search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 10:09
MENU CLOSE

Η φωτογραφία με ρητό του Ισοκράτη για την δημοκρατία που δεν είπε ποτέ τοιχοκολλημένη σε γκισέ δημοτικής υπηρεσίας (Photo)

02.04.2018 09:21
Η φωτογραφία με ρητό του Ισοκράτη για την δημοκρατία που δεν είπε ποτέ τοιχοκολλημένη σε γκισέ δημοτικής υπηρεσίας (Photo)  - Media

 

Το ψεύτικο ρητό του Ισοκράτη για την «αυτοκαταστροφή της δημοκρατίας» κοσμεί γκισέ δημοτικής υπηρεσίας του Δήμου Αθηναίων. Είναι εντυπωσιακό πως έχει επιτραπεί να τοιχοκολληθεί σε περίοπτη θέση μία τέτοια εικόνα.  Το «ρητό του Ισοκράτη» έχει φιλοξενηθεί πολλές φορές σε ακροδεξιά site και σελίδες και μιλά για την δημοκρατία αλλά και το πως καταστρατηγείται.

Λέει λοιπόν ο Ισοκράτης: 

«Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται, διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία»

Όπως διαβάζουμε στα ellinikahoaxes.gr ο Ισοκράτης δεν είπε αυτό που έβαλαν στο στόμα του οι πλασιέδες της ελληνοφροσύνης. 

Το απόσπασμα είναι από τον Αρεοπαγιτικό λόγο του και έχει στο πρωτότυπο ως εξής: 

Οἱ γὰρ κατ’ ἐκεῖνον τὸν χρόνον τὴν πόλιν διοικοῦντες κατεστήσαντο πολιτείαν οὐκ ὀνόματι μὲν τῷ κοινοτάτῳ καὶ πραοτάτῳ προσαγορευομένην, ἐπὶ δὲ τῶν πράξεων οὐ τοιαύτην τοῖς ἐντυγχάνουσι φαινομένην, οὐδ’ ἣ τοῦτον τὸν τρόπον ἐπαίδευε τοὺς πολίτας ὥσθ’ ἡγεῖσθαι τὴν μὲν ἀκολασίαν δημοκρατίαν, τὴν δὲ παρανομίαν ἐλευθερίαν, τὴν δὲ παρρησίαν ἰσονομίαν, τὴν δ’ ἐξουσίαν τοῦ ταῦτα ποιεῖν εὐδαιμονίαν, ἀλλὰ μισοῦσα καὶ κολάζουσα τοὺς τοιούτους βελτίους καὶ σωφρονεστέρους ἅπαντας τοὺς πολίτας ἐποίησεν.

Και η μετάφραση ως εξής:

Διότι εκείνοι που διοικούσαν την πόλη τότε (ενν. στην εποχή του Σόλωνα και του Κλεισθένη), δεν δημιούργησαν ένα πολίτευμα το οποίο μόνο κατ’ όνομα να θεωρείται το πιο φιλελεύθερο και το πιο πράο από όλα, ενώ στην πράξη να εμφανίζεται διαφορετικό σε όσους το ζουν• ούτε ένα πολίτευμα που να εκπαιδεύει τους πολίτες έτσι ώστε να θεωρούν δημοκρατία την ασυδοσία, ελευθερία την παρανομία, ισονομία την αναίδεια και ευδαιμονία την εξουσία του καθενός να κάνει ό,τι θέλει, αλλά ένα πολίτευμα το οποίο, δείχνοντας την απέχθειά του για όσους τα έκαναν αυτά και τιμωρώντας τους, έκανε όλους τους πολίτες καλύτερους και πιο μυαλωμένους.

Μ’ άλλα λόγια, ο Ισοκράτης δεν μίλησε για «δημοκρατία που αυτοκαταστρέφεται». Αυτό είναι προϊόν φαντασίας.

Όπως προϊόν φαντασίας, που καμιά σχέση δεν έχει με το πραγματικό ρητό του Ισοκράτη, είναι και η ατάκα ότι η δημοκρατία «κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας». 

Για άλλη μια φορά, οι επιτήδειοι χρησιμοποιούν τους αρχαίους όχι για να φωτίσουν το δρόμο τους, αλλά για δεκανίκι που θα στηρίξει τα σαθρά τους επιχειρήματα.

Η φωτογραφία στο γκισέ της δημοτικής υπηρεσίας 

Ανάρτηση από Υπουργό Παιδείας 

Πάντως για να είμαστε δίκαιοι ανάρτηση με το ρητό του Ισοκράτη έχει κάνει και η πρώην Υπουργός και πρώην κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Άννα Διαμαντοπούλου στο facebook. Τότε, είχε κάνει εντύπωση πως μία επιτυχημένη Υπουργός Παιδείας δε γνώριζε πως αυτό ρητό του Ισοκράτη δεν υφίσταται. 

Πρωτοσέλιδο στον Ελεύθερο Τύπο 

Για να είμαστε ακόμα πιο δίκαιοι και να μην απαρνιόμαστε και τα δικά μας δημοσιογραφικά λάθη, στις ταραγμένες μέρες του Δεκέμβρη του 2008 το ρητό του Ισοκράτη είχε κοσμήσει το πρωτοσέλιδο του Ελεύθερου Τύπου. Η εφημερίδα κυκλοφόρησε έχοντας στην πρώτη σελίδα της με τεράστια γράμματα σε κατάμαυρο φόντο το δήθεν ρητό του Ισοκράτη:

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 10:04