search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 21:01
MENU CLOSE

Επιδεινώνεται το κλίμα μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας – Υψηλοί τόνοι για Ίμια και δύο στρατιωτικούς

02.04.2018 07:57
4314278.jpg

 

 

Επιδεινώνεται το κλίμα μεταξύ Αθήνας – Άγκυρας εξαιτίας της συνεχιζόμενης προκλητικής ρητορικής της τουρκικής πλευράς που χθες ανάγκασε το Μαξίμου να «σπάσει» την τακτική των ήπιων και χαμηλών τόνων και να απαντήσει σε σκληρό ύφος στον Τούρκο Πρόεδρο ο οποίος για μία ακόμη φορά αναφέρθηκε στο θέμα των 8 Τούρκων αξιωματικών συσχετίζοντάς το με το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη. Το ερώτημα είναι αν η χθεσινή ανακοίνωση δείχνει ότι  η Αθήνα θα επαναπροσδιορίσει την τακτική της απέναντι στην τουρκική ρητορική από εδώ και στο εξής, ή αν θα αντιμετωπίζει τις προκλητικές δηλώσεις κατά περίπτωση.

Ειδικότερα, ο Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας χθες από την νότια Τουρκία, κοντά στα σύνορα με τη Συρία – όπου εμφανίσθηκε με στολή παραλλαγής – αναφέρθηκε στους «8» οι οποίοι όπως τόνισε,  προσπάθησαν να τον σκοτώσουν αλλά διέφυγαν στην Ελλάδα με ελικόπτερο. «Τότε», συνέχισε, «ο κ. Τσίπρας, που του είχα μιλήσει, μου είχε πει πως σε 10-15 ημέρες θα κανόνιζε την υπόθεση. Πέρασαν μήνες, πέρασαν χρόνια και ακόμη να το κανονίσει». Ακολούθως αναφέρθηκε στους δύο Έλληνες που κρατούνται στην Αδριανούπολη εμφανώς συσχετίζοντας τις δύο υποθέσεις και ενισχύοντας τις υπόνοιες για το «σενάριο» ανταλλαγής που καλλιεργεί η τουρκική πλευρά και που στη Βάρνα φαίνεται πώς τέθηκε για πρώτη φορά σε ανώτατο επίπεδο από τον ίδιο τον Τούρκο Πρόεδρο.

 «Πριν από λίγες ημέρες πιάσαμε δύο Έλληνες στρατιωτικούς που παραβίασαν τα σύνορα, ξεσηκώθηκε όλη η Δύση» σημείωσε. «Μας είπαν είστε μεγάλο κράτος, δώστε τους σε εμάς. Λυπάμαι πολύ, είμαστε κι εμείς κράτος δικαίου. Αυτή η υπόθεση είναι στη Δικαιοσύνη. Ότι αποφασίσει η Δικαιοσύνη. Σταματήστε. Για αυτούς τους τρομοκράτες, δεν κάνατε τίποτα. Για αυτούς δεν είπατε τίποτα στον Τσίπρα», δήλωσε ο Ερντογάν.

Μαξίμου: «Έχουμε πρωθυπουργό, όχι Σουλτάνο»

Δεδομένου ότι ο Τούρκος Πρόεδρος ουσιαστικά εγκάλεσε τον ίδιο το πρωθυπουργό, το Μαξίμου απάντησε με επίσημη ανακοίνωση σε υψηλούς τόνους πως ακολουθεί έναν «ακατανόητα ολισθηρό δρόμο» και πως η Ελλάδα έχει πρωθυπουργό που γνωρίζει και σέβεται τις διαδικασίες της Δικαιοσύνης και όχι Σουλτάνο «ώστε να μπορεί να υπόσχεται για τις αποφάσεις της».

Με τα παραπάνω λόγια η Αθήνα φαίνεται να διαψεύδει επισήμως τον επαναλαμβανόμενο ισχυρισμό Ερντογάν περί της υπόσχεσης Τσίπρα για επιστροφή των «8» εντός 15 ημερών. Ταυτόχρονα τον καλεί να μην συγκρίνει δύο ανόμιες υποθέσεις καθώς και να δώσει άμεσα εξηγήσεις για το λόγο που οι δύο έλληνες κρατούνται ενώ «δεν έκαναν τίποτα παραπάνω από το περάσουν ορισμένα μέτρα στο Τουρκικό έδαφος, την ώρα που ερευνούσαν για παράνομες διελεύσεις». 

Αναλυτικά η ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου αναφέρει:

«Ο Τούρκος Πρόεδρος αν είχε να πει κάτι σε σχέση με την υπόθεση των 8 είχε την ευκαιρία να το πει τόσο κατ´ ίδιαν στον Έλληνα Πρωθυπουργό ή και δημόσια κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα. Σήμερα επιλέγει να συνεχίσει έναν ακατανόητα ολισθηρό δρόμο προκλητικών επιθέσεων, συμψηφίζοντας δυο εντελώς ανόμοιες υποθέσεις.

Του ξεκαθαρίζουμε λοιπόν ότι η Ελλάδα είναι κράτος Δικαίου και έχει Πρωθυπουργό που σέβεται και γνωρίζει τις διαδικασίες τις ελληνικής δικαιοσύνης και όχι Σουλτάνο ώστε να μπορεί να υπόσχεται για τις αποφάσεις της.

Αν επιθυμεί να είναι επικεφαλής ενός ευνομούμενου κράτους, οφείλει να δώσει εξηγήσεις για το λόγο που η Τουρκία κρατά ακόμη φυλακισμένους δυο Έλληνες στρατιωτικούς που δεν έκαναν τίποτα παραπάνω από το περάσουν ορισμένα μέτρα στο Τουρκικό έδαφος, την ώρα που ερευνούσαν για παράνομες διελεύσεις. Την ίδια στιγμή μάλιστα που γνωρίζει καλά, ότι αντίστοιχα περιστατικά στο παρελθόν και οι δυο πλευρές τα αντιμετώπιζαν στο πλαίσιο της συνεννόησης και της καλής θέλησης δυο γειτονικών χωρών, μελών μάλιστα της ίδιας στρατιωτικής συμμαχίας.

Τζανακόπουλος: καμία διαπραγμάτευση για τους «2»

Σημειώνεται ότι σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Εποχή» (προφανώς πολύ πριν τις δηλώσεις Ερντογάν) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, σημείωνε για το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών πως «δεν έχει προκύψει κάποιο επιβαρυντικό στοιχείο» και «φαίνεται όμως ότι η Τουρκία θέλει να το αξιοποιήσει πολιτικά και διαπραγματευτικά». Διαβεβαίωσε ότι η ελληνική πλευρά δεν μπορεί να μπει σε καμία διαπραγμάτευση, οποιουδήποτε τύπου, για το ζήτημα. «Σεβόμαστε τις αποφάσεις της δικαιοσύνης και θα κάνουμε ό, τι προβλέπει το νομικό πλαίσιο, εντείνοντας τις πολιτικές και τις διπλωματικές πιέσεις».

Σαββατιάτικο μπρα ντε φερ Αθήνας – Άγκυρας για την κυριαρχία των Ιμίων

Υπενθυμίζεται ότι οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου ήρθαν μια μέρα μετά από μια άλλη πρόκληση κατά την οποία το Τουρκικό ΥΠΕΞ ουσιαστικά χαρακτηρίζει τα Ίμια τουρκικά: «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία σχετικά με την κυριαρχία της Τουρκίας πάνω στις βραχονησίδες των Ιμίων. Επιπλέον, δεν θα δεχθούμε κανένα τετελεσμένο γεγονός που θα παρουσιάσει η Ελλάδα σχετικά με τους γεωγραφικούς σχηματισμούς του Αιγαίου, το νομικό status των οποίων αμφισβητείται».

Το Ελληνικό ΥΠΕΞ απάντησε έντονα και κατηγορηματικά: «Το νομικό καθεστώς των Ιμίων είναι πλήρως κατοχυρωμένο και η ελληνική κυριαρχία επ’ αυτών είναι δεδομένη και αναμφισβήτητη». Και πρόσθεσε πως «λαθεύει η Τουρκία, εάν νομίζει ότι δύναται να παραβιάσει στο Αιγαίο το διεθνές δίκαιο χωρίς συνέπειες, όπως πράττει σε άλλα σημεία του περίγυρού της. Της συστήνουμε δε, να μετράει τα λόγια της».

Τσίπρας – Κοτζιάς

Το ζήτημα της κλιμάκωσης των τουρκικών προκλήσεων αναμένεται να τεθεί σε σημερινή συνάντηση Τσίπρα – Κοτζιά στο Μαξίμου, όπου τυπικά ο Ελληνας ΥΠΕΞ προσέρχεται προκειμένου να ενημερώσει τον πρωθυπουργό για τη διαπραγμάτευση στο Σκοπιανό με τη Βιέννη.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 21:01