search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 15:41
MENU CLOSE

Ερντογάν: Ο στόχος για πλήρη ένταξη στην Ε.Ε. δεν έχει αλλάξει

26.03.2018 11:39
Ερντογάν: Ο στόχος για πλήρη ένταξη στην Ε.Ε. δεν έχει αλλάξει - Media

 

Ο στόχος για πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει αλλάξει, τόνισε ο πρόεδρος της χώρας Ταγίπ Ερντογάν, λίγες ώρες πριν τη σύνοδο Ε.Ε. – Τουρκίας στη Βάρνα της Βουλγαρίας.

Η Τουρκία θα ζητήσει από την Ε.Ε. να άρει όλα τα εμπόδια προς την ένταξη, πρόσθεσε ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους, αλλά και του κυβερνώντος, ισλαμοσυντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Είπε ακόμη ότι στη Βάρνα θα συζητήσει αυτό που η Τουρκία θεωρεί ως αποτυχία της Ε.Ε. να ανταποκριθεί στα υποσχέσεις της για βοήθεια προς την Άγκυρα σε ό,τι αφορά τους Σύρους πρόσφυγες που ζουν σε τουρκικό έδαφος.

Επισήμως η Τουρκία παραμένει υποψήφια για ένταξη στο μπλοκ των 28 χωρών (οι οποίες θα γίνουν 27 τον Μάρτιο του 2019, όταν θα αποχωρήσει το Ηνωμένο Βασίλειο), ωστόσο οι διαπραγματεύσεις έχουν πρακτικά παγώσει εδώ και χρόνια.

Χαμηλές προσδοκίες από τη Σύνοδο

Διεθνείς αναλυτές και ειδησεογραφικά πρακτορεία κάνουν λόγο για «αμήχανη Σύνοδο» με χαμηλές προσδοκίες.

«Οι σχέσεις είναι ανύπαρκτες και η αρχή γίνεται από πολύ χαμηλά. Δεν περιμένω πολλά, πέρα από μια συζήτηση επί της συμφωνίας για την μετανάστευση. Βέβαια και μόνο το γεγονός ότι η Σύνοδος διεξάγεται συνιστά βελτίωση», δήλωσε ο Ασλί Αϊντιντασμπάς, αναλυτής του European Council on Foreign Relations.

Ευρωπαϊκή Ένωση και Τουρκία συνέρχονται σήμερα σε μια «αμήχανη σύνοδο» κατά την οποία είναι πιθανό να χορηγηθούν στην Άγκυρα επιπλέον κονδύλια για τους πρόσφυγες από την Συρία, ωστόσο οι τουρκικές απαιτήσεις για κατάργηση του καθεστώτος βίζας και εμβάθυνση των εμπορικών σχέσεων δεν αναμένεται να γίνουν αποδεκτές, εκτιμά το Reuters.

 «Παρά τη σημασία που έχει η συνεργασία της Τουρκίας για την ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική, η Ε.Ε. οφείλει να τηρήσει σκληρή γραμμή. Είναι δελεαστικό για τους Ευρωπαίους πολιτικούς να επιδιώκουν μια σχέση συναλλαγής με την Άγκυρα, όμως ο Ερντογάν δεν πρόκειται να σταματήσει τις βολές εναντίον της Ε.Ε. για να εξυπηρετήσει την εθνικιστική του ατζέντα», δήλωσε ο Μαρκ Πιερίνι, πρώην πρέσβης της Ε.Ε. στην Άγκυρα και συνεργάτης της δεξαμενής σκέψης Carnegie Europe.

«Στην καλύτερη περίπτωση» εκτιμά το Politico «η συνάντηση της Βάρνας θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα την αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που συνελήφθησαν από τις τουρκικές δυνάμεις μετά τη διέλευση των συνόρων, καθώς και την καταστολή της όρεξης της Άγκυρας για ενδεχόμενα κοιτάσματα φυσικού αερίου στα ανοικτά της Κύπρου».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 15:40