search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 22:05
MENU CLOSE

Τους επτά άξονες του πολιτικού προγράμματος του ΜέΡΑ25 παρουσίασε ο Βαρουφάκης

26.03.2018 11:38
Τους επτά άξονες του πολιτικού προγράμματος του ΜέΡΑ25 παρουσίασε ο  Βαρουφάκης - Media
 
 
Τους άξονες τις πολιτικής του κόμματος ΜέΡΑ25 παρουσίασε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Γιάνης Βαρουφάκης, στο πλαίσιο των εργασιών της ιδρυτικής συνδιάσκεψης. Πρόκειται για 7 σημεία που σηματοδοτούν την αλλαγή προσανατολισμού Ευρώπης -Ελλάδας, όπως είπε.
 
«Σήμερα ιδρύουμε ένα κόμμα το οποίο είναι αναπόσπαστο κομμάτι του DiEM25» δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης. Ο συνιδρυτής του ΜεΡΑ25 σημείωσε πως η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με τη χειρότερη απειλή μετά τον εμφύλιο, καθώς υπέστη τετραπλή χρεοκοπία, σε κράτος, τράπεζες, νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
 
Όπως είπε τα προγράμματα αντί να σώσουν τη χώρα, την οδηγούν σε καθεστώς χρεοδουλοπαροικίας και σε ερήμωση καθώς χιλιάδες νέοι άνθρωποι είτε φυτοζωούν με πενιχρούς μισθούς είτε σχεδιάζουν την «απόδρασή» τους από την Ελλάδα.
 
Τα 7 σημεία του πολιτικού προγράμματος που παρουσίασε ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι :
 
Η αναδιάρθρωση του χρέους, η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, η δημιουργία δημόσιας εταιρείας αναδιάρθρωσης ιδιωτικών χρεών, η γενναία μείωση φορολογικών συντελεστών, η δημιουργία δημοσίου εξωτραπεζικού συστήματος πληρωμών, η μετατροπή του ΤΑΙΠΕΔ και του υπέρταμείου σε αναπτυξιακή τράπεζα και ο σεβασμός στην μισθωτή εργασία (κατάργηση απασχόλησης μισθωτών με μπλοκάκια) και τη δημιουργική επιχειρηματικότητα.
 
Αναφορικά με τους πλειστηριασμούς, ο κ. Βαρουφάκης είπε πως ο τρόπος που διεξάγονται παραβιάζει βασικές αρχές της δικαιοσύνης ενώ δεν εξυπηρετούν και τις τράπεζες αφού δεν βοηθούν στην απομείωση των « κόκκινων» χαρτοφυλακίων.
 
Σε ερώτηση του ΑΠΕΜΠΕ με ποιες πολιτικές δυνάμεις θα μπορούσε να συνεργαστεί την επομένη των εθνικών εκλογών είπε πως το ΜέΡΑ 25 είναι ανοιχτό να συζητήσει με όλους όσοι συμφωνούν στους επτά τομείς του προγράμματός του ως βαση μιας κυβερνητικής πορείας.
 
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο Γιάνης Βαρουφάκης εμφανίστηκε έτοιμος για συγκρούσεις, υπογραμμίζοντας πως οι 7 τομές που προτείνει το προγραμμα του ΜέΡΑ25 είναι αναγκαίες για να ξεφύγει η χώρα από την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει.
 
«Αυτές (οι τομές) πρέπει να γίνουν είτε είμαστε στο ευρώ είτε δεν είμαστε στο ευρώ» πρόσθεσε μάλιστα την ετοιμότητα να νομοθετήσει χωρίς προηγούμενη συμφωνία με θεσμούς και Eurogroup ακόμα και αν αποφασίσουν να αποπέμψουν την Ελλάδα, κάτι όμως, που όπως είπε, δεν θα συμβεί καθώς συνεπάγεται μεγάλο οικονομικό κόστος για την Ευρώπη.
 
Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις
 
Ο Γιάνης Βαρουφάκης σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για την τουρκική προκλητικότητα σημείωσε: «από τότε που θυμάμαι η Τουρκία ήταν πάντα πηγή προκλητικότητας και θερμών ή λιγότερο θερμών επεισοδίων». Πρόσθεσε πως η τουρκική πολιτική οικονομία είναι ασταθής τα τελευταία πολλά χρόνια και επιπλέον η διακυβέρνηση Ερντογαν έχει οδηγήσει πράγματα στα άκρα τον αυταρχισμό. Συνέστησε ψυχραιμία και εγρήγορση από την ελληνική πλευρά και υπογράμμισε πως είναι αναγκαίο «να διαχωριστεί ο Ερντογαν από τους Τούρκους συντρόφους μας στους οποίους οφείλουμε να δείξουμε αλληλεγγύη».
 
Ο συνιδρυτής του DiEM 25 και του ελληνικού ΜέΡΑ25 κάλεσε την Δύση να απαντήσει για τα όσα συμβαίνουν στην πόλη Αφρίν, σημειώνοντας πως οι Κούρδοι μαχητές έδωσαν τη ζωή του στην καταπολέμηση του ISIS και τώρα έμειναν μόνοι.
 
Αναφορικά με την προκλητικότητα της γείτονος στην Κυπριακή ΑΟΖ, είπε πως η συμφωνία για την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου στην Ανατολική Μεσόγειο από την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισράηλ είναι δώρο στον Ερντογάν για να μπορεί να ισχυρίζεται όσα ισχυρίζεται στο εσωτερικό της χώρας του.
 
Για το ονοματολογικό
 
Υπέρ της συνθέτης ονομασίας για την ΠΓΔΜ, τάχθηκε ο Γιάνης Βαρουφάκης τονίζοντας πως συμφέρει την Ελλάδα και ενισχύει τα εθνικά μας συμφέροντα, Όπως διευκρίνισε απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, «η αρχαία Μακεδονία ήταν απολύτως ελληνική, η γεωγραφική Μακεδονία όμως μοιράζεται σε τρεις χώρες, οι άνθρωποι που μένουν στο Μοναστήριο έχουν κάθε δικαίωμα να είναι Μακεδόνες, όχι όμως να ισχυρίζονται ότι ανήκουν στην Δημοκρατία της Μακεδονίας» ενώ υποστήριξε πως θα πρέπει να αποσυνδεθεί το όνομα από το ζήτημα του αλυτρωτισμού.
 
Ο Γιάνης Βαρουφάκης πρόσθεσε ότι χρειάζεται «να συνειδητοποιήσουμε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος από τη γειτονική χώρα δεν είναι οι διαδηλώσεις για τον Μ. Αλέξανδρο αλλά η διάσπαση» εξηγώντας τη θέση του είπε πως στο Τέτοβο βρίσκονται οπλισμένοι Αλβανοί έτοιμοι να διασπάσουν την ΠΓΔΜ στη λογική της Μεγάλης Αλβανίας, υπογράμμισε και πρόσθεσε πως «αυτό θα είναι απειλή για τα εθνικά μας συμφέροντα». Καταλήγοντας στην τοποθέτηση του, είπε πως εκείνο που κρατά ενωμένη την ΠΓΔΜ είναι ο μύθος ότι είναι Μακεδόνες σημειώνοντας πως «είναι προς το εθνικό μας συμφέρον να μην έχουμε άλλη μια ασταθή χώρα στα σύνορα μας».
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 22:05