search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 04:03
MENU CLOSE

Politico: Μύγα στη σούπα των ηγετών της Ε.Ε. ο Ερντογάν

27.03.2018 18:01
Politico: Μύγα στη σούπα των ηγετών της Ε.Ε. ο Ερντογάν - Media
 
Το κλίμα κατά τη συνάντηση Τουσκ-Γιούνκερ-Ερντογάν στη Βάρνα της Βουλγαρίας, περιγράφει το Politico. Μάλιστα, όπως αναφέρει, ο Ερντογάν ήταν για τους ανώτερους αξιωματούχους της ΕΕ, η «μύγα στη σούπα της συνόδου στο δείπνο της Δευτέρας».
 
Οι ηγέτες της ΕΕ ανησυχούν ότι η Άγκυρα έχει γίνει περισσότερο ένα μακροχρόνιο πρόβλημα παρά εταίρος. Κι όμως, τις δύο πλευρές δένει η αμοιβαία εξάρτηση, αναφέρει το Politico. Η Ευρώπη χρειάζεται την Τουρκία για να κρατήσει ζωντανή τη συμφωνία για το προσφυγικό, που βοήθησε σημαντικά στον περιορισμό των ροών προς την ΕΕ.
 
Από την άλλη, αυτό που παίρνει ο Ερντογάν από την ΕΕ, συνοψίζεται σε μία λέξη: επιβίωση. «Ξεχάστε την εμπρηστική ρητορική του για την Ευρώπη και τους αντι-Τούρκους “τρομοκράτες” που κατηγορεί τη Γερμανία και άλλους ότι τους περιθάλπουν. Η ψυχρή πραγματικότητα είναι ότι η Τουρκία εξαρτάται σχεδόν απόλυτα από την ΕΕ για να επιβιώσει η οικονομία της.
 
Περίπου οι μισές τουρκικές εξαγωγές είναι στην ΕΕ. Με συνολικά πάνω 130 δισ. ευρώ, το εμπόριο της Τουρκίας με την ΕΕ είναι πάνω από πέντε φορές μεγαλύτερο από εκείνο με τον επόμενο μεγαλύτερο εταίρο της, την Κίνα. Επιπλέον, από την ΕΕ είναι περίπου τα 2/3 ξένων επενδύσεων στην Τουρκία και εξαρτάται από τους Ευρωπαίους επενδυτές για να χρηματοδοτεί το χρέος της».
 
«Για να το πούμε απλά, η τουρκική οικονομία θα εκραγεί χωρίς την Ευρώπη. Μία τέτοια οικονομική κρίση είναι το μοναδικό που μπορεί να κοστίσει πραγματικά από τον Ερντογάν την εξουσία βραχυπρόθεσμα», υπογραμμίζει το δημοσίευμα. «Η μεγαλύτερη αδυναμία του είναι η οικονομία. Κανείς δεν μπορεί να αντικαταστήσει την Ευρώπη και το γνωρίζει», επισημαίνει ο Φαντί Χακούρα, αναλυτής σε τουρκικά ζητήματα, στο think tank Chatham House.
 
Αυτό εξηγεί και γιατί ήταν τόσο πρόθυμος να γίνει η συνάντηση στη Βάρνα τη Δευτέρα. Οι δύο πλευρές, τελευταία φορά συναντήθηκαν πριν από 10 μήνες. Με δεδομένο ότι έκτοτε χειροτέρεψαν οι σχέσεις των δύο πλευρών, δεν δικαιολογούνταν συνάντηση τόσο υψηλού επιπέδου.
 
Ο Ερντογάν φαίνεται ότι πήρε ακριβώς αυτό που ήθελε από τη συνάντηση. Πριν πάει στη Βάρνα, επέμεινε ότι “η ένταξη στην ΕΕ παραμένει στρατηγικός στόχος της Τουρκίας”. Και παρότι τέτοιες δηλώσεις είναι εντελώς αντιφατικές σε σχέση με τις ενέργειες της Άγκυρας, στόχος ήταν να δώσει στις αγορές μία ελπίδα ότι- παρά τις πρόσφατες αναταραχές- η χώρα παραμένει αφοσιωμένη στη Δύση.
 
Πηγή: enikos.gr/Politico
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 03:10