search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:54
MENU CLOSE

«Μήνυμα» Τσίπρα για Τουρκία: Η Ε.Ε. να στηρίξει τις χώρες που βάλλονται

22.03.2018 13:50
Στο Βουκουρέστι την Τρίτη ο Τσίπρας για την Τετραμερή Συνάντηση Κορυφής - Media
 

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να τοποθετηθεί με ευθύ και σαφή τρόπο απέναντι στην Τουρκία σχετικά με τις υποχρεώσεις της και κυρίως ως προς τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να διατηρήσει ανοιχτές τις πόρτες του διαλόγου με την Άγκυρα, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών των κρατών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε ερώτηση αν πρέπει η ΕΕ να επαναπροσδιορίσει τη σχέση της με την Τουρκία ο κ. Τσίπρας, απάντησε: «Νομίζω, πρέπει να προβληματιζόμαστε από τις εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στην ευρύτερη περιοχή. Ωστόσο, πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε πολύ ευθείς και σαφείς ως προς την τουρκική πλευρά, ως προς τις υποχρεώσεις τους και κυρίως ως προς το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να διατηρήσουμε ανοιχτές τις πόρτες του διαλόγου».

Στην αρχή της δήλωσης του ο πρωθυπουργός επισήμανε την ανάγκη να υπάρχει στήριξη όλων των κρατών μελών ενάντια σε παραβιάσεις από τρίτες χώρες.

«Νομίζω ότι είμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή για την Ευρώπη. Τουλάχιστον πρέπει να πάρουμε κοινές αποφάσεις για το κοινό μας μέλλον. Χρειαζόμαστε μια μεταρρυθμισμένη Ευρωζώνη, χρειαζόμαστε έναν ισχυρό και δεσμευτικό κοινωνικό πυλώνα», είπε ο κ. Τσίπρας και προσέθεσε: «Χρειαζόμαστε μια έγκυρη τραπεζική ένωση να μας προστατέψει όλους και φυσικά ιδιαιτέρως σήμερα με αυτές τις πολύ δύσκολες γεωπολιτικές εξελίξεις χρειαζόμαστε μια ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση που να είναι ένας ισχυρότατος περιφερειακός και διεθνής παίκτης. Και αυτό συνεπάγεται τη στήριξη όλων των κρατών- μελών ενάντια σε παραβιάσεις από τρίτες χώρες. Νομίζω σήμερα θα συζητήσουμε τις υποθέσεις του Σόλσμπερι και της Τουρκίας και πιστεύω ότι πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλα τα διπλωματικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεση μας».

Σε ερώτηση για την υπόθεση με τη δηλητηρίαση του πρώην διπλού πράκτορ Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του στο Σόλσμπερι της Βρετανίας ο πρωθυπουργός απάντησε πως «πρέπει να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στο Ηνωμένο Βασίλειο και στον βρετανικό λαό, αλλά ταυτοχρόνως πρέπει να είμαστε πάρα πολύ υπεύθυνοι ως προς τη διαχείριση αυτού του ζητήματος».

 Τη στήριξη των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στην υπόθεση με τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς ζήτησε ο Αλ. Τσίπρας στη Σύνοδο του ΕΣΚ

Τη στήριξη της οικογένειας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στο θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται από τις τουρκικές αρχές ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, όπου τους ενημέρωσε για το ζήτημα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην υπόθεση με τη δηλητηρίαση του πρώην διπλού κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του στη Βρετανία, λέγοντας πως η Ευρώπη πρέπει να την αντιμετωπίσει με τρόπο προσεκτικό και υπεύθυνο. Με αποφασιστική καταδίκη του γεγονότος χωρίς όμως να φτάνουμε σε ακραία ένταση με Ρωσία, επισήμανε.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15