17/10/2019 19:49:24

Πηγή Κομισιόν: Το ΔΝΤ πλέον δεν έχει βέτο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης

Πηγή Κομισιόν: Το ΔΝΤ πλέον δεν έχει βέτο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης - Media

 

 

Εξακολουθούν να υπάρχουν οι διαφορές της ΕΕ με το ΔΝΤ για το αν θα παραμείνει ή όχι, ανέφερε αξιωματούχος της Κομισιόν σε ενημέρωση δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες.

Θέλουμε το Ταμείο να μείνει, αλλά θα πρέπει να συμφωνήσει για το χρέος και τις προβλέψεις, που τα τελευταία τέσσερα χρόνια έπεφταν έξω συνεχώς, ανέφερε.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Euro2day, ο αξιωματούχος ανέφερε ότι το Ταμείο δεν έχει πλέον τη δυνατότητα βέτο στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης και ότι αν και είναι επιθυμητό (desirable) να ξεκινήσει πρόγραμμα με την Ελλάδα, δεν είναι πλέον απαραίτητο.

Είπε ακόμα ότι το ΔΝΤ φαίνεται να θέλει να παραμείνει, καθώς χάνει την επιρροή του τόσο στην ΕΕ όσο και με τους δύο άλλους μεγάλους μετόχους, τις ΗΠΑ και την Ασία. Από την άλλη, όμως, δεν φαίνεται να κάνει πίσω στον τρόπο υπολογισμού των προβλέψεών του και στις επιθυμίες του για το χρέος, συνεπώς το πρόβλημα παραμένει.

Και πώς θα λυθεί; Η ΕΕ δεν είναι διατεθειμένη να κάνει γενναίες παραχωρήσεις στην αναδιάρθρωση του χρέους και έτσι ανοίγει το παράθυρο για έξοδο του ΔΝΤ.

Η επόμενη μέρα

Η πηγή της Κομισιόν παραδέχθηκε ότι αυτή τη στιγμή το μόνο που συζητείται είναι το «γαλλικό κλειδί», η σύνδεση δηλαδή μεταξύ χρέους και ανάπτυξης. Ολα τα άλλα παραμένουν ανοικτά.

Τα ανοικτά μέτωπα είναι αυτά που θα καθορίσουν την υβριδική λύση της επόμενης μέρας, που αναμένεται να είναι κάτι μεταξύ πιστοληπτικής γραμμής του ESM και πλαισίου με αυξημένη εποπτεία, όπως έχουμε γράψει επανειλημμένως.

Η Κομισιόν, έχοντας εντολή από τον πρόεδρό της Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, αναμένεται να κρατήσει μια πολιτική γραμμή η οποία είναι η εξής: Δεν πρέπει να χτιστεί ένα πλαίσιο με πολλές ρήτρες, γιατί ούτε οι αγορές θα αντιδράσουν θετικά αλλά ούτε η ελληνική κυβέρνηση.

Ενα νέο πλαίσιο με πολλούς όρους (conditionality) θα φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα και ίσως πολιτική αναταραχή στην Ελλάδα, ανέφερε η πηγή.

Για τον αξιωματούχο, πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή, ώστε όλες οι πλευρές να είναι ικανοποιημένες: αγορές, ελληνική κυβέρνηση και δανειστές. Πράγμα, βεβαίως, πολύ δύσκολο, όπως άλλωστε έδειξε η εμπειρία των τελευταίων επτά ετών.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.