search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 20:10
MENU CLOSE

Super Deal στη φαρμακοβιομηχανία – Ποια εταιρεία έδωσε 13 δισ. στη Novartis για κορυφαία προϊόντα

27.03.2018 12:48
Οι δισεκατομμυριούχοι της Υγείας που έγιναν πλουσιότεροι χάρη στον κορωνοϊό (λίστα) - Media

 

Η βρετανική φαρμακοβομηχανία GlaxoSmithKline (GSK) εξαγοράζει τη συμμετοχή της Novartis στην κοινή εταιρεία τους παραγωγής φαρμάκων ευρείας κατανάλωσης έναντι του ποσού των 13 δισ. δολαρίων, αποκτώντας τον πλήρη έλεγχο προϊόντων, όπως η οδοντόκρεμα Sensodyne, τα χάπια Panadol για τον πονοκέφαλο, το τζελ Voltaren για τους μύες και τα Nicotinell.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη κίνηση της GSK από πέρυσι, όταν η Έμμα Ουάλμσλεϊ έγινε διευθύνουσα σύμβουλος, και ακολουθεί την απόφαση της βρετανικής φαρμακοβιομηχανίας την περασμένη εβδομάδα να αποσυρθεί από την προσπάθεια εξαγοράς της εταιρείας φαρμάκων ευρείας κατανάλωσης της Pfizer.

Τα φάρμακα ευρείας κατανάλωσης, που πωλούνται χωρίς συνταγή, έχουν χαμηλότερα περιθώρια κέρδους από τα συνταγογραφούμενα φάρμακα, αλλά είναι κατά κανόνα πολύ γνωστές μάρκες με πιστούς πελάτες. «Η προταθείσα συναλλαγή αντιμετωπίζει μία από τις βασικές επενδυτικές προτεραιότητές μας και θα επιτρέψει στους μετόχους της GSK να αποκομίσουν ολόκληρη την αξία μίας από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις φαρμάκων ευρείας κατανάλωσης στον κόσμο», ανέφερε η Ουάλμσλεϊ με σημερινή ανακοίνωσή της.

Αν και ορισμένοι φαρμακευτικοί όμιλοι δείχνουν ενθουσιασμό στο να διαθέτουν μη συνταγογραφούμενα προϊόντα, ο έντονος ανταγωνισμός τιμών μέσω του διαδικτύου, κυρίως από την Amazon, καθώς και οι χαμηλότερες τιμές των προϊόντων στα καταστήματα, έχουν οδηγήσει άλλους ομίλους να αμφιβάλλουν ότι θα έχουν σταθερές αποδόσεις μακροπρόθεσμα. Οι μετοχές της GSK εκτινάχθηκαν 4,5% έναντι ανόδου 1,8% του κλάδου εταιρειών υγειονομικής περίθαλψης στον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600.

Αναλυτές της τράπεζας Barclays ανέφεραν ότι η Glaxo κατέβαλε λιγότερο από το 17πλάσιο των αναμενόμενων βασικών κερδών για το μερίδιο της Novartis στην κοινοπραξία, ενώ πηγές δήλωναν στο Reuters ότι τόσο η Merck όσο και η Pfizer ζητούσαν το 20πλάσιο των αναμενόμενων κερδών. Αναλυτές της Baader Helvea καλωσόρισαν την τιμή που θα πληρώσει η Novartis ως «εξαιρετικά νέα» για την ελβετική εταιρεία, η μετοχή της οποίας άνοιξε με άνοδο 1,9%.

Αναλυτές της Deutsche Bank δήλωσαν ότι η κίνηση ξεκαθαρίζει το χαρτοφυλάκιο της Novartis, αλλά επεσήμανε ότι ο ελβετικός όμιλος δεν είναι καθόλου σαφής σχετικά με το τι θα κάνει τα μετρητά. «Αν και η κοινοπραξία μας με την GSK για τα φάρμακα ευρείας κατανάλωσης προχωρά καλά, είναι το σωστό χρονικό σημείο για τη Novartis να πουλήσει ένα μη βασικό περιουσιακό στοιχεία της σε μία ελκυστική τιμή», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Novartis Βας Νασαριμχάν.

Η ελβετική εταιρεία δήλωσε ότι τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για την οργανική επέκταση της δραστηριότητάς της καθώς και για πρόσθετες εξαγορές. Σε συνέντευξη που έδωσε πριν τη συμφωνία, ο Νασαριμχάν απέκλεισε μεγάλες εξαγορές από τη Novartis που έχει την έδρα της στη Βασιλεία. «Θέλουμε πραγματικά να εστιάσουμε τις προσπάθειές μας για εξαγορές και συγχωνεύσεις σε πρόσθετες εξαγορές που έχουν είτε νέα τεχνολογικά προϊόντα ή προϊόντα που ταιριάζουν με τους βασικούς τομείς θεραπειών μας», δήλωσε σε συνέντευξή του στο CNBC την Κυριακή.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 20:10