search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 06:47
MENU CLOSE

Κυριακή των Βαίων: Γιατί σπάμε τη νηστεία και τρώμε ψάρι – Μαγειρεύουμε μπακαλιάρο με μπαρμπουνοφάσουλα

01.04.2018 07:48
bakaliaros.jpg

 Σε κάθε χώρα η κουζίνα και οι θρησκευτικές παραδόσεις είναι έντονα συνυφασμένες.  Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για την πατρίδα μας, στην οποία το θρησκευτικό στοιχείο έχει έντονη παρουσία σε διάφορες πτυχές της καθημερινότητας. Βλέπουμε επί παραδείγματι ότι, ορισμένοι περιορισμοί στην κατανάλωση τροφών που επιβάλλονται παραδοσιακά κάποιες ημέρες του χρόνου, συνδυάζονται αρμονικά με το δαιμόνιο της Ελληνίδας νοικοκυράς και οδηγούν σε γευστικούς πειρασμούς απολαύσεων.

Σε ορισμένες από τις μεγάλες θρησκευτικές εορτές όπως αυτές του  Αγ. Σπυρίδωνα (12 Δεκεμβρίου), του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου (25 Μαρτίου), της Κυριακής των Βαΐων και του Σωτήρος (6 Αυγούστου), οι οποίες συμπίπτουν με περίοδο νηστείας, η εκκλησία επιτρέπει εκείνη την ημέρα την κατανάλωση ψαριών. Στις περισσότερες των περιπτώσεων η κατανάλωση του ψαριού δεν γίνεται τυχαία. Συνήθως το ψάρι επιβάλλεται να τρώγεται στο ενδιάμεσο της νηστείας και ο κύριος σκοπός της κατανάλωσής του είναι να ενισχύσει τον οργανισμό με τις απαραίτητες πρωτείνες ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει στο υπόλοιπο της νηστείας (π.χ. την Κυριακή των Βαίων η κατανάλωση ψαριού δίνει στον οργανισμό τις απαραίτητες δυνάμεις για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στην αυστηρή νηστεία της Μ. Εβδομάδας που ακολουθεί). Πάμπολλες οι συνταγές των ημερών αυτών, ποικίλουν από μέρος σε μέρος μια από αυτές είναι και ο μπακαλάρος με μπαρμπουνοφάσουλα

Μπακαλιάρος με μπαρμπουνοφάσουλα

Δυσκολία: Εύκολο

Χρόνος: 30′

Κόστος: Φθηνό

Τύπος: Καθημερινό

Υλικά

  • Μπακαλιάρος παστός 1 φύλλο
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 φλιτζάνια τσαγιού φασόλια
  • 2 ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση

  • Κόβουμε τον μπακαλιάρο σε μέτρια κομμάτια και τον βάζουμε στο νερό για να ξαλμυρίσει για περίπου 10 ώρες. Στο διάστημα αυτό αλλάζουμε το νερό 3-4 φορές. Στο ίδιο διάστημα, βάζουμε και τα μπαρμπουνοφάσουλα στο νερό για 8 ώρες να φουσκώσουν.
  • Την επομένη, βάζουμε σε μία κατσαρόλα το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και τον μπακαλιάρο μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
  • Προσθέτουμε ελάχιστο νερό και τα αφήνουμε να σιγοψηθούν για 5-10 λεπτά. Βγάζουμε προσεκτικά τον μπακαλιάρο από την κατσαρόλα και προσθέτουμε τα φασόλια μαζί και τις ντομάτες και δύο φλιτζάνια νερό.
  • Τα αφήνουμε να σιγοψηθούν για 50 περίπου λεπτά.
  • Τέλος ξαναρίχνουμε μέσα το μπακαλιάρο ελάχιστο λίγο νερό και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν όλα μαζί για 20 λεπτά . Σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Πηγές:    tastyday.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 06:40