search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 10:40
MENU CLOSE

160 έργα τέχνης αναδεικνύουν την Ελλάδα και τον πολιτισμό της (Photos)

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2014
29-03-2018
02.04.2018 03:00
160 έργα τέχνης  αναδεικνύουν  την Ελλάδα και τον πολιτισμό της (Photos) - Media
 
Από τη Συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδος σε έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη
 
Με αφορμή τη συμπλήρωση 90 ετών από την έναρξη λειτουργίας της Τράπεζας της Ελλάδος, το Κέντρο Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης της τράπεζας και το Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζουν την έκθεση «Τόποι αναφοράς: Από τη Συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδος».
 
Το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί σε εκατόν εξήντα έργα τέχνης, επιλεγμένα από την πλούσια συλλογή της ΤτΕ. Μια συλλογή που ξεκίνησε να διαμορφώνεται από την έναρξη της λειτουργίας της, το 1928, έχοντας φθάσει σήμερα να αριθμεί περίπου 3.000 έργα τέχνης.
 
Πρόκειται για ξεχωριστές δημιουργίες κυρίως παραστατικής ζωγραφικής, χαρακτικής και γλυπτών που αναδεικνύουν τη νεοελληνική τέχνη σε όλες της τις εκφάνσεις.
 
 
Ανάμεσα σε αυτά, περιλαμβάνονται έργα από σπουδαίους ζωγράφους του 19ου και 20ού αιώνα, όπως οι Κωνσταντίνος Βολανάκης, Ιωάννης Αλταμούρας, Νικόλαος Γύζης, Γεώργιος Ιακωβίδης, Κωνσταντίνος Μαλέας, Θεόφραστος Τριανταφυλλίδης αλλά και μεταγενέστερων, όπως οι Γιάννης Τσαρούχης, Πάρις Πρέκας, Σπύρος Βασιλείου, Παναγιώτης Τέτσης κ.ά.
 
Η έκθεση οργανώνεται με βάση τρεις κύριες θεματικές ενότητες που αποτέλεσαν και εξακολουθούν να αποτελούν σημαντικές πηγές έμπνευσης ιδεών που έχουν διαχρονική αξία και σημασία για τη νεοελληνική τέχνη. 
 
 
Η πρώτη ενότητα προσεγγίζει την αρχαιότητα. Με αφετηρία το εμβληματικό σχέδιο της Παλλάδας Αθηνάς που αποτελεί δημιούργημα του Νικόλαου Γύζη για το λάβαρο του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην έκθεση παρουσιάζονται έργα που αναδεικνύουν ήρωες της μυθολογίας, παραστάσεις της αρχαίας ιστορίας και απεικονίσεις αρχαιολογικών τοπίων, που στάθηκαν αφορμή για νέες αναζητήσεις στη νεοελληνική τέχνη εννοιών όπως το μέτρο, η αρμονία και το κάλλος.
 
Η δεύτερη ενότητα εστιάζει στον τρόπο με τον οποίο η τέχνη προσεγγίζει θέματα που έχουν να κάνουν με τον καθημερινό κόσμο. Πρόκειται για προσωπογραφίες, ηθογραφικές σκηνές που αναπαριστούν συνήθειες από την καθημερινή ζωή αλλά και διάφορες εκδοχές «νεκρής φύσης». Έργα σπουδαίων καλλιτεχνών του 19ου και του 20ού αιώνα, όπως οι Νικηφόρος Λύτρας, Γεώργιος Ιακωβίδης, Θεόφραστος Τριανταφυλλίδης, Θάλεια Φλωρά-Καραβία, Βάλιας Σεμερτζίδης, Ορέστης Κανέλλης, Γιάννης Τσαρούχης κ.ά.
 
 
Στην τρίτη ενότητα, δίνεται βαρύτητα στη σημασία του τοπίου που αποτέλεσε το έναυσμα αλλά και τον οδηγό για καλλιτεχνική έκφραση και δημιουργία. Ξεχωρίζει το είδος της θαλασσογραφίας, που αναδεικνύεται κυρίως από τις σειρές έργων των θαλασσογράφων Ιωάννη Αλταμούρα και Κωνσταντίνου Βολανάκη. Στον 20ό αιώνα, την τιμητική τους έχουν το αστικό τοπίο και η ζωγραφική της υπαίθρου με τους Σπύρο Παπαλουκά, Κωνσταντίνο Μαλέα, Βάσο Γερμενή, Αγήνορα Αστεριάδη, Σπύρο Βασιλείου, Παναγιώτη Τέτση να φανερώνουν τον τρόπο με τον οποίο το τοπίο αποτελεί διαχρονικά πηγή έμπνευσης αλλά και σημείο εκκίνησης για πειραματισμούς και νέες δημιουργίες στη νεοελληνική τέχνη.
 
Άλλωστε, στο σύνολό της η έκθεση επιδιώκει να αποδείξει ότι τα θέματα αυτά αποτελούσαν ανέκαθεν πηγή έμπνευσης για τους Έλληνες καλλιτέχνες, ωθώντας τους να εκφράζονται δημιουργικά και να διαμορφώνουν την εικαστική γλώσσα τους. Η ίδια η συλλογή – όπως προσεγγίζεται από την έκθεση – αποτελεί έναν τόπο αναφοράς για σπουδαία έργα τέχνης που, μεταξύ άλλων, παρουσιάζουν και αναδεικνύουν πολλαπλές όψεις της Ελλάδας και του πολιτισμού μας. 
 
Η έκθεση «Τόποι αναφοράς: Από τη Συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδος» παρουσιάζεται στο κτήριο της οδού Πειραιώς και θα διαρκέσει έως τις 20 Μαΐου. Συνοδεύεται από την ομότιτλη έκδοση, η οποία θα διατίθεται από το πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη ενώ τόσο στο πωλητήριο του μουσείου όσο και στο ηλεκτρονικό του κατάστημα (www.benakishop.gr) θα πωλούνται χρηστικά και διακοσμητικά αντικείμενα, εμπνευσμένα από έργα της έκθεσης.
 
Τα έσοδα από την πώληση του καταλόγου θα διατεθούν από την Τράπεζα της Ελλάδος στο Εργαστήρι Ειδικής Αγωγής «Μαργαρίτα» που αποτελεί ένα εξειδικευμένο κέντρο επαγγελματικής κατάρτισης και απασχόλησης ατόμων με νοητική υστέρηση.
 
Παράλληλα με την έκθεση θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις από την επιμελήτρια Χάρι Κανελλοπούλου κατά τις ακόλουθες ημερομηνίες και ώρες: Κυριακή, 1 Απριλίου 2018, ώρα 12:00 – Κυριακή, 29 Απριλίου 2018, ώρα 12:00 – Κυριακή, 20 Μαΐου 2018, ώρα 12:00.
 
Στις παράλληλες εκδηλώσεις της έκθεσης περιλαμβάνονται και εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες από Δ’ Δημοτικού έως Γ’ Λυκείου, που θα πραγματοποιούνται κάθε Παρασκευή, από τις 16 Μαρτίου έως τις 18 Μαΐου. Μάλιστα, χάρη στη χορηγία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν δωρεάν το εκπαιδευτικό έντυπο «Το μικρό βιβλίο της τέχνης. Πρόσωπα και Εικόνες. Από τη Συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδος».
 
 
INFO
Μουσείο Μπενάκη, 
Πειραιώς 138, Αθήνα
Εισιτήρια: 8 ευρώ | 
Μειωμένο 4 ευρώ
Πέμπτη και Κυριακή: 
10:00 -18:00
Παρασκευή και Σάββατο: 10:00 – 22:00
Πληροφορίες / Κρατήσεις:
www.benaki.gr | #TopoiAnaforasBM 
| https://museum.bankofgreece.gr/topoianaforas
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 10:39