ζωή και στο έργο αυτής της τόσο σημαντικής προσωπικότητας της νεότερης ιστορίας της χώρας μας.

Στο τέλος, ο Καθολικός Επίσκοπος Σύρου, Σεβασμιότατος  π. Πέτρος Στεφάνου συνεχάρη τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες για τη μοναδική βραδιά που προσέφεραν στο απόλυτα ικανοποιημένο κοινό της εκδήλωσης, και ευχαρίστησε τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ ΑΝΩ και του Συνδέσμου Ελλήνων Καθολικών Σύρου για τη διαρκή και ανιδιοτελή προσφορά τους. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε «γλυκά», με χειροποίητες λιχουδιές που ετοίμασαν και προσέφεραν οι κυρίες της Ενορίας Αγίου Γεωργίου Άνω Σύρου στους παρευρισκόμενους κατά την αποχώρηση τους.     

Φωτογραφίες: Νίκος Ραγκούσης

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 10:39