search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 01:42
MENU CLOSE

Αναμονή από την κυβέρνηση για το θέμα των «δύο» μετά τη Βάρνα – Επίδειξη εγρήγορσης από Καμμένο

28.03.2018 08:51
Αναμονή από την κυβέρνηση για το θέμα των «δύο» μετά τη Βάρνα - Επίδειξη εγρήγορσης από Καμμένο - Media

 

Αν τα μηνύματα που εξέπεμψαν οι Τουσκ και Γιούνκερ στη Βάρνα τα έλαβε η Τουρκία θα το δούμε στη συνέχεια, είπε χθες ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης και αυτή η στάση αναμονής αντικατοπτρίζει και τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, ειδικά αναφορικά με το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Τυπικά ένα επόμενο ορόσημο κατά το οποίο μπορεί να συνεχιστεί η διπλωματική πίεση είναι η συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη την ερχόμενη εβδομάδα στις 3 Απριλίου στο πλαίσιο της πραγματοποίησης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Συνεργασίας Ρωσίας – Τουρκίας. Υπενθυμίζεται ότι κατά την επικοινωνία που είχε ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Ρώσο Πρόεδρο την περασμένη Πέμπτη συζητήθηκε και το θέμα της Τουρκίας με επίκεντρο – επισήμως – την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο. Πάντως, κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής ο Αλέξης Τσίπρας ερωτώμενος σχετικά παραδέχτηκε ότι μετέφερε στον Ρώσο πρόεδρο τις ελληνικές θέσεις και για το ζήτημα των δύο στρατιωτικών.  

Ωστόσο, οι προβληματισμοί και η ανησυχία παραμένουν, ενώ στο παρασκήνιο συνεχίζονται οι προσπάθειες  σε όλα τα επίπεδα.

Η κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη για το γεγονός ότι η ΕΕ «μπήκε μπροστά» και ως προς τα ελληνικά ζητήματα (δύο στρατιωτικοί, Αιγαίο, Κυπριακή ΑΟΖ) και θεωρεί ότι το γεγονός αυτό ήταν ιδιαιτέρως σημαντικό ενώ ενδεικτικό ως προς την ευρωπαϊκή στήριξη θεωρείται το γεγονός ότι το θέμα των δύο στρατιωτικών τέθηκε μετ’ επιτάσεως επί 20 λεπτά.

Από εκεί και πέρα στο επιτελίο του πρωθυπουργού, δείχνουν να θεωρούν αναμενόμενα τα μηνύματα που στέλνει η Τουρκία το πρώτο εικοσιτετράωρο μετά τη Βάρνα, σε ένδειξη «μη συμμόρφωσης» προς τους ευρωπαίους, και αναμένουν να δουν πώς θα εξελιχθεί το κλίμα τις επόμενες μέρες. Πάντως, με βάση και το σημερινό  δημοσίευμα της Χουριέτ ο Τούρκος Πρόεδρος στη Βάρνα, από τη μία παρέπεμψε το θέμα των δύο στρατιωτικών στην Τουρκική δικαιοσύνη, από την άλλη “παζάρεψε” καθώς όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο ίδιος – και προς επιβεβαίωση του κλίματος που υπάρχει στα τουρκικά ΜΜΕ όλον αυτό τον καιρό – συσχέτισε το θέμα των δύο ελλήνων με το θέμα των “8” που κρατούνται στην Ελλάδα, υπονοώντας ανταλλαγή. 

Το θέμα είναι ότι πλέον ανοιχτά το ζήτημα αντιμετωπίζεται ως ομηρία, κάτι που δηλώνει και η δημόσια παραίνεση Γιούνκερ προς Ερντογάν για επιστροφή των δύο Ελλήνων στρατιωτών πριν το Ορθόδοξο Πάσχα, ενώ λίγα εικοσιτετράωρα πριν ο πρωθυπουργός ερωτηθείς σχετικά μετά τη Σύνοδο Κορυφής, δεν απέκρουσε μια τέτοια εκτίμηση λέγοντας πως αν το βλέπουν έτσι  καλύτερα να το ξανασκεφτούν γιατί αυτό θα έχει αρνητική επίδραση στις ελληνοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις.

Καμμένος σε δράση

Στο μεταξύ σχολιάζοντας και το αποτέλεσμα της Βάρνας ο Πάνος Καμμένος τόνισε ότι ο ίδιος δικαιώθηκε για τα περί «ομηρίας» καθώς αυτό ήταν το πνεύμα της παρέμβασης της ΕΕ στην Τουρκία. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Υπουργός Άμυνας δείχνει να κρατά ψηλά τους τόνους σε ένδειξη εγρήγορσης και αποφασιστικότητας στην απόκρουση των τουρκικών προκλήσεων, με τον «αέρα» που του έδωσε και ο πρωθυπουργός όταν την περασμένη Παρασκευή από τις Βρυξέλλες δήλωνε πως «στα πλαίσια ενός καταμερισμού καθηκόντων και μέσα σε μια κυβέρνηση, δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιούν όλοι την ίδια ορολογία και τους ίδιους τόνους. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχει συνεννόηση». Έτσι χθες ο Πάνος Καμμένος ανέφερε μιλώντας στον Αντ1 πώς την πολιτική του υπουργείου τη χαράσσει ο ίδιος σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό.

Ως εκ τούτου, με δεδομένο το ότι χθες μια μέρα μετά τη Βάρνα, υπήρξαν 45 τουρκικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά, η τουρκική ρητορική υψηλών τόνων απέναντι σε Ευρώπη και Τουρκία συνεχίστηκε και στην υπόθεση των δύο στρατιωτικών εκπέμφθηκε μήνυμα σκλήρυνσης, ο Πάνος Καμμένος σήμερα επέλεξε να απαντήσει τα ξημερώματα με άσκηση ετοιμότητας των Ειδικών Ενόπλων Δυνάμεων στα Δωδεκάνησα. Σημειώνεται ότι σήμερα ήρθε στο φως της δημοσιότητας και ένα άγνωστο περιστατικό που σύμφωνα με το «Βήμα» συνέβη λίγα εικοσιτετράωρα πριν τον εμβολισμό τους σκάφους του Λιμενικού στα Ίμια. Πρόκειται για περιστατικό με προειδοποιητικά πυρά σκάφους του Λιμενικού εναντίον τουρκικού σκάφους που είχε εντοπιστεί εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων στ’ ανοιχτά της Ρόδου.

Στη Θεσσαλονίκη με την αναπτυξιακή ατζέντα

Την ίδια ώρα πάντως που ο Πάνος Καμμένος δείχνει να αναλαμβάνει δράση στο μέτωπο της τουρκικής προκλητικότητας, σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό όπως ισχυρίζεται ο ίδιος, η κυβέρνηση κεντρικά επιχειρεί να ξεφύγει από την ατζέντα των ελληνοτουρκικών τόσο με το θέμα της Συνταγματικής Αναθεώρησης που ανέδειξε η Φώφη Γεννηματά με τις προσκλήσεις σε διάλογο προς τους αρχηγούς των Κομμάτων (με τον πρωθυπουργό να ανταποκρίνεται θετικά, υπό όρους) όσο και με το περιφερειακό Συνέδριο της Κεντρικής Μακεδονίας που διεξάγεται για Τρίτη μέρα σήμερα στη Θεσσαλονίκη και θα κλείσει με ομιλία του πρωθυπουργού το βράδυ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 01:29