search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 04:08
MENU CLOSE

Γαλλία: Συνελήφθη η σύντροφος του Ρεντουάν Λακντίμ – Γνωστός στις αρχές ο τζιχαντιστής που έπιασε ομήρους κοντά στο Μονπελιέ

23.03.2018 15:09
Γαλλία: Ρέιβ πάρτυ με 2.000 άτομα – Τραυματίστηκαν αστυνομικοί που προσπάθησαν να το διαλύσουν (Videos) - Media
 
Ο άνδρας που σκότωσε τουλάχιστον τρεις ανθρώπους σε επιθέσεις στη νότια Γαλλία ήταν ένας 26χρονος που ήταν γνωστός στις αρχές για μικροαδικήματα και κατοχή ναρκωτικών, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Ζεράρ Κολόμπ, ο οποίος πρόσθεσε πως ενήργησε μόνος.
 
Ο Κολόμπ είπε πως ο επιτιθέμενος λεγόταν Ρεντουάν Λακντίμ και πως ήταν από τη γειτονική Καρκασόν, απ΄όπου ξεκίνησαν οι επιθέσεις. «Ηταν γνωστός [στις αρχές] για μικροαδικήματα. Τον είχαμε παρακολουθήσει και πιστεύαμε ότι δεν είχε ριζοσπαστικοποιηθεί», είπε ο Κολόμπ.
 
Παράλληλα, ο Κολόμπ  έδωσε κάποιες περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς εξελίχθηκε η τρομοκρατική επίθεση στο σουπερμάρκετ της πόλης.
 
O τρομοκράτης 26 ετών, γεννήθηκε το 1992 στο Μαρόκο, ήταν γνωστός στην αστυνομία για μικροπαραβάσεις και διακίνηση ναρκωτικών. «Τίποτε δεν έδειχνε ότι θα μπορούσε να περάσει σε τρομοκρατική ενέργεια» δήλωσε ο υπουργός. «Η αλλαγή ήταν ραγδαία και ενόσω ήταν υπό παρακολούθηση» πρόσθεσε.
 
Στο σουπερμάρκετ, όπου ο τρομοκράτης κρατούσε τους ομήρους, ένας υψηλόβαθμος από την χωροφυλακή της Καρκασόν δέχθηκε να πάρει τη θέση ενός ομήρου, πράγμα που αποδέχτηκε ο δράστης.
 
Ο χωροφύλακας άφησε στο τραπέζι ανοικτό το τηλέφωνό του, ώστε οι συνάδελφοί του να μπορούν να ακούν το τι γινόταν στο εσωτερικό του σουπερμάρκετ. Έτσι στο άκουσμα ενός πυροβολισμού εφόρμησαν και σκότωσαν τον δράστη, παρότι η αρχική θέληση ήταν να τον συλλάβουν ζωντανό.
 
Ο χωροφύλακας που πήρε τη θέση του ομήρου τραυματίσθηκε σοβαρά από τον πυροβολισμό, η δε πράξη του χαρακτηρίστηκε «ηρωική» από τον υπουργό.
 
Η τρελή πορεία του δολοφόνου ξεκίνησε νωρίς το πρωί στην πόλη Καρκασόν πυροβολώντας τέσσερις αστυνομικούς των γαλλικών ΜΑΤ που επέστρεφαν από το γυμναστήριο. Από τους πρώτους αυτούς πυροβολισμούς τραυματίσθηκε ένας αστυνομικός, προφανώς σοβαρά αφού η σφαίρα πέρασε τον πνεύμονα όχι μακριά από την καρδιά, θρυμματίζοντας τα πλευρά, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες της αστυνομίας.
 
Ο δράστης τράπηκε στη συνέχεια σε φυγή με ένα αυτοκίνητο, αφού σκότωσε τον οδηγό και τραυμάτισε τον συνοδηγό, εξήγησε ο υπουργός. Φθάνοντας στη γειτονική Τρεμπ μπήκε στο σουπερμάρκετ πυροβολώντας τους ανύποπτους υπαλλήλους και κρατώντας στη συνέχεια όμηρους τα υπόλοιπα άτομα.

Συνελήφθη η σύντροφος του Ρεντουάν Λακντίμ

Η γαλλική αστυνομία συνέλαβε μια γυναίκα η οποία σχετίζεται με τον ένοπλο που σκότωσε τρεις ανθρώπους στη νοτιοδυτική Γαλλία.

Ο εισαγγελέας Φρανσουά Μολέν, που έχει αναλάβει τις έρευνες, είπε ότι ο δράστης, ο Ρεντουάν Λακντίμ, 25 ετών, ήταν γνωστός στις υπηρεσίες ασφαλείας για τους δεσμούς του με το ριζοσπαστικό Ισλάμ και το σαλαφιστικό κίνημα. Ωστόσο, από την παρακολούθησή του, το 2016-17, δεν βρέθηκαν ενδείξεις που να οδηγούν στο συμπέρασμα ότι σχεδίαζε να προβεί σε μια τέτοια ενέργεια.

Ο Μολέν επιβεβαίωσε ότι ο Λακντίμ φώναζε “Ο Θεός είναι μεγάλος” στα αραβικά και είπε ότι είναι “στρατιώτης” του Ισλαμικού Κράτους όταν μπήκε στο σουπερμάρκετ της πόλης Τρεμπ.

Δήλωνε “έτοιμος να πεθάνει για τη Συρία”, πρόσθεσε. “Ζητούσε την απελευθέρωση των αδελφών του, πριν πυροβολήσει έναν πελάτη και έναν υπάλληλο του καταστήματος που πέθαναν ακαριαία”, συνέχισε.

Η γυναίκα που έχει συλληφθεί φέρεται ότι είναι η σύντροφος του 25χρονου. Έχει τεθεί υπό κράτηση με την κατηγορία της “σύσταση συμμορίας σχετιζόμενη με μια εγκληματική τρομοκρατική επιχείρηση”.

ISIS: Εμείς οργανώσαμε την επίθεση
 
Εν τω μεταξύ, το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) ανέλαβε την ευθύνη για το περιστατικό με τους πυροβολισμούς στην πόλη Τρεμπ της νοτιοδυτικής Γαλλίας, που είχε αποτέλεσμα τον θάνατο τριών ανθρώπων, χωρίς να τεκμηριώνει τον ισχυρισμό της.
 
Σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο το Ισλαμικό Κράτος ανέφερε πως ένας «στρατιώτης του χαλιφάτου» πραγματοποίησε την επίθεση. Η τζιχαντιστική οργάνωση δεν έδωσε άλλες πληροφορίες.
 
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15