search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 09:13
MENU CLOSE

Η φτώχεια ως θέαμα (και μπίζνα): Ο Guardian διοργανώνει θεματικές διακοπές στην Αθήνα της κρίσης

28.03.2018 13:57
Ύμνοι Guardian στην Τήνο: Νησί με αρχέγονη ομορφιά που αξίζει να επισκεφθείς το 2021 - Media

 

Θα μπορούσε να είναι σενάριο για κάποια δυστοπική ταινία επιστημονικής φαντασίας, ίσως δε να θυμίζει λίγο τον «θαυμαστό καινούργιο κόσμο» του Άλντους Χάξλεϋ: Ο λόγος για την πρωτοβουλία του Guardian να διοργανώσει θεματικές εκδρομές στην Αθήνα της κρίσης αλλά και στη Σάμο του προσφυγικού, προκειμένου οι βορειοευρωπαίοι αναγνώστες του – όσοι έχουν να πληρώσουν το ποσό 2.500 λιρών χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα αεροπορικά εισιτήρια – να πάρουν μία γεύση από την Ελλάδα των μνημονίων.

Όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα του The Guardian Holidays «η ανταποκρίτρια της βρετανικής εφημερίδας, Helena Smith και ο Έλληνας δημοσιογράφος Μάνος Στεφανάκης, σε αυτό το εκπαιδευτικό και ενημερωτικό ταξίδι στη μοντέρνα Ελλάδα, διερευνούν τα διδάγματα από την πρόσφατη οικονομική κρίση».

Το… τουρ στη φτώχεια περιλαμβάνει από επίσκεψη στις ΜΚΟ που ασχολούνται με το προσφυγικό στη Σάμο μέχρι περιδιάβαση στις φτωχογειτονιές της Αθήνας, ακόμα και συζήτηση με «πρώην υπουργό» (που δεν κατονομάζεται) στην πλατεία Συντάγματος, μπροστά στη Βουλή. Οι βορειοευρωπαίοι επισκέπτες που θα καταβάλουν το εν λόγω ποσό, θα μπορούν ακόμα να συζητήσουν με ελληνικές οικογένειες που έχουν πληγεί από την κρίση και να επισκεφτούν τα συσσίτια από τα οποία τρέφονται πλέον εκατοντάδες συμπολίτες μας.

Βέβαια επειδή στο εν λόγω… survivor οι επισκέπτες είναι απλώς θεατές – με τους φτωχούς της Ελλάδας, ντόπιους και μετανάστες, στο ρόλο του θεάματος, ο Guardian Holidays ξεκαθαρίζει στους συμμετέχοντες ότι στην τιμή περιλαμβάνονται πρωινό, μεσημεριανό και δείπνο – γιατί η φτώχεια (των άλλων) θέλει καλοπέραση.

Το θεματικό τουρ του Guardian στην Ελλάδα δεν είναι το μοναδικό του είδους. Η βρετανική εφημερίδα διοργανώνει αντίστοιχες εκδρομές στη Βοσνία και τη Σερβία, καθώς και την Ουκρανία. Η βαλκανική εκδρομή διαφημίζεται με την στερεότυπη εικόνα ενός κυανόκρανου να κρατάει φραντζόλες με ψωμιά, με φόντο κατεστραμμένα κτήρια της Γιουγκοσλαβίας, ενώ η Ουκρανία –την οποία από το 2014 κυβερνά μια ακροδεξιά κυβέρνηση στην οποία συμμετέχουν ενεργά νεοναζί- περιγράφεται ως μία από τις πιο φιλόξενες χώρες στην ανατολική Ευρώπη.

Κυνισμός; Αφέλεια; Ή καλές προθέσεις που κατέληξαν αλλού; Το μόνο σίγουρο είναι ότι το κοινό στο οποίο απευθύνονται οι εν λόγω εκδρομές –οι αναγνώστες που μπορούν να διαθέσουν 2.500 λίρες χωρίς τα εισιτήρια, εν μέσω πανευρωπαϊκής λιτότητας- θα περιδιαβούν τις φτωχογειτονιές της Αθήνας από την ασφάλεια της κοινωνικής τους θέσης, παρακολουθώντας το ανοίκειο θέαμα των συσσιτίων με την εκ του ασφαλούς αγωνία που γεννά και στους εγχώριους τηλεθεατές το Survivor.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 09:13