search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 02:08
MENU CLOSE

Tσίπρας σε Άγκυρα: Έχουμε αποτρεπτική ικανότητα και συμμάχους

23.03.2018 14:40
Tσίπρας σε Άγκυρα: Έχουμε αποτρεπτική ικανότητα και συμμάχους - Media

Το μήνυμα «θέλουμε την ειρήνη, αλλά ξέρουμε να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» ήταν εκ των βασικών μηνυμάτων του πρωθυπουργού με παραλήπτη την Άγκυρα κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

 

Το μήνυμα «θέλουμε την ειρήνη, αλλά ξέρουμε να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» ήταν εκ των βασικών μηνυμάτων του πρωθυπουργού με παραλήπτη την Άγκυρα κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες. Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός αφενός αναφέρθηκε στην τοποθέτηση που έκανε στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής αναφορικά με την τουρκική προκλητικότητα και το ζήτημα των δύο στρατιωτικών, και τη στήριξη που έλαβε η Ελλάδα στα δύο αυτά ζητήματα, αφετέρου απεύθυνε προειδοποιήσεις προς τη γείτονα. Επίσης, αναφέρθηκε εκτενώς και στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, σημειώνοντας ότι η ελληνική πλευρά έχει την «ιστορική» βούληση να λύσει το θέμα, αλλά δεν πιέζεται διότι μπορεί να ζήσει και χωρίς την επίλυση, αλλά αυτό για την άλλη πλευρά δεν ισχύει. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι εύχεται να βρεθεί λύση με το όνομα “Gorna” ή οποιοδήποτε άλλο αποφασίσουν οι δύο ΥΠΕΞ.

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι μαζί με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη παρουσίασαν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τις κλιμακούμενες προκλητικές ενέργειες. Εκτίμησε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια ποιοτική αλλαγή της στάσης της Τουρκίας που «πρέπει να μας ανησυχήσει». Τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να αξιοποιεί τους διαύλους επικοινωνίας και στηρίζει την ενταξιακή πορεία, παρόλο που όπως είπε  η Τουρκία αυτή τη στιγμή «κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση » .

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι ζήτησε ξεκάθαρες εγγυήσεις από τους εταίρους σε ό,τι αφορά την προάσπιση των ελληνοτουρκικών συνόρων που είναι ταυτόχρονα και σύνορα της ΕΕ, κι επιπλέον ζήτησε εγγυήσεις ότι το ζήτημα των δύο στρατιωτικών θα τεθεί ενώπιον του Τουρκου προέδρου στην προσεχή Σύνοδο ΕΕ – Τουρκίας στη Βάρνα. Εγγυήσεις τις οποίες ανέφερε ότι έλαβε από τους Τουσκ και Γιούνκερ ως εκ τούτου δεν αντιτάχθηκε στην πραγματοποίησή της.

Σε ό,τι αφορά τα συμπεράσματα της Συνόδου σημείωσε πως υπήρξε ξεκάθαρο μήνυμα προς τη γείτονα και το πιο ισχυρό στην ιστορία της ΕΕ, ειδικότερα σε ό,τι αφορά το Αιγαίο.

Επίσης, υπογράμμισε ότι πρόκειται για μια «νέα φάση» όσον αφορά το θέμα των δυο στρατιωτικών. Το προηγούμενο διάστημα καταβάλαμε κάθε προσπάθεια να λυθεί σε διμερές επίπεδο με τη διακριτική υποστήριξη των εταίρων μας πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου κάτι που δεν κατέστη δυνατό. Υπό αυτό το πρίσμα, τόνισε πως η Αθήνα δεν εγκαταλείπει τους διμερείς διαύλους αλλά στηρίζεται πλέον και στην ανοιχτή κινητοποίηση των εταίρων εντός της ΕΕ αλλά και των συμμάχων μας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ερωτώμενος σχετικά με τη θέση του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου περί «ομηρείας», ο πρωθυπουργός έδειξε πλέον να θεωρεί δικαιολογημένη μια τέτοια εκτίμηση – εξ ου και η αναφορά του σε «νέα φάση». Πιο συγκεκριμένα σημείωσε ότι

«Έχουμε ένα γεγονός που θα μπορούσε να λυθεί την ίδια μέρα» αλλά δε λύθηκε, και από εκεί και πέρα έχουμε τη μεταφορά των δύο στρατιωτικών σε φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Αδριανούπολη, ενώ ύστερα από 20 μέρες παραμονής τους εκεί δεν έχει προχωρήσει η δικαστική διαδικασία και δεν γνωρίζουμε για ποιο λόγο κρατούνται και για τι κατηγορούνται. Κάτι που, πρόσθεσε, προκαλεί ερωτηματικά και καχυποψία. Αν στη σκέψη της Τουρκίας, είπε, είναι αυτό το συμβάν να αξιοποιηθεί με όρους ομηρείας τότε, προειδοποίησε, «να το ξανασκεφτούν γιατί θα έχει αρνητική επίδραση τόσο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις όσο και στις ευρωτουρκικές. Θέλω να πιστεύω ακόμα ότι δεν υπάρχει τέτοια επιλογή». 

Επίσης, ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε χαρακτηριστικά «Δεν φοβόμαστε θερμού επεισόδιο, αλλά προβληματιζόμαστε». Υπογράμμισε ότι δεν πρέπει στον ελληνικό λαό να κυριαρχήσει ο φόβος για ένα θερμό επεισόδιο, διότι η Ελλάδα έχει αποτρεπτική ικανότητα αλλά και τη στήριξη των εταίρων της. «Μια τέτοια ενέργεια όποιος την προκαλούσε» συνέχισε «θα ήταν  σα να πυροβολεί τα δικά του πόδια. Μπορεί είπε να θεωρούμε τους γείτονες, οξύθυμους αλλά δεν τους θεωρούμε ανόητους», σημείωσε. Ακολούθως κάλεσε την τουρκική ηγεσία να συνειδητοποιήσει ότι «ο δρόμος αυτός δεν οδηγεί πουθενά και να σοβαρευτούνε και να σταματήσουνε αυτές τις προκλήσεις». 

Αναλυτικά αποσπάσματα από τη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες:

«Θα ήθελα να εκφράσω την απερίφραστη καταδίκη μου για τα δύο χτυπήματα στην περιοχή της νοτιοδυτικής Γαλλίας και να εκφράσω εκ μέρους του ελληνικού λαού τα συλλυπητήρια μου και την αλληλεγγύη μου στον γαλλικό λάο», δήλωσε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη Συνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις Βρυξέλλες.

Η Σύνοδος είχε πολλα θέματα, είπε ο πρωθυπουργός και επισήμανε τη συζήτηση για την τουρκική προκλητικότητα.

Για Οικονομία – Ευρωζώνη

«Θέλω να ξεκινήσω με τη χθεσινή συζήτηση για τη φορολόγηση και την ανάγκη για τη φορολογική σύγκλιση εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας την ανάγκη να ελεγχθούν οι φορολογικοί παράδεισοι.

«Είναι παράδοξο και παράλογο να προωθούμε την εμβάθυνση της Ε.Ε. και παράλληλα να συντηρούμε την αδιαφάνεια μεταξύ των κρατών-μελών και να κλείνουμε τα μάτια στους φορολογικούς παραδείσους» είπε ο πρωθυπουργός μεταξύ άλλων περιγράφοντας τις προτάσεις της Ελλάδας για τη φορολογική μεταρρύθμιση.

«Το τελευταίο θέμα που συζητήθηκε σήμερα είναι οι αλλαγές στην Eυρωζώνη» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι «για μας η μεταρρύθμιση σημαίνει ισορροπία και ισότητα στις χώρες της Ευρωζώνης».

«Δεν μπορούμε να προετοιμαζόμαστε για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση κρίσεων αξιοποιώντας τα υλικά που είχαμε μέχρι σήμερα, δεν μπορούμε να ανακυκλώνουμε τα υλικά της κρίσης» τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Την ανάγκη να υπάρξει ισχυρός προϋπολογισμός της Ευρώπης, τόνισε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στην τραπεζική ολοκλήρωση.

«Υποστήριξα την ανάγκη να μετατραπεί ο ESM σε νομισματικό ταμείο, αλλά όχι να λειτουργεί ως ανεξάρτητος τεχνοκρατικός οργανισμός, αλλά να υπάρχει λογοδοσία» ανέφερε ο Αλέξης Τσιπρας.

«Υποστήριξα την ανάγκη να υπάρξει εμβάθυνση της Δημοκρατίας στα κρίσιμα όργανα της ευρωζώνης, πρέπει να υπόκειται στον έλεγχο των λαών» σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας την εμπειρία της Ελλάδας και τις λάθος αποφάσεις.

Για Τουρκία

«Έγινε πολύ μεγάλη συζήτηση για τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Μαζί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη παρουσιάσαμε την κλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας. Πρέπει να παρατηρήσουμε μία ποιοτική αλλαγή από την πλευρά της Τουρκίας που πρέπει να μας ανησυχήσει» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την ευρωπαΐκή προοπτική της Τουρκίας παρά το γεγονός ότι η γειτονική χώρα ακολουθεί διαφορετική πορεία, είπε ο πρωθυπουργός.

Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα έναντι οποίων απειλών και ειδικότερα στην πρόασπιση των συνόρων της που είναι και τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαμήνυσε ο κ. Τσίπρας και επισήμανε πως ζήτησε ξεκάθαρες εγγυήσεις προκειμένου να προχωρήσει οποιοσδήποτε ευρωτουρκικός διάλογος. Πρέπει να γίνει σαφές στην Τουρκία ότι οφείλει το ταχύτερο δυνατόν να εγκαταλείψει τις λογικές διαρκώς προκλητικότητας καθώς από αυτές δεν έχει να κερδίσει, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας και προσέθεσε: «Δεν έχει να κερδίσει απολύτως τίποτα παρά μόνο να χάσει στο πλαίσιο αυτό και λαμβάνοντας αυτές τις εγγυήσεις από τους εταίρους μας, υποστήριξα την πραγματοποίηση της συνόδου της Βάρνας».

«Ζήτησα εγγυήσεις από τους εταίρους μας για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς και ότι το θέμα θα τεθεί στη Βάρνα» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και είπε επίσης ότι τον διαβεβαίωσαν ότι το θέμα θα τεθεί στον Τούρκο Πρόεδρο.

«Καταβάλαμε κάθε προσπάθεια να λυθεί το θέμα αυτό σε διμερές επίπεδο με την υποστήριξη των εταίρων μας, αυτό δεν κατέστη δυνατό», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. «Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας μέσω των διμερών σχέσεων αλλά στηριζόμαστε πλεον και στην επίσημη και ανοιχτή πρόθεση των εταίρων μας και συμμάχων μας για το ζήτημα» σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Για την επίθεση στο Σαλισμπέρυ

Για την επίθεση με το νευροπαραλυτικό παράγοντα εναντίον ενός Ρώσου στην Αγγλία, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την αλληλεγγύη του στη Μεγάλη Βρετανία και επισήμανε την ανάγκη διαλόγου και συμμετοχής και της Ρωσίας στη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Αναφέροντας ως παράδειγμα μάλιστα την προκλητικότητα της Τουρκίας που είναι δεδομένη προς τη χώρα μας, σημείωσε ότι η Ελλάδα ακόμα και κάτω από αυτό το πρίσμα επιμένει στο διάλογο αυτό, και αυτο προέκρινε ο πρωθυπουργός στους Ευρωπαίους εταίρους και για την υπόθεση του Ρώσου που δηλητηριάστηκε στη Μεγάλη Βρετανία.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε και για τις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό, λέγοντας ότι «αναζητούμε έναν έντιμο συμβιβασμό που θα είναι επωφελής όχι μόνο για τις δύο χώρες, αλλά για την Ευρώπη συνολικά, στο πλαίσιο πάντα των αρχών και των θέσεων που έχουμε περιγράψει».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15