search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 08:57
MENU CLOSE

Εσωκομματικές τριβές για προσφυγικό: Οι αλλαγές που επιχειρεί η κυβέρνηση το «όχι» των 53 και το ραντεβού Τσίπρα – Αβραμόπουλου

30.03.2018 10:24
Νέες βολές από τους «53+»: Όχι στα αρχηγοκεντρικά μοντέλα που είναι αντίθετα με τον ΣΥΡΙΖΑ - Media

 

Πέραν των τουρκικών προκλήσεων ένα από τα θέματα που απασχόλησαν το πολιτικό συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ χθες ήταν το προσφυγικό και οι αλλαγές που θέλει να κάνει ο νέος Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας. 

Όπως μαθαίνει το «Π» ο Δημήτρης Βίτσας, ανακοίνωσε χθες στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ότι μετά το Πάσχα επιθυμεί να αλλάξει κάποιες διατάξεις του ισχύοντος νομοσχεδίου για το προσφυγικό. 

Οι αλλαγές που σκέφτεται να φέρει στη Βουλή ο κ. Βίτσας έχουν ως εξής: 

  • Να γίνει η εκδίκαση των αιτήσεων ασύλου που καταθέτουν στις ελληνικές αρχές οι δικηγόροι προσφύγων και μεταναστών πιο γρήγορα.
  • Τη θέσπιση περιορισμών στις ενστάσεις που θα υποβάλουν οι συνήγοροι των αιτούντων, σε περίπτωση αρνητικής απόφασης για τη χορήγηση ασύλου. Στην ουσία με το που βγει και ανακοινωθεί η απόφαση και εφόσον είναι αρνητική να μη μπορεί ο συνήγορος του μετανάστη – πρόσφυγα να αιτηθεί άσυλο. Όπως εξηγούσαν στελέχη του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής ο λόγος που επιχειρείται μία τέτοια τροποποίηση είναι να προχωρήσουν περισσότερο οι υποθέσεις ανθρώπων που φαίνεται ότι έχουν μεγαλύτερη ανάγκη και να περιοριστούν οι αιτήσεις μη προσφύγων που φαίνεται από τα παραστατικά που παρουσιάζουν πως δεν «χρήζουν ασύλου». 
  • Ανάρτηση της απόφασης για το άσυλο στο διαδίκτυο και ενημέρωση των δικηγόρων για την πορεία του φακέλου. Στόχος του Υπουργείου είναι να μην αναζητάται ο  πρόσφυγας ή ο μετανάστης για να ενημερωθεί για την πορεία της υπόθεσης απόκτησης ασύλου, γι’ αυτό και δημιουργείται ιστόχωρος στον οποίο οι συνήγοροι θα έχουν πρόσβαση για να βλέπουν πως προχωρά η εξέταση χορήγησης ασύλου. Μέχρι πρότινος η πολιτεία έπρεπε να ενημερώσει αυτοπροσώπως τον αιτούνται. 

Αντιδράσεις από τους 53+ και «η πειθώ» του Δ. Βίτσα 

Χθες Πέμπτη 30 Μαρτίου, κατά την διάρκεια της συζήτησης στο πολιτικό συμβούλιο στελέχη της ομάδας των 53 του ΣΥΡΙΖΑ έδειξαν να διαφωνούν με τις θέσεις του κ. Βίτσα και να τονίζουν πως η κυβέρνηση δεν πρέπει να προχωρήσει στο νομοσχέδιο. 

Ο Δημήτρης Βίτσας άκουσε τις χθεσινές εντάσεις των συντρόφων του και προσπάθησε να τους πείσει πως εφόσον εκδικαστούν πιο γρήγορα οι αιτήσεις ασύλου τότε θα μπορεί η Ελλάδα να επιστρέψει στην Τουρκία – βάσει της συμφωνίας ΕΕ Τουρκίας – περισσότερους μετανάστες που δε χρήζουν χορήγησης ασύλου με σκοπό την αποσυμφόρηση των κέντρων υποδοχής «που βουλιάζουν και επικρατούν κακές συνθήκες». 

«Θα περάσουν οι τροποποιήσεις Βίτσα» 

Πάντως, κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασαν μιλώντας στο «Π» πως το νομοσχέδιο με τις τροποποιήσεις Βίτσα μπορεί να περάσει πιο εύκολα, «καθώς τώρα έφυγε ο Μουζάλας που ήταν σάκος του μποξ για πολλούς». Όπως σχολίαζαν «είναι αδύνατο να φέρνει στη βουλή νομοσχέδιο ο πρώην γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ στη βουλή, συντονισμένο με την κυβερνητική γραμμή και να μην γίνει δεκτό από τους 53». 

Συνάντηση Τσίπρα – Αβραμόπουλου

Τον Έλληνα Επίτροπο Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλου βλέπει σήμερα Παρασκευή ο Αλέξης Τσίπρας στο Μέγαρο Μαξίμου με κορυφαίο θέμα συζήτησης το προσφυγικό. Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση φοβάται νέα έξαρση των εισροών με την ξαφνική έλευση 300 ανθρώπων το βράδυ της Τρίτης (27 Μαρτίου) στη Μυτιλήνη. Από την πλευρά της κυβέρνησης αναγνωρίζεται ότι η Τουρκία τηρεί τη συμφωνία με την ΕΕ. Ωστόσο βλέπει και μία απροθυμία από την πλευρά της Ευρώπης να εκπληρώσει τις επιθυμίες της τουρκικής πλευράς. 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 08:57