search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 23:05
MENU CLOSE

Παρέμβαση Χηνοφώτη: Ανάγκη το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας

31.03.2018 11:26
Παρέμβαση Χηνοφώτη: Ανάγκη το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας - Media

 

Την ανάγκη σύστασης Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας επισημαίνει με άρθρο του – παρέμβαση στην «Καθημερινή», ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Παναγιώτης Χηνοφώτης.  

Διαβάστε ολόκληρο το άθρο: 

Παρά το γεγονός ότι τα θεμελιώδη Εθνικά μας Συμφέροντα είναι διαχρονικά στερούμεθα μίας δημοσιοποιημένης, ολοκληρωμένης και θεσμοθετημένης Στρατηγικής Εθνικής Ασφάλειας. 

Η νέα Στρατηγική, πολυεπίπεδη αλλά συνεκτική, οφείλει να καταγράφει τα Εθνικά Συμφέροντα, και να συγκεφαλαιώνει όλες τις διαστάσεις του πλέγματος Eθνική Ασφάλεια ήτοι οικονομική, αμυντική, εξωτερική πολιτική και πολιτική εσωτερικής ασφάλειας και πολιτικής προστασίας, οι οποίες θα αποτελούν τις βασικές συνιστώσες της και θα επιδρούν στην εκάστοτε διαμόρφωση της. Η δημοσιοποίηση της θα καταστήσει κοινωνούς τους πολίτες για τη στρατηγική κατεύθυνση της χώρας μας και τις επιδιώξεις για την εθνική της ασφάλεια.

Η υποστήριξη, προστασία και προαγωγή των θεμελιωδών εθνικών συμφερόντων συναρτάται άμεσα με τις βασικές συνιστώσες της Εθνικής Ασφάλειας .
Τα θεμελιώδη Εθνικά Συμφέροντα συνιστούν τις αδιαπραγμάτευτες βουλήσεις και ανάγκες της πατρίδος μας και καθορίζονται πάντα υπό το πρίσμα της εθνικής μας επιβίωσης, κυριαρχίας και αξιοπρέπειας καθώς και της ασφάλειας και ευημερίας του λαού μας. Αποτελούν την ανεξάντλητη πηγή απ΄ όπου εκπηγάζουν οι εθνικοί Αντικειμενικοί Σκοποί(ΑΝΣΚ)οι οποίοι εκπληρούμενοι , προστατεύουν και προωθούν τα Εθνικά μας Συμφέροντα, ενώ καθορίζει και τους τρόπους που αυτοί θα επιτευχθούν ,και τα απαιτούμενα μέσα για την επίτευξή τους. 

Βασικό συντελεστή για την εφαρμογή της θα αποτελέσει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, το οποίο θα παρέχει τις κατευθυντήριες εντολές και θα αποφασίζει επί θεμάτων Εθνικής Ασφάλειας όπως αυτή διαμορφούται με τη σύγχρονη έννοια. Θα είναι υπεύθυνο για τη Σχεδίαση της Εθνικής Ασφάλειας, την παρακολούθηση εφαρμογής της, την Κεντρική Διεύθυνση και Έλεγχο πρόληψης, αντιμετώπισης και διαχείρισης ειδικών καταστάσεων και κρίσεων, την Ανάλυση-Αξιολόγηση του επιθυμητού αποτελέσματος και της τελικής κατάστασης. Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας θα αντικαταστήσει την Κυβερνητική Επιτροπή(αρ.3 παρ.4 ν.324204) και το ΚΥΣΕΑ(ΠΥΣ 31/26-5-2000) ,αναλαμβάνοντας όλες τις αρμοδιότητες τους. 

Ο Σκοπός συγκρότησης του ΣΕΑ, θα είναι η παροχή Στρατηγικής Κατεύθυνσης και Ελέγχου για την εφαρμογή της Στρατηγικής Εθνικής Ασφάλειας, της Κυβερνητικής Πολιτικής και των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου προκειμένου να εξασφαλίζεται η εκπλήρωση των ΑΝΣΚ της Στρατηγικής Εθνικής Ασφάλειας. Προς τούτο παρέχει τις γενικές κατευθύνσεις για τη σχεδίαση και έγκριση της Στρατηγικής Εθνικής Ασφάλειας, λαμβάνοντας υπ΄ όψη την Εθνική Εκτίμηση Καταστάσεως (συντάσσεται από το Επιτελείο του ΣΕΑ) και ακολούθως παρέχει τις Γενικές Κατευθύνσεις για τη σύνταξη της Πολιτικής Εφαρμογής των βασικών συνιστωσών/πολιτικών της. 

Το ΣΕΑ θα εξασφαλίζει τη διαλειτουργικότητα και διυπηρεσιακή συνεργασία των αρμοδίων Υπηρεσιών, ώστε να επιτυγχάνεται η συνοχή δράσεων και σύζευξη προσπάθειας υπό την εξουσία συντονισμού και έλεγχο του. Το αποτέλεσμα θα είναι μεγαλύτερο από το σύνολο των αποτελεσμάτων των υπηρεσιών και φορέων ,εάν δρούσαν μεμονωμένα.

Θα δίδει τις απαραίτητες εντολές προς το Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, αναφορικά με την επεξεργασία των απαραίτητων θεμάτων για την ενημέρωση του Συμβουλίου, παροχή συντονιστικών κατευθύνσεων προς τα Υπουργεία και Υπηρεσίες στο πλαίσιο πρόληψης, αντιμετώπισης και διαχείρισης καταστάσεων που ενδέχεται να εξελιχθούν σε κρίση ή επηρεάζουν την Εθνική Ασφάλεια. 

Επιπρόσθετα το ΣΕΑ, πλέον της οικονομικής, εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής θα εγκρίνει την Εθνική Εκτίμηση Καταστάσεως, την πολιτική και το Δόγμα Εσωτερικής Ασφάλειας και Πολιτικής Προστασίας, τις Γενικές Κατευθύνσεις Στρατηγικής Πληροφοριών. Επίσης θα κατηγοριοποιεί, με βάση εισήγηση του Εθνικού Συμβουλίου Συντονισμού Πληροφοριών, σε επίπεδα τις απειλές και κινδύνους, εξετάζοντας παράλληλα την ετοιμότητα πρόληψης και αντιμετώπισής τους. Θα παρέχει οδηγίες για τη σύνταξη και υποβολή προς τον Πρόεδρο και την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής της Ετήσιας Έκθεσης Προόδου Εφαρμογών της Στρατηγικής Εθνικής Ασφάλειας.

Τα ανωτέρω αναφερόμενα αποτελούν βραχεία επιτομή της κοινής συνισταμένης εφαρμογών του ΣΕΑ κατά βάση σε ΗΒ, ΗΠΑ, Γαλλία, Αυστραλία.
Η σύσταση του ΣΕΑ και η θεσμοθέτηση της Στρατηγικής Εθνικής Ασφάλειας είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο και απαιτεί επιφροσύνη και βούληση ώστε να προωθήσουμε πλέον αποτελεσματικά τα Εθνικά μας Συμφέροντα στο σύγχρονο «γεωπολιτικό γίγνεσθαι»

Πηγή: Καθημερινή

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 23:04