search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 15:40
MENU CLOSE

Αιγαίο: Ενεργοποιήθηκε η δύναμη «Δέλτα» στο πλαίσιο της άσκησης «Πυρπολητής» (Video)

29.03.2018 05:45
Αιγαίο: Ενεργοποιήθηκε η δύναμη «Δέλτα» στο πλαίσιο της άσκησης «Πυρπολητής» (Video) - Media

 

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης η άσκηση ετοιμότητας «Πυρπολητής», που διέταξε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, μετά από εντολή του υπουργού Εθνικής Άμυνας.

Η άσκηση διεξάγεται στην περιοχή των Δωδεκανήσων και σύμφωνα με πληροφορίες συμμετέχουν φρεγάτα, πυραυλάκατος, κανονιοφόρος, επιθετικά και μεταφορικά ελικόπτερα ενα πλοίο ταχείας μεταφοράς Ζουμπρ στο οποίο επιβαίνουν στοιχεία ειδικών δυνάμεων, ενώ την επιχείρηση υποστηρίζουν αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας.

Σύμφωνα πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου το σενάριο της άσκησης προβλέπει ανακατάληψη βραχονησίδας στην περιοχή.

Πρόκειται για τη δεύτερη φορά μέσα σε λίγα 24ωρα, που δόθηκε εντολή ενεργοποίησης της Δύναμης Δέλτα. Η πρώτη ήταν το βράδυ της περασμένης Παρασκευής.

Να σημειωθεί πως μία τέτοια άσκηση ετοιμότητας έρχεται μία μέρα μετά τη Σύνοδο της ΕΕ με την Τουρκία στην Βάρνα και την προειδοποίηση της Δύσης στην Άγκυρα ότι για να υπάρξει πρόοδος στις σχέσεις της με την ΕΕ θα πρέπει πρωτίστως να αποδείξει ότι σέβεται το διεθνές δίκαιο.

Η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων θέλει να δείξει ότι βρίσκεται σε ετοιμότητα, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς την Τουρκία. Εξάλλου δεν είναι λίγοι αυτοί που φοβούνται θερμό επεισόδιο μετά την κλιμακούμενη ένταση που διατηρεί η Τουρκία.

Ποια είναι η «Δύναμη Δέλτα»

Η Δύναμη Δέλτα είναι μια Διακλαδική Δύναμη, με συγκεκριμένη δομή και μέσα που αποσπώνται σε αυτή από μονάδες επιφανείας του Αρχηγείου Στόλου, μαχητικά του ΑΤΑ και τμήματα Ειδικών Δυνάμεων του Στρατού Ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού.

Ενδεικτικό της ευελιξίας της συγκεκριμένης δύναμης των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι πως η δομή της Δύναμης Δέλτα μεταβάλλεται αναλόγως της τακτικής κατάστασης και είναι ειδικής σύνθεσης.

Σε αυτήν υπάγονται μεταξύ άλλων:

Η Ζ ΜΑΚ (Μοίρα Αμφίβιων Καταδρομών)
Πρόκειται για τη Mονάδα Φάντασμα όπως την αποκαλούν, η οποία ιδρύθηκε το 1997 λίγους μόλις μήνες μετά της Κρίση των Ιμίων.

Σε αυτήν υπηρετούν μόνιμα στελέχη των ΕΔ και με επάνδρωση 100%. Η κύρια αποστολή της Μονάδος είναι η ταχεία αντίδραση στο Αιγαίο και η ανακατάληψη βραχονησίδων, μικρονησίδων και μικρών νήσων.

Το ΕΤΑ (Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών) 

 

Το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ) αποτελεί την ελίτ των ειδικών δυνάμεων. Η καθημερινότητά τους είναι μία συνεχή προετοιμασία. Βρίσκεται όλο το χρόνο κοντά στις ακριτικές περιοχές χωρίς κανείς να τους αντιληφθεί. Είναι σε οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας απαιτείται και φτάνει πάντα πρώτο για να αντιμετωπίζει οποιαδήποτε συμβατική ή ασύμμετρη απειλή.

 

Η ΔΥΚ (Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών)

Το 575 ΤΠΝ (Τάγμα Πεζοναυτών) της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών
2-3 φρεγάτες της ΔΦΓ (Διοίκησης Φρεγατών) του ΠΝ
2 αρματαγωγά ή Πλοία Ταχείας Μεταφοράς της ΔΑΔ (Διοίκηση Αμφίβιων Δυνάμεων) του ΠΝ
1 μοίρα μαχητικών αεροσκαφών της ΠΑ
Στη δύναμη Δέλτα ανήκει επίσης και ο Λόχος Άμεσης Επέμβασης της Β’ Μοίρας Αλεξιπτωτιστών.

Η ανακοίνωση του ΓΕΣ

«Άσκηση Ετοιμότητας «ΠΥΡΠΟΛΗΤΗΣ»
Τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης 28 Μαρτίου 2018, κατόπιν εντολής του κ. Υπουργού Εθνικής Άμυνας, από Αρχηγό ΓΕΕΘΑ διετάχθη άσκηση ετοιμότητας «Πυρπολητής».

Η άσκηση διεξάγεται στην περιοχή των Δωδεκανήσων με συμμετοχή μονάδων και των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 14:52