search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 13:44
MENU CLOSE

Στις Βρυξέλλες με το βλέμμα στην Τουρκία ο Αλέξης Τσίπρας

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2013
22-3-2018
22.03.2018 04:00
tsipras_7-2.jpg

 

Στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες αναμένεται να μεταφερθεί το πεδίο παρέμβασης της ελληνικής πλευράς σχετικά με το ζήτημα των δύο στρατιωτικών που κρατούνται προφυλακισμένοι στην Αδριανούπολη αλλά και για το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας.

Σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα μετάσχει στην προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Θα ακολουθήσουν οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και, αργά το απόγευμα, το Δείπνο των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της Ε.Ε. Στο πρόγραμμα διμερείς συναντήσεις με ευρωπαίους ηγέτες ή αξιωματούχους δεν υπάρχουν, αλλά θεωρείται πως, στο περιθώριο των εργασιών, θα υπάρξουν κάποια τετ – α – τετ με τη Γερμανίδα Καγκελάριο ή τον Γάλλο Πρόεδρο.

Η Σύνοδος, πέρα από τα θέματα οικονομικής και κοινωνικής ατζέντας αλλά και το Brexit, αναμένεται να προετοιμάσει τη Σύνοδο Ε.Ε. – Δυτικών Βαλκανίων που θα γίνει στις 17 Μαΐου στη Σόφια.

Την ακολουθεί, δε, την προσεχή Δευτέρα 26 Μαρτίου, η Σύνοδος Ε.Ε. – Τουρκίας στη Βάρνα της Βουλγαρίας, στην οποία θα συζητηθεί όλη η ατζέντα των ευρωτουρκικών σχέσεων. Στη συνάντηση θα μετάσχουν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ και ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

Αναφορικά με το θέμα των δύο στρατιωτικών, το οποίο εκ των πραγμάτων βρίσκεται στις προτεραιότητες της κυβέρνησης στο πλαίσιο των διεθνών επαφών της, διά του κυβερνητικού εκπροσώπου αρκετές φορές την τελευταία εβδομάδα έχει επισημανθεί ότι εφόσον δε θα υπήρχε αίσια κατάληξη (με διατύπωση του κατηγορητηρίου για παράνομη είσοδο μόνο και επίσπευση των διαδικασιών επιστροφής) στην υπόθεση μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής, τότε (σ.σ.: η κυβέρνηση) θα εξέταζε την ανάληψη πρωτοβουλιών από εκεί και πέρα, προφανώς και στο πλαίσιο της Συνόδου.

Πάντως, στο εσωτερικό, η κυβέρνηση κατέβασε τους τόνους δια της υπογράμμισης ότι το θέμα των δύο αξιωματικών αποτελεί διμερές θέμα (όπως προ ημερών είχε επισημάνει ειρωνικά και ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπ. Γιλντιρίμ), ότι ως διμερές το αντιμετώπιζε εξ αρχής και ότι δεν έχει ζητήσει από καμία τρίτη χώρα ή τον διεθνή παράγοντα κάποια παρέμβαση προς την Τουρκία.

Μάλιστα, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, σημειώνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν γνώριζε για το τηλεφώνημα Μέρκελ σε Ερντογάν το οποίο είχε αποκαλύψει μια μέρα πριν ο Έλληνας ΥΠΕΞ, έδειξε πως η κυβέρνηση δεν ήθελε να αξιοποιήσει επικοινωνιακά το «χαρτί» της κινητοποίησης του διεθνούς παράγοντα. Είπε ωστόσο πως η κυβέρνηση ενημερώθηκε ότι σε αυτό το τηλεφώνημα η Γερμανίδα καγκελάριος έθεσε το θέμα των δύο αξιωματικών.

Χαμηλοί τόνοι

Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση συνεχίζει να ακολουθεί την τακτική των χαμηλών τόνων στο εσωτερικό για να μην προκαλέσει περαιτέρω ανησυχία στην κοινή γνώμη και του κατευνασμού έναντι της Τουρκίας προκειμένου να μη δοθεί λαβή για κατηγορίες ότι επιχειρείται άμεση ή δια τρίτων παρέμβαση σε ένα θέμα το οποίο χειρίζεται η τουρκική δικαιοσύνη, και δη στην τρέχουσα συγκυρία που η ρητορική και οι κινήσεις του Τούρκου Προέδρου χαρακτηρίζονται από επιθετικότητα. Αυτό μάλλον δεν σημαίνει ότι εγκαταλείπεται η προσπάθεια για διπλωματική πίεση μέσω Ε.Ε., αλλά πλέον αυτό γίνεται με πιο χαμηλούς τόνους και περισσότερο παρασκηνιακά και υπό τη συνειδητοποίηση, πλέον, ότι είναι στενά τα περιθώρια για παρέμβαση από τη Γερμανία (η οποία έχει και τα δικά της συμφέροντα σε σχέση με την Τουρκία να προστατεύσει) ή από το ΝΑΤΟ που νίπτει τας χείρας του.

Παράλληλα, κινητικότητα υπάρχει στη διαπραγμάτευση για την ονομασία της ΠΓΔΜ, καθώς ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μεταβαίνει σήμερα το απόγευμα στα Σκόπια προκειμένου να έχει επαφές με την πολιτική ηγεσία της γείτονος για το Σχέδιο Συμφωνίας που ετοίμασε η Αθήνα και στάλθηκε πριν από μέρες. Χθες πάντως έγινε γνωστό ότι και τα Σκόπια έχουν στείλει στην Αθήνα την απάντησή τους, με τις δικές τους θέσεις.

Σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, το σχέδιο περιλαμβάνει τις πάγιες θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για σύνθετη ονομασία που θα ισχύει έναντι όλων για όλες τις χρήσεις, κάτι που συνεπάγεται συνταγματικές αλλαγές. «Έχουμε φτιάξει ένα κείμενο που είναι το σύνολο των προτάσεών μας όσον αφορά και τα προβλήματα που έχουμε ανοικτά με την ΠΓΔΜ, όσο και μια μελλοντική ατζέντα συνεργασίας που να φέρει κέρδη και στις δύο πλευρές» ανέφερε ο Ν. Κοτζιάς τη Δευτέρα. Το επόμενο βήμα, όπου θα φανεί και το αν έχει συντελεστεί πρόοδος στη διαπραγμάτευση, θα γίνει στις 29 – 30 Μαρτίου, οπότε ο Έλληνας ΥΠΕΞ θα μεταβεί στη Βιέννη για συνάντηση με τον ομόλογό του Νικόλα Ντιμιτρόφ υπό τον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

Και μαζί και χώρια

Παρεμπιπτόντως, τα παραπάνω είναι τα δύο θέματα της κυβερνητικής ατζέντας που δεν ενώνουν τους κυβερνητικούς εταίρους αλλά μάλλον τους απομακρύνουν. Είναι ενδεικτικά τα όσα ανέφερε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου την Τρίτη, η οποία πραγματοποιήθηκε για να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις περί ρήγματος στις σχέσεις των δύο εταίρων που, ενδεχομένως, να απειλεί άμεσα την κυβερνητική συνεργασία.

Ο υπουργός Άμυνας λοιπόν κατέγραψε ως βασική και κοινά συμφωνημένη προγραμματική ατζέντα των δύο εταίρων: α) την έξοδο από τη μνημονιακή επιτροπεία και β) την «κάθαρση» από την παλαιά διαπλοκή. Από εκεί και πέρα αξίωσε σεβασμό στις κόκκινες γραμμές και στις πολιτικές θέσεις του καθενός από τα δύο κόμματα. Ως εκ τούτου, επέμεινε στη θέση του περί ομηρείας των δύο στρατιωτικών με στόχο τον εκβιασμό της Ελλάδας για ανταλλάγματα, ενώ λίγο πριν, κατά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας των ΑΝΕΛΛ επέμεινε να χρησιμοποιεί υψηλούς τόνους προς την Τουρκία, επισημαίνοντας ότι η γείτων λειτουργεί με λογική «Εξπρές του Μεσονυκτίου».

Πάντως είναι με ερωτηματικό αν η αναφορά του – σε ερώτηση για τις σχέσεις μεταξύ των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛΛ – ότι οι βουλευτές των δύο κομμάτων ψηφίζουν «κατά συνείδηση» αφήνει ένα παράθυρο για τους βουλευτές του κόμματός του να ψηφίσουν τη λύση που θα φέρει η κυβέρνηση στο Σκοπιανό (αν κι εφόσον).

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 13:44