10/12/2018 05:24:21
2.10.2009

O Γιώργος ακούει, σβήνει, γράφει...

Με τον νου στην επόμενη μέρα είναι εδώ και μέρες ο Γιώργος Παπανδρέου. Η εκλογική νίκη έχει κλειδώσει για τους πολιτικούς αναλυτές και έτσι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, όπως λένε οι συνεργάτες του, πιο πολύ απασχολείται με τα επόμενα βήματα παρά με τη διαχείριση της προεκλογικής καμπάνιας. Μπορεί να είναι βαρύ το πρόγραμμά του, αλλά συνεχώς ζητάει από συνεργάτες και ειδικούς που δεν βρίσκονται αναγκαστικά στον στενό του κύκλο απόψεις και εισηγήσεις με βασικό θέμα τη δομή της νέας κυβέρνησης.

Ο Παπανδρέου στο τέλος αυτής της προεκλογικής εκστρατείας μισοάνοιξε τα χαρτιά του για τη σύνθεση της κυβέρνησης προσθέτοντας σε όσα εκτενώς είχε αναφέρει στις εκλογές του 2007 τη δημιουργία υπουργείου Περιβάλλοντος που θα συμπεριλάβει και το χαρτοφυλάκιο της Ενέργειας και τα ζητήματα κλιματικής αλλαγής, την αυτονόμηση του υπουργείου Οικονομικών, τη δημιουργία υπουργείου Πολιτικής Προστασίας με την ένταξη σ’ αυτό της δημόσιας ασφάλειας, της πυροσβεστικής, της πολιτικής προστασίας και των δομών του εθελοντισμού.

Ο λόγος που ζητά εισηγήσεις είναι κυρίως για να γίνουν γρήγορα και αποτελεσματικά κινήσεις που δεν θα προκαλούν τεράστια αναστάτωση και αναταράξεις σε μια δυσκίνητη κυβερνητική μηχανή. Αυτό λοιπόν που αναζητείται στην παρούσα φάση είναι πώς τα χαρτοφυλάκια που θα αλλάξουν «υπουργική ταμπέλα» θα μετακινηθούν μαζί με τις γενικές γραμματείες τους και στη συνέχεια θα υπάρξει προσπάθεια «ομογενοποίησής» τους.

Στο πλαίσιο αυτό υπάρχουν εισηγήσεις στο υπερ-υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης θα προστεθεί και η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση προκειμένου να σταλεί το μήνυμα αλλά και επί της ουσίας να περάσει το ελληνικό Δημόσιο στη νέα εποχή της ολοκληρωτικής μηχανοργάνωσης. Πρόταση υπάρχει για την κατάργηση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και η ακτοπλοΐα να ενσωματωθεί στο υπουργείο Τουρισμού - Νησιωτικής Πολιτικής, όπου θα διατηρηθεί και η διεύθυνση ευρωπαϊκών σχέσεων του υπουργείου Ναυτιλίας, με την ένταξη όλων των τουριστικών δράσεων αλλά και των γραμματειών τού πάλαι ποτέ υπουργείου Αιγαίου. Η γραμματεία Ποντοπόρου Ναυτιλίας θα ενταχθεί στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Επίσης στο υπουργείο Πολιτισμού μπορεί να ενταχθούν οι γραμματείες Τύπου και Ενημέρωσης, ενώ η Έρευνα και η Τεχνολογία ενδεχομένως να αποκοπούν από το Ανάπτυξης και να ενταχθούν στο υπουργείο Παιδείας.

Το Μεταφορών, όπως εξήγγειλε ο Γιώργος Παπανδρέου, αλλάζει μορφή και μεταβάλλεται σε υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αναλαμβάνοντας και τη γραμματεία Δημοσίων Έργων, αλλά και τη λιμενική πολιτική από το υπουργείο Ναυτιλίας.

Ευέλικτο σχήμα

Ερωτηματικά υπάρχουν για το αν το υπουργείο Δικαιοσύνης παραμείνει αυτόνομο, με βασικό επιχείρημα για την ενσωμάτωσή του τον καλύτερο συντονισμό και την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των προβλημάτων εγκληματικότητας και απονομής Δικαιοσύνης. Όλες οι υπηρεσίες κοινωνικής ασφάλισης και υγείας που ακόμα παραμένουν διάσπαρτες σε διάφορα υπουργεία (π.χ. το ΝΑΤ στο Ναυτιλίας) θα μεταφερθούν στο Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ενώ δεν αποκλείεται να σπάσει το Οικονομίας και Οικονομικών στα δύο.

Ο Γιώργος Παπανδρέου στη χτεσινή συνέντευξη Tύπου στο Ζάππειο μίλησε για μικρό και ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα, αλλά κανείς δεν περιμένει ένα πολύ μικρό σχήμα. Eυέλικτο ίσως να είναι αφού κόβονται σχεδόν στο μισό οι θέσεις των υφυπουργών, που συχνά μέχρι τώρα παρέμεναν χωρίς ουσιαστικό ρόλο προκειμένου να διεκπεραιώνουν αντί του υπουργού κοινοβουλευτικές και κοινωνικές εκπροσωπήσεις. Υφυπουργοί θα τοποθετηθούν εκεί που υπάρχουν πραγματικές ανάγκες, όπως στο Εξωτερικών, στο Παιδείας και στο Εσωτερικών και άλλα υπουργεία όπου υπάρχουν πραγματικά ανεξάρτητες δομές και μπορούν να αποδώσουν όσο ασχοληθούν.

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να ορκιστούν, αν σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ, 12 με 14 υπουργοί (από τους 16 που είναι σήμερα), ενώ οι υφυπουργοί δεν θα ξεπερνούν τους 16, με βασικό στόχο η κυβερνητική ομάδα να μην ξεπερνά τους 30. Ερωτηματικά όμως προκαλεί αν, με βάση αυτή την πρόταση που μοιάζει να αποδέχεται ο Παπανδρέου, μπορούν να τοποθετηθούν δύο υπουργοί στον πρωθυπουργό που θα συντονίζουν το κυβερνητικό έργο. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε επανειλημμένα σε ένα ισχυρό πρωθυπουργικό γραφείο με αναβαθμισμένο πολιτικό ρόλο των συντονιστών του Μαξίμου. Για διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου φαβορί είναι ο Νίκος Αθανασάκης.

Το μεγάλο ακόμα ερώτημα είναι το μείγμα των προσώπων που θα αποφασίσει ο Γιώργος Παπανδρέου. Αυτές τις μέρες ζυγίζει τα πάντα, άλλοι πιστεύουν ότι η κυβέρνηση πρέπει να εκπέμπει φρεσκάδα και μόνο, ενώ άλλοι εισηγούνται τον συνδυασμό της με τη σιγουριά προς την κοινωνία και τις αγορές, αφού τις δύσκολες αλλαγές πρέπει να τις επωμιστούν έμπειρα στελέχη. Η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι όλα θα εξαρτηθούν από έναν συνδυασμό παραγόντων: το εύρος της εκλογικής νίκης και τη δύναμη της κυβερνητικής πλειοψηφίας, την εκλογική προτίμηση, τους σταυρούς που θα συγκεντρώσουν αλλά και το ποιοι θα εκλεγούν, αφού θα αποτελεί παράδοξο κάποιο στέλεχος να έχει αποτύχει να εκλεγεί και να χρησιμοποιηθεί σε υψηλό κυβερνητικό πόστο.

Η κυβέρνηση θα έχει και «χρώμα κοινωνίας» με τη χρησιμοποίηση κάποιων εκτός πολιτικής σκηνής, αλλά όχι στον υπερβολικό βαθμό που κάποιοι σκέπτονται και περιμένουν. Σε κάθε περίπτωση ηγετικά στελέχη του κόμματος εκτιμούν ότι θα τηρηθούν ισορροπίες, προκειμένου το μείγμα να είναι επιτυχημένο και να μην προκληθούν άγονες αντεγκλήσεις ή συζητήσεις.

Ο βασικός κορμός

Έτσι θα χρησιμοποιηθούν και στελέχη που δεν στήριξαν τον Γιώργο Παπανδρέου, αφού στην Ιπποκράτους δεν υπάρχει κλίμα ρεβανσισμού. Ο βασικός κορμός της κυβερνητικής ομάδας αναμένεται να περιλαμβάνει στελέχη όπως οι: Ευάγγελος Βενιζέλος, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Δημήτρης Ρέππας, Χρήστος Παπουτσής, Άννα Διαμαντοπούλου, Χάρης Καστανίδης,Φίλιππος Πετσάλνικος, Ανδρέας Λοβέρδος, Φώφη Γεννηματά, Μαρία Δαμανάκη, Νίκος Σηφουνάκης, από την παλιότερη φουρνιά. Επίσης συμπεριλαμβάνονται σ’ αυτό το σχήμα πρόσωπα που αναδείχτηκαν από τον ίδιο τον Γιώργο Παπανδρέου, όπως ο Γιάννης Ραγκούσης, η Λούκα Κατσέλη, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Πάνος Μπεγλίτης και ο Παύλος Γερουλάνος.

Επίσης αναμένεται να αξιοποιηθούν βουλευτές νεότεροι και παλιότεροι που δούλεψαν σκληρά την προηγούμενη διετία, όπως οι: Φίλιππος Σαχινίδης, Μιχάλης Καρχιμάκης, Κώστας Καρτάλης, Αντζελα Γκερέκου, Ελπίδα Τσουρή, Γιάννης Μαγκριώτης, Μάρκος Μπόλαρης,  Γρηγόρης Νιώτης, ενώ θέση στο κυβερνητικό σχήμα αναμένεται να έχουν από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας η Ελένη Παναρίτη και ο Ηλίας Μόσιαλος. Κανείς δεν ξέρει αν στο πλαίσιο αυτό χρησιμοποιηθούν και πρωτοεκλεγμένοι βουλευτές ανατρέποντας την παράδοση που θέλει τα «πρωτάκια» να θητεύουν πρώτα στο Κοινοβούλιο πριν πάρουν υπουργικό θώκο.

Στο πλαίσιο της αλλαγής όμως του πολιτικού σκηνικού ένα από τα πρώτα νομοθετήματα είναι ο νέος εκλογικός νόμος, οι επεξεργασίες για τον οποίο έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί και έχει ληφθεί απόφαση η εισήγηση να περιλαμβάνει το σπάσιμο των εκλογικών περιφερειών στο όριο των 50-60 χιλιάδων εκλογέων που η αναμέτρηση θα γίνεται «σώμα με σώμα», θα εκλέγεται δηλαδή ένας βουλευτής, και συνολικό αριθμό 180 τέτοιων περιφερειών σ’ όλη τη χώρα, χωρίς να ανατραπούν τα όρια των νομών ως υφίστανται. Οι υπόλοιπες 120 κοινοβουλευτικές θέσεις θα κατανέμονται αναλογικά με τη δύναμη των κομμάτων (με μπόνους αυτοδυναμίας στο πρώτο κόμμα) στις 7 περιφέρειες της χώρας, ώστε όλα τα κόμματα που περνούν το 3% πανελλαδικά να εκπροσωπούνται στη Βουλή.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.