search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 10:52
MENU CLOSE

Σφαγή στη Γάζα: Νεκροί και τραυματίες Παλαιστίνιοι

30.03.2018 15:49
Παλαιστίνη: Συνεχίζονται οι αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ εναντίον της Λωρίδας της Γάζας - Media
 
Τουλάχιστον 15 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και άλλοι 1.100 τραυματίστηκαν την Παρασκευή όταν Ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ, κοντά στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας, όπου δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία διεκδικώντας το δικαίωμα των Παλαιστίνιων προσφύγων και των απογόνων τους να επιστρέψουν στα σπίτια τους στο Ισραήλ.
 
Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων 17.000 διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί για τη “Μεγάλη Πορεία της Επιστροφής” σε πένε σημεία κατά μήκος του τείχους με τη Γάζα. Ο ισραηλινός ειδησεογραφικό ιστότοπος Ynet μετέδωσε ότι συμμετείχαν περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι, ενώ οι Παλαιστίνιοι υποστηρίζουν ότι ο αριθμός είναι υψηλότερος.
Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως οι στρατιώτες έκαναν χρήση «μέσων για την καταστολή των διαδηλώσεων και πυρών κατά των κυριότερων υποκινητών» των ταραχών και πως ορισμένοι από τους διαδηλωτές «έβαλαν φωτιά σε ελαστικά και εκσφενδόνισαν πέτρες» στον συνοριακό φράχτη και εναντίον στρατιωτών. Φωτογραφίες από τη Γάζα δείχνουν επίσης μη επανδρωμένα, τηλεχειριζόμενα αεροσκάφη να εκτοξεύσουν δακρυγόνα στο πλήθος.
 
Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Γάζας ανέφερε ότι μεταξύ των τραυματιών είναι άνθρωποι που πυροβολήθηκαν και άλλοι που παρουσίασαν δύσπνοια από την εισπνοή των δακρυγόνων. Ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από πυρά του ισραηλινού πυροβολικού νωρίς το πρωί, πριν ακόμη ξεκινήσει η κινητοποίηση. Οι άλλοι επτά έχασαν τη ζωή τους στις συγκρούσεις με τον ισραηλινό στρατό, σε διάφορους τομείς.
 
Η Χαμάς, η ισλαμιστική οργάνωση που ελέγχει τη Γάζα, είχε καλέσει την περασμένη εβδομάδα τους υποστηρικτές της να διαδηλώσουν ειρηνικά, εν μέσω φημών ότι το Ισραήλ ετοιμαζόταν να χρησιμοποιήσει βία για να απωθήσει τους διαδηλωτές. Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Άβιγκντορ Λίμπερμαν, με ένα μήνυμά του στο Twitter τους προειδοποίησε μάλιστα να μην πλησιάσουν τον συνοριακό φράχτη. “Όποιος πλησιάσει τον φράχτη διακινδυνεύει τη ζωή του” έγραψε στα αραβικά ο Λίμπερμαν.
 
Σύμφωνα με τον Ynet ο στρατός είχε τοποθετήσει περισσότερους από 100 ελεύθερους σκοπευτές σε διάφορα σημεία κοντά στα σύνορα.
 
“Η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς ευθύνεται για τις βίαιες ταραχές και για ό,τι συμβαίνει υπό την αιγίδα της” ανέφερε ο στρατός.
Ένας αγρότης και ένας καλλιτέχνης είναι μεταξύ των Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν από τα πυρά. Οι διαδηλωτές, που εκτόξευαν πέτρες εναντίον των στρατιωτών, κρατούσαν παλαιστινιακές σημαίες και έκαψαν φωτογραφίες του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, η απόφαση του οποίου να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και να μεταφέρει εκεί την πρεσβεία των ΗΠΑ προκάλεσε την οργή των Παλαιστινίων.
 
Ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια δήλωσε ότι οι σημερινές μαζικές διαδηλώσεις είναι ένα “μήνυμα στον Τραμπ”. “Δεν υπάρχει καμία παραχώρηση για την Ιερουσαλήμ, καμία εναλλακτική για την Παλαιστίνη και καμία λύση πέρα από την επιστροφή” είπε στο πλήθος των συγκεντρωμένων.
 
Οι κινητοποιήσεις των Παλαιστινίων θα συνεχιστούν μέχρι τις 15 Μαΐου, μία ημέρα μετά την επέτειο της ίδρυσης του Ισραήλ, την οποία αποκαλούν “Νάκμπα”, δηλαδή “καταστροφή”.

Έκτακτη συνεδρίαση για το βράδυ της Παρασκευής συγκάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

 
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 10:52