search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 08:28
MENU CLOSE

Μία δίκη για τον ρατσισμό…

12.12.2011 00:28
Μία δίκη για τον ρατσισμό... - Media

Γράφει ο Κώστας Μερκουράκης

Πληθαίνουν το τελευταίο χρονικό διάστημα οι ρατσιστικές επιθέσεις στο κέντρο της Αθήνας σε βάρος μεταναστών, καθώς, σχεδόν καθημερινά ακραίες ομάδες  χτυπούν συντονισμένα ανυποψίαστους και απροστάτευτους συμπολίτες μας

Γράφει ο Κώστας Μερκουράκης

Πληθαίνουν το τελευταίο χρονικό διάστημα οι ρατσιστικές επιθέσεις στο κέντρο της Αθήνας σε βάρος μεταναστών, καθώς, σχεδόν καθημερινά ακραίες ομάδες  χτυπούν συντονισμένα ανυποψίαστους και απροστάτευτους συμπολίτες μας. Οι επιθέσεις – οι οποίες λαμβάνουν δολοφονικό χαρακτήρα πολλές φορές – τρομοκρατούν όχι μόνο τους μετανάστες, αλλά και το ντόπιο πληθυσμό. Ακριβώς εκεί εντοπίζεται εξάλλου κι ο πυρήνας των συγκεκριμένων ενεργειών: στόχος η ερημοποίηση του κέντρου και η δημιουργία «απαγορευμένων ζωνών» στις γειτονιές.

Μια από αυτές τις επιθέσεις πραγματοποιήθηκε πριν από τρεις μήνες και συγκεκριμένα την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου, περίπου στις 9:30 το βράδυ, στην οδό Περγάμου στον Άγιο Παντελεήμονα. Ομάδα 15-20 ατόμων επιτέθηκε κατά Αφγανών προσφύγων, τους κυνήγησαν μέχρι και στο εσωτερικό της πολυκατοικίας όπου διέμεναν, ενώ ένας από αυτούς μαχαίρωσε και τραυμάτισε σοβαρά στο ύψος της καρδιάς έναν Αφγανό, ακριβώς έξω από την πόρτα του σπιτιού του.

Στη συνέχεια κι ενώ ο δράστης προσπάθησε να ξεφύγει, ακινητοποιήθηκε και συνελήφθη από αστυνομικούς που περνούσαν τυχαία έξω από το σημείο, χωρίς ωστόσο να βρεθεί ποτέ το μαχαίρι του εγκλήματος.

Την επομένη, στο αυτόφωρο οδηγήθηκαν ο δράστης της παραλίγο δολοφονίας με την κατηγορία της βαριάς σωματικής βλάβης, ενώ οι υπόλοιποι για συνέργεια. Παράλληλα, υπεβλήθη μήνυση για ψευδή καταμήνυση, από την ομάδα των συλληφθέντων κατά του μάρτυρα και σοβαρά τραυματία.

Η δίκη έχει οριστεί για σήμερα, 12 Δεκεμβρίου στις 9:00 στα Δικαστήρια της Ευελπίδων, ενώ ήδη πλήθος μεταναστευτικών οργανώσεων, φορέων και οργανώσεων υπεράσπισης των δικαιωμάτων των μεταναστών κινούνται προς την κατεύθυνση της ενημέρωσης του κόσμου, προκειμένου, τέτοιου είδους φαινόμενα να αποτελέσουν παρελθόν.

Για το περιστατικό έχουν εκδώσει κοινή ανακοίνωση 27 μεταναστευτικές οργανώσεις, την οποία και παραθέτουμε:

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΡΑΤΣΙΣΜΟ – ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΞΕΝΟΦΟΒΙΑ

“Στις 12 Δεκεμβρίου, στα δικαστήρια της Ευελπίδων, γίνεται μια δίκη που μας αφορά όλους. Δικάζονται τρία μέλη παρακρατικής οργάνωσης, που στις 18 Σεπτέμβρη 2011, στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα, επιτέθηκαν με ρατσιστικά κίνητρα σε ομάδα Αφγανών προσφύγων και τραυμάτισαν σοβαρά με μαχαίρι τον έναν κοντά στην καρδιά και στο στομάχι και ελαφρά τους υπόλοιπους.

Παρόμοιες επιθέσεις είναι πια συχνές, τόσο στην Αθήνα όσο και στα προάστια. Κάθε όμως ρατσιστική επίθεση ενάντια σε πρόσφυγα ή μετανάστη, ενάντια σε κάθε άνθρωπο που βρέθηκε στην Ελλάδα αναζητώντας είτε πολιτικό άσυλο είτε μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη, είναι μια επίθεση ενάντια σε όλους μας. Κάθε θύμα, είναι ένας από εμάς.

Οι πράξεις αυτές μάς ενώνουν και δυναμώνουν την κοινή μας φωνή. Είμαστε αλληλέγγυοι στα θύματα της επίθεσης και απαιτούμε την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων. Καταδικάζουμε τον ρατσισμό και την ξενοφοβία, απ’ όπου κι’ αν προέρχονται. Ξέρουμε πως η ελληνική κοινωνία και η ελληνική δικαιοσύνη έχουν δώσει αγώνες ενάντια στο φασισμό, γι’ αυτό και την εμπιστευόμαστε.

Μαζί θα προχωρήσουμε”.

  1. ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
  2. ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
  3. ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ–ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
  4. ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΛΒΑΝΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
  5. ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΑΔΑΣ
  6. ΕΛΛΗΝΟΣΟΥΔΑΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΙΑΣ
  7. ΕΝΩΣΗ ΑΙΓΥΠΤΙΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  8. ΕΝΩΣΗ ΑΦΡΙΚΑΝΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
  9. ΕΝΩΣΗ ΑΦΡΙΚΑΝΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ
  10. ΕΝΩΣΗ ΝΙΓΗΡΙΑΝΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
  11. ΕΝΩΣΗ ΚΟΥΡΔΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
  12. ANASA
  13. ASANTE
  14. ΚΕΝΥΑΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ
  15. ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΓΟΥΙΝΕΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  16. ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΣΟΜΑΛΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  17. ΜΑΛΙΑΝΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ
  18. ΝΙΓΗΡΙΑΝΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  19. ΕΝΩΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΟΥΓΚΑΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  20. ΠΑΚΙΣΤΑΝΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
  21. ΠΑΝΑΦΡΙΚΑΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
  22. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ NOOR
  23. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΑΚΙΣΤΑΝ
  24. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ DOEL
  25. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΦΓΑΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  26. ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΣΟΥΔΑΝΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
  27. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 08:26