search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 11:45
MENU CLOSE

«Η γλώσσα μας δεν πρέπει να χαθεί»

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2014
29-03-2018
31.03.2018 03:00
«Η γλώσσα μας δεν πρέπει να χαθεί» - Media

 

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν πριν από λίγες μέρες οι εργασίες του 1ου Πανελλήνιου Επιστημονικού Συνεδρίου με θέμα «Το Ιδιωματικό Θέατρο στην Ελλάδα και οι Προοπτικές Ανάπτυξής του», το οποίο διεξήχθη στην Κοζάνη στις 16 και 17 Μαρτίου 2018 και διοργάνωσε το Θεατροδρόμιο Κοζάνης σε συνεργασία με τον Δήμο Κοζάνης, το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης, την Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη της Κοζάνης και τον Σύλλογο Φίλων της.
 
 Εκπρόσωποι θιάσων από όλη την Ελλάδα που διακονούν το ιδιωματικό θέατρο αναφέρθηκαν στη σημερινή πλούσια παραγωγή θεατρικών κειμένων σε τοπικά γλωσσικά ιδιώματα, καθώς και στο ανέβασμα παραστάσεων, καθιστώντας σαφές ότι το ιδιωματικό θέατρο αποτελεί μια εξαιρετικά σημαντική πτυχή του τοπικού πολιτισμού κάθε περιοχής. Μέσα από τις εισηγήσεις των εκπροσώπων του Θεατροδρομίου Κοζάνης (Νικόλαος Κέφαλος), του Συμιακού Θέατρου (Μανόλης Αντώνογλου), της Ερασιτεχνικής Θεατρικής Ομάδας Ολύμπου Καρπάθου (Αντώνης Χαλκιάς), της Θεατρικής Ομάδας Αδελφότητας Κρητών Ρόδου (Γιάννης Νιωτάκης), του Θεατροδρομίου Ηρακλείου Κρήτης (Χρόνης Σαπουντζάκης), του Θεάτρου τση Ζάκυθος (Κώστας Καποδίστριας), της Ένωσης Θεατρικών Πολιτιστικών Σωματείων Λέσβου «Θέσις» (Παναγιώτης Σκορδάς) και της Κερκυραϊκής Σκηνής (Βασίλης Καββαδίας), έγινε σαφές ότι το ιδιωματικό θέατρο, αν και απευθύνεται σε ένα περιορισμένο κοινό (αυτό στο οποίο το ιδίωμά του είναι κατανοητό), ωστόσο δεν υπολείπεται σε πλούτο θεματολογίας και ιδεών.
 
Με παρέμβασή του ο καθηγητή Νεοελληνικής Γλώσσας του Πανεπιστημίου Αιγαίου Κωστής Μηνάς αναφέρθηκε στο ιδίωμα της Καρπάθου και τις προσπάθειες για την καταγραφή και διατήρησή του, ενώ στην παρέμβασή του ο Κώστας Γεωργουσόπουλος αναφέρθηκε στη γλωσσική «Βαβυλωνία» της Ελλάδας και τη χρήση των ιδιωμάτων στο θέατρο και τις τέχνες του λόγου, από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας. Ο ομότιμος καθηγητής στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Βάλτερ Πούχνερ στην εισήγησή του ασχολήθηκε με το κρητοεπτανησιακό θεάτρο του 17ου και 18ου αιώνα, ενώ η επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Γωγώ Βαρζελιώτη αναφέρθηκε στη γλώσσα των τριών κρητικών αναγεννησιακών κωμωδιών.
 
Ο καθηγητής Γλωσσολογίας – Ελληνικής Γλώσσας και Διδακτικής της στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας Κώστας Ντίνας αναφέρθηκε εκτενώς στο τοπικό γλωσσικό ιδίωμα της Κοζάνης και ο υποψήφιος διδάκτωρ του Παντείου Κώστας Μητράκας επιχείρησε την περιγραφή μιας άποψης σχετικά με τον ρόλο του θεάτρου στην κοινωνία.
 
Τέλος, η ερευνήτρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών Ζωή Μάργαρη επιχείρησε να θέσει το ζήτημα της επιτελεστικότητας των εθιμικών λαϊκών δρωμένων της Αποκριάς και ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Γιώργος Κοντορίκος αναφέρθηκε στον τρόπο που η προσωπική ανάμνηση συμβάλλει στη δημιουργία παραστάσεων σε τοπικό γλωσσικό ιδίωμα, ενώ η συγγραφέας Ματίνα Μόμτσιου – Τσικριτζή στην ομιλία της αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στη σημαντική συμβολή του ιδιωματικού θεάτρου στην απενοχοποίηση της ντοπιολαλιάς. Ακόμη εξετάστηκε η προοπτική της δημιουργίας ενός Πανελληνίου Συντονιστικού Οργάνου και ανανεώθηκε το ραντεβού για το 2ο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο, με τη συμμετοχή ακόμη περισσότερων περιοχών της Ελλάδας, το 2019.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 11:44