search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 12:03
MENU CLOSE

Μετ’ εμποδίων στροφή στην αναπτυξιακή ατζέντα επιχειρεί η κυβέρνηση

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2014
29-3-2018
29.03.2018 03:00
3/4/2018 - Media

 

Στην τελική ευθεία τα περιφερειακά συνέδρια με επόμενο σταθμό το Λαύριο

Μπορεί η ατζέντα των κρίσιμων εθνικών θεμάτων να έχει καλύψει σε μεγάλο βαθμό την επικαιρότητα τους τελευταίους μήνες, όμως η κυβέρνηση καλείται να επιταχύνει ρυθμούς και στο αναπτυξιακό μέτωπο, καθώς μέσα στον Απρίλιο είναι προγραμματισμένη η παρουσίαση στους θεσμούς του ελληνικού αναπτυξιακού σχεδίου της μεταμνημονιακής «επόμενης μέρας».

Το λεγόμενο growth plan «ελληνικής ιδιοκτησίας» άλλωστε αποτελεί ένα από τα σκέλη – μαζί με την ελάφρυνση χρέους – της διαπραγμάτευσης για τους όρους εξόδου από το τρίτο πρόγραμμα και τη μετάβαση στην επόμενη μέρα, με την κυβέρνηση να έχει δηλώσει κατηγορηματικά και επανειλημμένως ότι επιθυμεί την «καθαρή» έξοδο και την «αυτοδύναμη» επάνοδο στις αγορές και την Κομισιόν να κλείνει το μάτι σε αυτή την προοπτική.

Περιφερειακά συνέδρια

Η συζήτηση περί την αναπτυξιακή ατζέντα συντηρείται μέσα από τα περιφερειακά συνέδρια, καθώς από την κυβέρνηση ευθέως τα έχουν συσχετίσει με την κατάρτιση του συνολικού αναπτυξιακού σχεδίου, το οποίο τροφοδοτείται και από την εμπειρία των συνεδρίων αυτών για την παραγωγική ανασυγκρότηση.

Ενδεικτικά, ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης σε σχετικό άρθρο του στην κυριακάτικη «Αυγή» σημειώνει πώς «η εμπειρία των περιφερειακών συνεδρίων έχει λειτουργήσει καταλυτικά στη συστηματική συγκρότηση πολιτικών ανά υπουργείο και ανά περιφέρεια, έτσι ώστε σήμερα να έχουμε μια βασική δομή κυβερνητικού έργου που αναλύεται σε περίπου 800 συγκεκριμένες δράσεις και παρεμβάσεις».

Χθες, ο πρωθυπουργός μίλησε στη Θεσσαλονίκη κλείνοντας το 11ο Περιφερειακό Συνέδριο της Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ ακολουθεί το 12ο Περιφερειακό Συνέδριο Ανατολικής Αττικής που θα γίνει στο Λαύριο και θα ολοκληρωθεί με ομιλία του πρωθυπουργού το Σάββατο. Μετά το Πάσχα ο πρώτος αυτός κύκλος των περιφερειακών συνεδρίων θα ολοκληρωθεί με αυτά του Νοτίου και Βορείου Αιγαίου.

Στο μεταξύ, τις τελευταίες ημέρες οι Τσακαλώτος και Δραγασάκης, στο πλαίσιο της συζήτησης για την επόμενη μέρα και τις δυνατότητες που ανοίγονται, έκαναν λόγο για πρόβλεψη φοροελαφρύνσεων ύψους περί τα 3 δισ., που συμπεριλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα με στόχο την ελάφρυνση κυρίως στρωμάτων που υπερφορολογήθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης, μεσαίους και αδύναμους δηλαδή.

Πάντως, η πλήρης επαναφορά της αναπτυξιακής – οικονομικής ατζέντας μοιάζει δύσκολο έργο για την κυβέρνηση, καθώς η διαπραγμάτευση στο Σκοπιανό συνεχίζεται αύριο ενώ και οι ελληνοτουρκικές εντάσεις συνεχίζονται μετά τη Βάρνα.

«Ζημιά» από Κατσίκη

Στο μεταξύ, σαν να μην ήταν αρκετές οι προκλήσεις από τουρκικής πλευράς, έρχονται να προστεθούν και τα άγρια «φάλτσα» βουλευτών όπως αυτό του Κώστα Κατσίκη από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ο οποίος έδειξε να θεωρεί καλή ιδέα την ανταλλαγή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς, με αποτέλεσμα ο τουρκικός Τύπος εν χορώ να κάνει λόγο για ελληνική πρόταση που επιτέλους διατυπώνεται ανοιχτά!

Η δήλωση αυτή έγινε στο πλαίσιο σχολιασμού της είδησης της «Χουριέτ» ότι στη Βάρνα ο Ερντογάν φάνηκε να συσχετίζει το θέμα των «δύο» με τους «οκτώ». Με άλλα λόγια ο βουλευτής των ΑΝΕΛΛ ουσιαστικά έθεσε εν κινδύνω τη διαπραγματευτική προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα όπου είχε διαφανεί μια χαραμάδα μετά τη Βάρνα, εμφανιζόμενος αφενός να συμφωνεί με τον Ερντογάν, δίνοντας αφετέρου λαβή στα τουρκικά ΜΜΕ να εμφανίζουν την «ανταλλαγή» ως ελληνική πρόταση.

Από το Μαξίμου χθες άδειασαν τον βουλευτή αναφέροντας πως η κυβέρνηση «ούτε κατά διάνοια δεν συμμερίζεται τις δηλώσεις Κατσίκη» ενώ αρνούνταν κατηγορηματικά ότι λειτουργεί ως «λαγός». Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από το εσωτερικό της κυβέρνησης και την αντιπολίτευση ο βουλευτής υποχρεώθηκε σε διευκρινίσεις ότι πρόκειται για «προσωπική άποψη» αλλά μάλλον ήταν αργά πια.

Στη Βιέννη για ΠΓΔΜ

Στο μεταξύ αύριο πραγματοποιείται νέα συνάντηση για το Σκοπιανό υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στη Βιέννη. Ειδικότερα, Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ θα συναντηθούν στην αυστριακή πρωτεύουσα υπό τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς. Εκεί θα αποτιμήσουν την πρόοδο των μέχρι σήμερα διαπραγματεύσεων και θα επαναξιολογήσουν τη συνολική εικόνα των σημείων συμφωνίας και διαφωνίας.

Η πλευρά της γείτονος, μετά την επίσκεψη Κοτζιά στα Σκόπια την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή, εμφανίζεται να διαφωνεί με το αμετάφραστο της ονομασίας που ζητά η ελληνική πλευρά, και κυρίως με την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας, ώστε να εκπληρώνεται ο όρος του erga omnes που ζητά η Αθήνα, δηλαδή για όλες τις χρήσεις έναντι όλων. Επιμένουν δε στα ζητήματα γλώσσας και ταυτότητας («μακεδονική γλώσσα», μακεδονικό έθνος»).

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες την περασμένη Παρασκευή έστειλε το μήνυμα ότι η επίλυση του θέματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ δεν είναι «υπαρξιακό ζήτημα» για την Ελλάδα, με την έννοια ότι δεν βιάζεται να το λύσει.

Έχουμε την ιστορική βούληση για λύση αλλά μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς αυτή, ανέφερε ο πρωθυπουργός ο οποίος επίσης, ζήτησε μια ουσιαστική λύση και όχι «του ποδαριού» παραπέμποντας στο θέμα της αλλαγής συνταγματικής ονομασίας, ώστε η νέα ονομασία να χρησιμοποιείται το ίδιο στους διεθνείς οργανισμούς, στις διμερείς σχέσεις με άλλες χώρες, αλλά και στο εσωτερικό της γείτονος.

Στο εσωτερικό πάντως ο κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος επανήλθε με σκληρές δηλώσεις, λέγοντας ότι οι ΑΝΕΛ θα εμποδίσουν με οποιονδήποτε τρόπο τη χρήση του όρου «Μακεδονία». Σε απάντηση ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς, μιλώντας χθες σε παρουσίαση βιβλίου, επανέλαβε τις θέσεις του περί της ανάγκης για έναν έντιμο συμβιβασμό, ενώ είπε επίσης πως δεν μπορεί η ισχυρή Ελλάδα με τη μακραίωνη ιστορία να φοβάται το συμβιβασμό με ένα μικρό γειτονικό κράτος.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 12:03