22/02/2020 09:38:44

Ανησυχία στη Γερμανία για «εμπορικό πόλεμο» με τις ΗΠΑ

Ανησυχία στη Γερμανία για «εμπορικό πόλεμο» με τις ΗΠΑ - Media

 

Με ένα τεράστιο «αγκάθι», τους δασμούς που επέβαλλε ο Τραμπ στο χάλυβα και το αλουμίνιο, άρχισε τη θητεία του ο νέος Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς, ο οποίος πριν καλά-καλά αναλάβει καθήκοντα, αναγκάζεται να συζητά, σε συνέντευξη του στην Bild Zeitung, για τις συνέπειες που θα είχε ένας πιθανός εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ σημείωνοντας ότι «θα καταστήσουμε ξεκάθαρη τη θέση μας απέναντι στις ΗΠΑ – κι έχουμε εμπιστοσύνη στους ευρωπαίους φίλους που ανήκουν στην ΕΕ».

"Ανησυχώ σοβαρά για το γεγονός ότι το θεμέλιο της ευημερίας μας, το ελεύθερο εμπόριο, τίθεται σε κίνδυνο", δήλωσε, σημειώνοντας ότι ο προστατευτισμός δεν αποτελεί απάντηση στις δυσκολίες της εποχής μας. "Η κατάσταση είναι σοβαρή", πρόσθεσε. Ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι θα απαντήσει με μια κοινή ευρωπαϊκή στάση στην απειλή των ΗΠΑ, που επιδιώκουν την επιβολή τιμωρητικών δασμών στα αυτοκίνητα.
 
Ο Σολτς τοποθετήθηκε και για τη δήλωση στην οποία προέβη ο συνάδελφός του στο Υπουργικό Συμβούλιο Χόρστ Ζεχόφερ. Την περασμένη εβδομάδα ο Ζεχόφερ είχε δηλώσει στην εφημερίδα Bild: "Το Ισλάμ δεν ανήκει στη Γερμανία". Όπως είπε ο Σολτς, "φτηνά τη γλίτωσε ο Ζεχόφερ" γι’ αυτό που είπε, αλλά ο ΥΠΟΙΚ πιστεύει ότι θα μπορεί να εμπιστεύεται τον Ζεχόφερ και στο μέλλον.
 
Στο ερώτημα αν η δήλωσή του "Θα πληρώσουμε περισσότερα χρήματα για την Ευρώπη" τον φέρνει σε αντίθεση με τον προκάτοχό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Σολτς απαντά ως εξής:
 
"Αυτό αναφέρεται στη σύμβαση του συνασπισμού του SPD, του CDU και του CSU. Εξάλλου, δεν αναγράφεται κάποιο ποσό, γιατί και στην Ευρώπη θα συνεχίσουμε να είμαστε προσεκτικοί με τα χρήματα. Κι ούτε η Γερμανία θα μπορεί να πληρώνει πια μόνη της. Η Καγκελάριος κι εγώ επιθυμούμε να βάλουμε ένα τέλος σε αυτό το παλιό κόλπο, το οποίο έχει δυστυχώς διαδοθεί στην Ευρώπη. Στην αρχή διαλαλούμε ότι δεν θα πληρώνουμε και στο τέλος καταλήγουμε σχεδόν κρυφά να πληρώνουμε περισσότερο. Η αλήθεια είναι ότι μετά την έξοδο των Βρετανών από την ΕΕ το ποσό που θα πρέπει να συνεισφέρει η Γερμανία στον προϋπολογισμό της ΕΕ θα είναι κατά κάποιο τρόπο υψηλότερο απ’ ό,τι σήμερα".
 
Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.