search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:41
MENU CLOSE

Πάσχα 2018: Η «Βυζαντινή Άρτα» της Μ. Εβδομάδας

30.03.2018 06:39
Πάσχα 2018: Η «Βυζαντινή Άρτα» της Μ. Εβδομάδας - Media
 
Με φόντο τα μνημεία της, οι εκδηλώσεις της «Βυζαντινής Άρτας», τη Μεγάλη Εβδομάδα, θα πραγματοποιηθούν φέτος με αναβιώσεις εθίμων, χορωδιακούς ύμνους και ψαλμούς, παρουσιάσεις μαθημάτων αγιογραφίας και άλλα δρώμενα.
 
Στόχος των εκδηλώσεων είναι, αφενός η δημιουργία ενός κλίματος ιδιαίτερης θρησκευτικής κατάνυξης κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας και αφετέρου η προβολή των βυζαντινών μνημείων της Άρτας, που αποτελούν σήμα κατατεθέν για την περιοχή και η ανάδειξη τους μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του τουριστικού ρεύματος.
 
«Θέλουμε να προσφέρουμε στους συμπολίτες μας την ευκαιρία να περάσουν τις Άγιες αυτές ημέρες στα βυζαντινά μας μνημεία και να τα γνωρίσουν καλύτερα. Παράλληλα, στοχεύουμε στο να προσφέρουμε μια διαφορετική εμπειρία τόσο στους συνδημότες, όσο και στους επισκέπτες της περιοχής μας» αναφέρει σε δήλωσή του ο δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης.
 
Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της Βυζαντινής Εβδομάδας θα υπάρχει τρενάκι που θα εκτελεί δωρεάν δρομολόγιο στα μνημεία της πόλης, ενώ σε όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας ο βυζαντινός ναός της Παναγίας Παρηγορήτισσας θα είναι ανοικτός για το κοινό , από τις 8 πμ έως και τις 7 μμ. Τη φετινή διοργάνωση έχουν ο δήμος Αρταίων μαζί με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας και τις ιερές μητροπόλεις Άρτας και Νικοπόλεως-Πρεβέζης.
 
Σήμερα, Παρασκευή 30 Μαρτίου, θα ακουστούν τα Λαζαροτράγουδα από τον πολιτιστικό σύλλογο Ροδαυγής και φορείς του χωριού, στις 19.30 μμ στο προαύλιο του ναού της Αγίας Παρασκευής.
 
Την Κυριακή των Βαΐων, μετά τη Θεία Λειτουργία στο βυζαντινό ναό Παναγίας Βλαχερνών, θα γίνει προβολή βίντεο για τη βυζαντινή Άρτα, ενώ στις 6 το απόγευμα θα ανταμώσουν στο κλειστό γυμναστήριο οι πολιτιστικοί σύλλογοι για την ενίσχυση των Συλλόγων «Αγία Θεοδώρα» και «Αγκαλιά».
 
Την Μ. Δευτέρα και τη Μ. Τρίτη θα γίνουν παρουσιάσεις και ξεναγήσεις σε βυζαντινού ναούς πρωί και απόγευμα, από τον εικαστικό Ευάγγελο Μπόμπορη και τον αγιογράφο Ηλία Λώλο.
 
Στις 9 μμ της Μ. Δευτέρας, ύμνοι της Μεγάλης Εβδομάδας από τη φιλαρμονική του συλλόγου «Σκουφάς», θα πλημμυρίσουν τον βυζαντινό ναό Παναγίας Παρηγορήτισσας .
 
Την Μ. Πέμπτη, στις 7μμ θα αναβιώσει το έθιμο, «κάψιμο του Ιούδα», στον βυζαντινό ναό της Παναγίας Κορωνησίας. Στις 10 μμ θα γίνει «το άναμμα της φωτιάς», στον προαύλιο χώρο του βυζαντινού ναού Αγίας Θεοδώρας από τον σύλλογο «Φίλοι ΙΝ Αγίας Θεοδώρας», ενώ θα ακολουθήσει το στόλισμα του Επιτάφιου με τη συμμετοχή του Μουσικού Σχολείου και της Φιλαρμονικής.
 
Την Μ. Παρασκευή, θα γίνει η περιφορά των Επιταφίων στο κέντρο της πόλης.
 
Το Μ. Σάββατο το πρωί, στο ιστορικό δημαρχείο της πόλης επί της οδού Σκουφά, θα πραγματοποιηθεί το έθιμο του σπασίματος πιάτων και κανατών. Μετά το πέρας της Ακολουθίας της Αναστάσεως, θα ακολουθήσει το έθιμο, «κάψιμο του Ιούδα», στους βυζαντινούς ναούς Παναγίας Παρηγορήτισσας και Αγ. Θεοδώρας
 
Από την Κυριακή των Βαΐων, έως και τη Μεγάλη Παρασκευή, η Γλυπτοθήκη που βρίσκεται στο προαύλιο του βυζαντινού ναού της Παναγίας Παρηγορήτισσας, θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό ,από τις 9 πμ έως και 2.30 μμ.
 
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:40