search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:23
MENU CLOSE

«Καμπανάκι» από Les Echos: Υπερθερμαίνεται η τουρκική οικονομία, «τρέχουν» ελλείμματα και πληθωρισμός

02.04.2018 15:00
Κατρακύλα δίχως τέλος για την τουρκική λίρα: Στο ιστορικό χαμηλό 8 λιρών ανά δολάριο - Media
 
Ο ρυθμός ανάπτυξης της τουρκικής οικονομίας έφθασε το 7,4% πέρυσι. Αλλά το έλλειμμα των τρεχουσών συναλλαγών και το αυξημένο επίπεδο του πληθωρισμού δημιουργούν ανησυχία, σημείωνεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας Les Echos.
 
Αυτό είναι ένα αποτέλεσμα που ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν θα παραλείψει να παρουσιάσει ως τρόπαιο. Η Τουρκία κατέγραψε πέρυσι ρυθμό ανάπτυξης 7,4% σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα.
 
Μια επίδοση πολύ καλύτερα από αυτή του 2016 (3,2%) που σημαδεύθηκε από την απόπειρα πραξικοπήματος, τις μαζικές εκκαθαρίσεις και μια σειρά επιθέσεων που οδήγησαν σε βουτιά (-30%) τα τουριστικά έσοδα.
 
Το τελευταίο τρίμηνο, το ΑΕΠ της Τουρκίας αυξήθηκε κατά 7,3% – το υψηλότερο ποσοστό ανάπτυξης μεταξύ των χωρών της Ομάδας των 20 (G20). Μεταξύ του Ιουλίου και του Σεπτεμβρίου, ο ρυθμός ανάπτυξης διαμορφώθηκε στο 11,3% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία που αναθεωρήθηκαν επί τω βελτίω.
 
Συγκρίσιμη με την Κίνα και την Ινδία
«Η ανάπτυξη κατά 7,4% τοποθετεί την Τουρκία πολύ πάνω από τους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη και, υποθέτω, στην ίδια στρατόσφαιρα με την Κίνα και την Ινδία», σχολιάζει ο οικονομολόγος Τίμοθι Ας σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. Η Κίνα και η Ινδία κατέγραψαν ρυθμό ανάπτυξης 6,9% και 7,1% τον περασμένο χρόνο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.
 
Η πολιτική μακροημέρευση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που τον Μάρτιο γιόρτασε τα 15 του χρόνια στην εξουσία, ανέκαθεν στηριζόταν στις οικονομικές του επιτυχίες. Η αυταρχική του στάση, ωστόσο, τον έχει αποξενώσει από ένα μέρος του πληθυσμού, έχει επιβραδύνει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και έχει πλήξει τον ενθουσιασμό των ξένων επενδυτών τα τελευταία χρόνια.
 
Για να διατηρηθεί η ανάπτυξη μετά το δημοψήφισμα για τη συνταγματική μεταρρύθμιση τον Απρίλιο του 2016, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εφάρμοσε, αυτούς τους τελευταίους μήνες, μια πολιτική δημοσιονομικής τόνωσης, επεκτείνοντας σημαντικά το ταμείο εγγυήσεων των τραπεζικών πιστώσεων και αυξάνοντας τους μισθούς. Παράλληλα, ακολούθησε μια πολιτική σημαντικών έργων.
 
Το αποτέλεσμα; Η εγχώρια κατανάλωση (+7,4%) οδήγησε στην ανάπτυξη. Ο τομέας υπηρεσιών (+10,7%), η μεταποιητική βιομηχανία (+9,2%) και οι κατασκευές και τα δημόσια έργα (+8,9%) αποτέλεσαν επίσης κινητήριους παράγοντες της ανάπτυξης.
 
Επιβράδυνση ενόψει
Ωστόσο, η γενικότερη εικόνα δεν είναι το ίδιο ρόδινη. Ο πληθωρισμός είναι δύο φορές πιο αυξημένος από τοn στόχο της κεντρικής τράπεζας (10,26% τον Φεβρουάριο).
 
Το τουρκικό νόμισμα έχει επίσης υποτιμηθεί σε σχέση με το δολάριο το 2017. «Ο συνδυασμός μιας ισχυρής και μη ισορροπημένης ανάπτυξης και ενός αυξημένου πληθωρισμού δημιουργεί κινδύνους για υπερθέρμανση της τουρκικής οικονομίας» προέβλεψε η Capital Economics.
 
Απέναντι σε αυτούς τους κινδύνους, αναμένεται επιβράδυνση της τουρκικής οικονομίας. Η αμερικανική τράπεζα Goldman Sachs επίσης προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 4% το 2018.
 
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15