search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:52
MENU CLOSE

Συνάντηση Τσίπρα – Καμμένου: Η κυβερνητική συνεργασία συνεχίζεται, οι τόνοι πέφτουν, οι διαφορετικές απόψεις παραμένουν

20.03.2018 16:27
Δημοσκόπηση: Τι λένε οι Έλληνες για σκοπιανό-ελληνοτουρκικά - Media
 
Περίπου μία ώρα κράτησε η συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου στο Μαξίμου, κατά την οποία συζήτησαν, σύμφωνα με τον δεύτερο, για τα τρέχοντα θέματα της επικαιρότητας αλλά και τη συνεργασία των δύο κομμάτων.
 
Στις δηλώσεις του εξερχόμενος της συνάντησης ο υπουργός Άμυνας έστειλε μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση ότι η κυβερνητική συνοχή και συνεργασία  παραμένει ισχυρή και θα συνεχιστεί μέχρι τέλους, αφενός στη βάση κοινά συνομολογημένων στόχων αφετέρου με σεβασμό στις διαφορετικές πολιτικές απόψεις και θέσεις – εξ ου και το γεγονός ότι επέμεινε στο θέμα περί ομηρείας των 2 στρατιωτικών.
 
Ειδικότερα, προέταξε τα ζητήματα της κυβερνητικής συνεργασίας, υπογραμμίζοντας ότι αυτή στηρίζεται σε δύο κύριους στόχους που βρίσκονται «πολύ κοντά στην ολοκλήρωσή τους». «Ο πρώτος στόχος» είπε «είναι η έξοδος της Ελλάδος από τα μνημόνια, από την επιτροπεία από την παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας στους δανειστές. Και δεύτερος στόχος είναι  η κάθαρση».
 
Αναφορικά με την έξοδο από το μνημόνιο σημείωσε πως «το θέμα της εξόδου της Ελλάδας απ’ τα μνημόνια, με μεγάλη βελτίωση των οικονομικών της χώρας, με αύξηση του τουρισμού, με ενίσχυση της γεωπολιτικής θέσης της χώρας πολύ σύντομα θα οδηγήσει στην έξοδο του ελληνικού λαού από την εποχή των μνημονίων και της επιτροπείας».
 
Για το ζήτημα της «κάθαρσης», για το οποίο επεκτάθηκε στέλνοντας μηνύματα στους πολιτικούς αντιπάλους της κυβέρνησης, υπογράμμισε πως «με αυτήν την κυβέρνηση συνεργασίας, μιας έντιμης πολιτικής συνεργασίας δύο διαφορετικών πολιτικών χώρων σπάσαμε το κατεστημένο της μεταπολίτευσης».
 
«Μέχρι τέλους με σεβασμό στις κόκκινες γραμμές και τις διαφορετικές θέσεις»
Και συνέχισε: «Οι υποθέσεις δεν μπαίνουν πλέον στο αρχείο. Όταν η δικαιοσύνη προσκρούει σε μεγάλους και επώνυμους δεν σταματά τη διερεύνησή της, έχει την πλήρη στήριξη της εκτελεστικής εξουσίας ως ανεξάρτητη εξουσία να προχωρήσει στη διαλεύκανση των υποθέσεων αυτών προκειμένου να πληρώσουν» εκείνοι που οδήγησαν την πατρίδα μας, στην κατάσταση που παραλάβαμε με την ανάληψη εξουσίας. «Και γι’ αυτούς τους δύο στόχους (…), η συνεργασία αυτή και σε πείσμα όλων εκείνων που θέλουν να γράφουν σενάρια θα συνεχιστεί μέχρι τέλους».
 
Τόνισε δε την προϋπόθεση για τη συνέχιση αυτής της συνεργασίας: «Με απόλυτο σεβασμό στις κόκκινες γραμμές και στις διαφορετικές πολιτικές θέσεις, που απ’ την αρχή έντιμα και ξεκάθαρα έχουμε θέσει ως όρο για την συνεργασία μας».
 
Ερωτώμενος για τα σενάρια ρήξης με την κυβέρνηση και αποχώρησής του από αυτήν ο Πάνος Καμμένος μίλησε για σενάρια επιστημονικής φαντασίας ενώ αναφέρθηκε ειρωνικά στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» η οποία χθες στο πρωτοσέλιδο έκανε λόγο για εκρηκτική συνάντηση του υπουργού Άμυνας με τον πρωθυπουργό και τον Νίκο Παππά στο σπίτι του πρώτου στο Καβούρι. Έκανε λόγο για «φυλλάδα» που διαβάζουν μόνο ο εκδότης της και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σενάρια, είπε, μπορούν να κάνουν διάφοροι. «Θα τους στεναχωρήσουμε» πρόσθεσε «γιατί οι προτεραιότητες που έχουμε βάλει και η εντολή που έχουμε λάβει από τον ελληνικό λαό είναι πολύ πιο ισχυρές  από την επιστημονική φαντασία ή τον απόκρυφο πόθο κάποιων να γλιτώσουν και από την κάθαρση και από την έξοδο της χώρας από την επιτροπεία».
 
Σε ερώτηση για το ότι παρεξηγήσεις υπάρχουν και μεταξύ των βουλευτών των δύο κομμάτων σημείωσε πως οι κατά καιρούς δηλώσεις κάποιων στελεχών «σε μία δημοκρατία όπου έχουμε επιτρέψει στους βουλευτές μας να σκέπτονται και να ψηφίζουν κατά τη συνείδησή τους, σε δύο δημοκρατικά κόμματα, είναι δείγμα δημοκρατίας και όχι δείγμα ασθένειας».
 
Σκοπιανό: Απόλυτη προϋπόθεση οι συνταγματικές αλλαγές
Αναφορικά με το Σκοπιανό, σημείωσε πως πέρα από τη θέση των ΑΝΕΛ για τη μη χρήση του όρου «Μακεδονία», το μπαλάκι βρίσκεται στα χέρια της ΠΓΔΜ, καθώς η ελληνική πλευρά αναμένει να δει αν θα γίνουν οι συνταγματικές αλλαγές που αποτελούν «απόλυτη προϋπόθεση».
 
«Όμηροι οι 2 στρατιωτικοί αλλά προς το παρόν δεν έχουν ζητηθεί ανταλλάγματα»
Σε ό,τι αφορά τους δύο στρατιωτικούς, καταρχάς υπογράμμισε ότι ο ίδιος βρίσκεται σε απόλυτο συντονισμό με τον πρωθυπουργό, ωστόσο μίλησε εκ νέου για ομηρία των «δύο» όταν ερωτήθηκε για την τουρκική προκλητικότητα, για την οποία είπε ανησυχεί όχι μόνο η Ελλάδα αλλά ολόκληρη η Ευρώπη.
 
«Βλέπουμε ουσιαστικά από την άλλη πλευρά να υπάρχουν επεισόδια ιδιαίτερα επικίνδυνα όπως αυτά που αντιμετωπίσαμε στα Ίμια με το σκάφος του Λιμενικού, τις παραβιάσεις και τις παραβάσεις του εναερίου χώρου που οδηγούν σε αναχαιτίσεις πολύ σκληρές». Και συνέχισε παραπέμποντας και στους υψηλούς τόνους σε ρητορικό επίπεδο, αλλά «και το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή έχουμε  δύο ομήρους». Μάλιστα, δεν έμεινε εκεί αλλά επεκτάθηκε αναφερόμενος και σε άλλα περιστατικά που δείχνουν μια τουρκική πρακτική με στόχο τα ανταλλάγματα.
 
Ειδικότερα  σημείωσε: «Αναφέρομαι στη λέξη “ομήρους” όπως ακριβώς είναι και η περίπτωση και του αμερικανού πάστορα Μπράνσον που βρίσκεται με ποινή ισοβίων από τις 12 Μαρτίου και μάλιστα με ειδική νομοθετική ρύθμιση, με Προεδρικό Διάταγμα που ο Πρόεδρος Ερντογάν έβγαλε για ανταλλαγή του με τον ιερέα Γκιουλέν της Αμερικής. Τέτοιου είδους ανταλλαγές, αντιλαμβάνεστε ότι οδηγούν κατευθείαν στον ορισμό της ομηρείας. Οι έλληνες αξιωματικοί, ο έλληνας αξιωματικός και ο έλληνας υπαξιωματικός βρίσκονται αυτή τη στιγμή για 20η σχεδόν μέρα κρατούμενοι σε φυλακές υψίστης ασφαλείας και αυτό που επιζητούμε είναι ουσιαστικά να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη, σε μια δικαιοσύνη μη κατευθυνόμενη. Εάν έχουνε κάνει κάποια παράβαση για την είσοδο στην περιοχή της Τουρκίας θα έπρεπε να έχουνε ήδη δικαστεί ή να δικαστούν το συντομότερο δυνατόν και να μην χρησιμοποιούνται ως μέσο πιέσεως κι εκβιασμού της χώρας».
 
Από την άλλη πάντως, είπε ότι μέχρι τώρα δεν υπάρχει τέτοια πρόταση από την τουρκική πλευρά. Επίσης, κάλεσε την Τουρκία να καταλάβει ότι προς το συμφέρον όλων είναι να λήξει το συντομότερον δυνατόν «αυτή η περιπέτεια» ενώ χαρακτήρισε το θέμα καταρχήν διμερές , όπως έκανε νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, που όμως παίρνει και διεθνείς διαστάσεις από τις δηλώσεις της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και τρίτων χωρών.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:52