search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:44
MENU CLOSE

Σοφία Σακοράφα: Η Ευρώπη δίνει χρήματα στην Τουρκία για το προσφυγικό και αυτή αγοράζει τεθωρακισμένα που απειλούν τις ζωές των προσφύγων

02.04.2018 15:41
15-06-2015 - Media
 
Χρήματα για να φυλάει τα σύνορα δίνει η Ευρώπη στην Τουρκία, την ώρα που εκείνη τα παραβιάζει και εισβάλλει στην Συρία, ενώ με τα κονδύλια αυτά αγοράζει στρατιωτικού τύπου οχήματα, με τα οποία απειλούνται οι ζωές των κατατρεγμένων προσφύγων. 
 
Τα παραπάνω καταγγέλλει  η ανεξάρτητη ευρωβουλευτής Σοφία Σακοράφα σε δύο ερωτήσεις που κατάθεσε  προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τις οποίες ζητά να της απαντήσει ποιες εγγυήσεις έλαβε από την Τουρκία ότι η χρήση των οχημάτων αυτών δεν θα παραβιάζει τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και το Προσφυγικό Δίκαιο. Ρωτά επίσης να μάθει  πως ελέγχει η Επιτροπή τη χρήση αυτών των οχημάτων και τη μη μετατροπή τους, ώστε να έχουν δυνατότητα χρήσης πραγματικών πυρών. Τέλος, ζητά να λάβει μία ξεκάθαρη απάντηση για το εάν η χρηματοδότηση αυτή συνιστά ή όχι κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς και του Προσφυγικού Δικαίου καθώς και των Δικαιωμάτων του ανθρώπου. 
Σύμφωνα με έρευνα του περιοδικού Der Spiegel, η Ε.Ε., μέσω του μηχανισμού προενταξιακής βοήθειας, διέθεσε στην Τουρκία κονδύλια ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ για τεχνολογία ασφαλείας και συνοριακής παρακολούθησης. Από αυτά, τα 35,6 εκατομμύρια ευρώ δόθηκαν για αγορά τεθωρακισμένων οχημάτων στρατιωτικού τύπου Cobra ΙΙ, με σκοπό τη φύλαξη των συνόρων με τη Συρία και την αποτροπή τυχόν νέων προσφυγικών ροών. 
 
Η τουρκική παραβίαση των συνόρων με την παράνομη εισβολή στη Συρία, τα βίαια μέτρα αποτροπής και οι τακτικές απώθησης που εφαρμόζει η Τουρκία  στα σύνορα, παραβιάζουν κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο, το Προσφυγικό Δίκαιο και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Πληθώρα ερευνών αναφέρουν, ότι από τον περασμένο Σεπτέμβριο έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 40 άνθρωποι στην προσπάθειά τους να διασχίσουν τα τουρκοσυριακά σύνορα. 
 
Η χρήση των τεθωρακισμένων οχημάτων που χρησιμοποιεί η Τουρκία και αγόρασε με χρήματα της Ευρώπης,  απειλεί ευθέως τη ζωή των προσφύγων. Επιπλέον, τα οχήματα αυτά με μια μικρή μετατροπή, αποκτούν ικανότητα χρήσης πραγματικών πυρών.
 
Η κυρία Σακοράφα  ζητά από την Επιτροπή να λάβει ξεκάθαρη απάντηση για το εάν συνιστά ή όχι η χρηματοδότηση αυτή κατάφωρη παραβίαση του άρθρου 3 της Ευρωπαϊκής  Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του άρθρου 4 του 4ου Πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής  Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, του κοινοτικού δικαίου και του άρθρου 33&1 της Σύμβαση της Γενεύης του 1951, δεδομένου ότι η χρήση των εν λόγω στρατιωτικών οχημάτων, έχουν σκοπό την αποτροπή́ της άφιξης και την απώθηση των προσφύγων και συγκεκριμένα την αρχή της μη-επαναπροώθησης και την απαγόρευση των ομαδικών απελάσεων. 
 
Οι ερωτήσεις της Σοφίας Σακοράφα προς την Επιτροπή: 
 
-Ποια σύνορα προστατεύουν σήμερα τα εν λόγω τεθωρακισμένα και ποιος είναι ο ακριβής σκοπός της χρήσης τους;
 
-Ποιες εγγυήσεις έλαβε η Επιτροπή από την Τουρκία ότι η χρήση των οχημάτων αυτών δεν θα παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και το δίκαιο των προσφύγων; Πως ελέγχει τη χρήση αυτών των οχημάτων και τη μη μετατροπή τους,  ώστε να έχουν δυνατότητα χρήσης πραγματικών πυρών;
 
-Συνιστά ή όχι η χρηματοδότηση αυτή κατάφωρη παραβίαση του άρθρου 3 της Ευρωπαϊκής  Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του άρθρου 4 του 4ου Πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής  Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, του κοινοτικού δικαίου και του άρθρου 33&1 της Σύμβαση της Γενεύης του 1951, δεδομένου ότι η χρήση των εν λόγω στρατιωτικών οχημάτων, σκοπό έχουν την αποτροπή́ της άφιξης και την απώθησή των προσφύγων; 
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:41