search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 04:51
MENU CLOSE

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης: Μια ημέρα γεμάτη ποίηση στη ΕΡΤ

21.03.2018 11:11
Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης: Μια ημέρα γεμάτη ποίηση στη ΕΡΤ  - Media

 

«Κι εσύ που ξέρεις από ποίηση κι εγώ που δεν διαβάζω κινδυνεύουμε. Εσύ να χάσεις τα ποιήματα κι εγώ τις αφορμές τους…»
Μιχάλης Γκανάς, «Περί ποιήσεως»

Η Εταιρεία Συγγραφέων – με πρωτοβουλία μελών της οποίας καθιερώθηκε ο εορτασμός Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης από την UNESCO – σε συνεργασία με την Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση θα υποδεχθούν την άνοιξη γιορτάζοντας σήμερα την ποίηση με αναγνώσεις και συζητήσεις σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές και προβολή ντοκιμαντέρ από το αρχείο της Δημόσιας Ραδιο-Τηλεόρασης.

Έτσι όλες οι ραδιοφωνικές συχνότητες της ΕΡΑ, σήμερα, Παγκόσμια ημέρα Ποίησης, «ακολουθούν» τα ίχνη των ποιητών του κόσμου.

Σύγχρονοι και κλασσικοί ποιητές, Έλληνες και ξένοι, η μελοποιημένη ποίηση σε όλα τα είδη του τραγουδιού, η ποίηση στον αθλητισμό. Ο ποιητικός λόγος, η ιστορία του και η επιρροή του. Απαγγελίες, καλεσμένοι, συνεντεύξεις, νέοι ποιητές, αρχειακό υλικό, ζωντανές συνδέσεις από τις 8.00 το πρωί, σε όλα τα ραδιοφωνικά προγράμματα της ΕΡΑ. 

Η Εταιρεία Συγγραφέων θέσπισε την Ημέρα Ποίησης το 1998, επιλέγοντας για τον εορτασμό της την 21η Μαρτίου, ώστε κατά το δυνατόν να συμπίπτει με την εαρινή ισημερία και την αρχή της άνοιξης. Έπειτα από εισήγηση το επόμενο έτος του Μονίμου Αντιπροσώπου της Ελλάδας στην UNESCO και μετέπειτα Προέδρου της Εταιρείας Βασίλη Βασιλικού, ο διεθνής οργανισμός υιοθέτησε την πρόταση αναθέτοντας στη χώρα μας να οργανώσει τον πρώτο διεθνή εορτασμό.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης εορτάζεται στις 21 Μαρτίου. Η αρχική πρόταση έγινε στην Εταιρεία Συγγραφέων από το μέλος της και ποιητή Μιχαήλ Μήτρα, που πρότεινε το φθινόπωρο του 1997 να υιοθετηθεί ο εορτασμός της ποίησης στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες, και να οριστεί συγκεκριμένη ημέρα για αυτό.

Την εισήγηση υιοθέτησε ο τότε πρόεδρος της Εταιρείας Κώστας Στεργιόπουλος, ενώ το μέλος του ΔΣ και ποιήτρια Λύντια Στεφάνου πρότεινε ως ημέρα εορτασμού την 21η Μαρτίου, που συχνά συμπίπτει με την εαρινή ισημερία και συνδυάζει το φως και το σκοτάδι, όπως η ποίηση συνδυάζει το φωτεινό πρόσωπο της αισιοδοξίας με το σκοτεινό του πένθους. Η πρώτη Ημέρα Ποίησης γιορτάστηκε με μεγάλη επιτυχία το 1998 στο παλιό ταχυδρομείο της πλατείας Κοτζιά.

Την επόμενη χρονιά, ο μετέπειτα πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων και Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην UNESCO Βασίλης Βασιλικός εισηγήθηκε στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του διεθνούς οργανισμού η 21η Μαρτίου να ανακηρυχθεί Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, όπως η 21η Ιουνίου που εορταζόταν ως Ημέρα Μουσικής. Η Γαλλία και πολλές άλλες χώρες στήριξαν την εισήγηση και η ελληνική πρόταση υπερψηφίστηκε.

Τον Οκτώβριο του 1999, στη Γενική Διάσκεψη της UNESCO στο Παρίσι, η 21η Μαρτίου ανακηρύχθηκε Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Το σκεπτικό της απόφασης ανέφερε:«Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης θα ενισχύσει την εικόνα της ποίησης… μια[ς] τέχνη[ς] που βοηθά την κοινωνία να βρει και να ισχυροποιήσει την ταυτότητά της. Οι πολύ δημοφιλείς ποιητικές αναγνώσεις μπορεί να συμβάλλουν σε μια επιστροφή στην προφορικότητα και στην κοινωνικοποίηση του ζωντανού θεάματος και οι εορτασμοί μπορεί να αποτελέσουν αφορμή για την ενίσχυση των δεσμών της ποίησης με τις άλλες τέχνες, καθώς και με τη φιλοσοφία, ώστε να επαναπροσδιοριστεί η φράση του Ντελακρουά “Δεν υπάρχει τέχνη χωρίς ποίηση”».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 02:24