search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 02:05
MENU CLOSE

Ανακάλυψη τρόμου: Ραδιενεργό υλικό κατέσχεσαν οι αρχές της Τουρκίας

19.03.2018 16:55
Κρεμλίνο: Κανένας λόγος ανησυχίας για την διακοπή λειτουργίας των σταθμών παρακολούθησης ραδιενέργειας - Media
 
H τουρκική αστυνομία γνωστοποίησε ότι κατέσχεσε ραδιενεργό υλικό βάρους 1,4 κιλών κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης για την καταστολή του λαθρεμπορίου στην Άγκυρα, μετέδωσε το βρετανικό δίκτυο BBC, επικαλούμενο το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV.
 
Το στοιχείο αυτό, γνωστό ως «Καλιφόρνιο» (Californium) βρέθηκε κατά τη διάρκεια μιας έρευνας σε αυτοκίνητο στη συνοικία Πουρσακλάρ της τουρκικής πρωτεύουσας, όπως μετέδωσε το NTV. Οι τέσσερις επιβαίνοντες του οχήματος τέθηκαν υπό κράτηση.
 
Σύμφωνα με την αστυνομία, όπως γράφει το BBC στον ιστότοπό του, οι ύποπτοι φέρονται να είναι μέλη μιας ομάδας που σχεδίαζε να πουλήσει το ραδιενεργό υλικό έναντι του ποσού των σχεδόν 57 εκατομμυρίων ευρώ (70 εκατομμύρια δολάρια).
 
Προς το παρόν δεν έχει αποσαφηνιστεί η προέλευση του «Καλιφόρνιου», το οποίο πιστεύεται ότι κατασκευάζεται μονάχα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία.
 
Χρησιμοποιείται μεταξύ άλλων σε πυρηνικούς αντιδραστήρες, σε φορητούς ανιχνευτές μετάλλων και στην ιατρική για την θεραπεία ορισμένων μορφών καρκίνου.
 
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/BBC
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 01:48