search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 14:37
MENU CLOSE

Τουρκία: Προφυλακίστηκαν 70 αξιωματικοί για διασυνδέσεις με το καθεστώς Γκιουλέν

29.03.2018 08:52
Τουρκία: Προφυλακίστηκαν 70 αξιωματικοί για διασυνδέσεις με το καθεστώς Γκιουλέν - Media

 

Την προφυλάκιση 70 αξιωματικών διέταξε η εισαγγελία της Τουρκίας με την κατηγορία ότι φέρεται να έχουν διασυνδέσεις με τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν που βρίσκεται στις ΗΠΑ και κατηγορείται ότι διεξήγαγε προσπάθεια πραξικοπήματος το 2016, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το CNN Turk.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι αστυνομικές αρχές έχουν εξαπολύσει ταυτόχρονες επιχειρήσεις σε 38 περιοχές της Τουρκίας στο πλαίσιο έρευνας που διεξήχθη στην κεντρική τουρκική περιοχή της, Ικόνιο με επικεφαλής κρατικούς εισαγγελείς.

Οι προφυλακιστέοι στρατιωτικοί στοχοποιήθηκαν μετά από αναφορές συναδέλφων τους σε βάρος τους, οι οποίοι είχαν επίσης προφυλακιστεί με τις ίδιες κατηγορίες, ενώ φέρεται να ευθύνονται μάλιστα για την στράτευση μαθητών στο κίνημα του Γκιουλέν, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Στοιχεία από το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ δείχνουν ότι τον Μάρτιο η Τουρκία προχώρησε σε 160.000 προφυλακίσεις και απέλυσε περίπου τον ίδιο αριθμό δημόσιων υπαλλήλων από την απόπειρα του πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016.

Ανάμεσα σε αυτούς που έχουν προφυλακιστεί, πάνω από 50.000 έχουν επισήμως κατηγορηθεί και παραμένουν στην φυλακή καθόλη τη διάρκεια της δίκης. Οι Δυτικοί σύμμαχοι της Τουρκίας έχουν επικρίνει τις εν λόγω ενέργειες, με την Άγκυρα να απαντά ότι πρόκειται για αναγκαία μέτρα ώστε να αντιμετωπιστούν οι απειλές κατά της εθνικής ασφάλειας.

Υπενθυμίζεται ότι η Άγκυρα κατηγορεί τον Γκιουλέν ως παρακινητή του πραξικοπήματος, ωστόσο ο ίδιος αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 14:36