search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 08:55
MENU CLOSE

Πάσχα στο εξοχικό: Οι δουλειές που πρέπει να γίνουν

03.04.2018 10:23
Πάσχα στο εξοχικό: Οι δουλειές που πρέπει να γίνουν  - Media

 

Το Εξοχικό Σπίτι είναι πάντοτε η πρώτη μας επιλογή για τις διακοπές του Πάσχα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι η Ελληνική επαρχία αλλά και η περιοχές πέριξ του κέντρου των μεγαλουπόλεων «αλλάζει όψη» από τις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας και -συνήθως- έως και την Κυριακή του Θωμά. Κι αυτό γιατί εκτός των άλλων, ο ανοιξιάτικος καιρός που συνήθως επικρατεί τη συγκεκριμένη περίοδο τραβάει σαν μαγνήτης μικρούς και μεγάλους στην εξοχή.

Έτσι, όσοι έχουν την πολυτέλεια να διαθέτουν ένα σπίτι κάπου στην εξοχή περιμένουν μ’ ανυπομονησία τις συγκεκριμένες ημέρες για ν’ «αποδράσουν». Επειδή όμως και το εξοχικό σπίτι χρειάζεται μία σχετική προετοιμασία για να φιλοξενήσει την οικογένεια στις διακοπές του Πάσχα, ας δούμε ποιες είναι οι βασικές δουλειές προετοιμασίας που πρέπει να γίνουν σε αυτό:

1. Αερισμός του σπιτιού.

Είναι η πρώτη μας δουλειά. Ανοίγουμε διάπλατα πόρτες και παράθυρα αφήνοντας το φρέσκο αέρα να γεμίσει το χώρο και να απομακρύνει ότι έχει συγκεντρωθεί μέσα από την κλεισούρα τόσων μηνών. Εάν μάλιστα διαθέτουμε κάποιον αφυγραντήρα, τον θέτουμε σε λειτουργία μόλις ολοκληρωθεί ο αερισμός του χώρου ώστε να τραβήξει την υγρασία του και να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για ην παραμονή μας σε αυτόν.  

2. Καθαρισμός του σπιτιού.

Εδώ πρέπει να βάλει ένα χεράκι όλη η οικογένεια – μικροί και μεγάλοι! Κι αυτό γιατί θα είναι μία γενικευμένη επιχείρηση καθαριότητας (ξεσκόνισμα, σκούπισμα, σφουγγάρισμα) που θα στοχεύει στο να ετοιμάσει το σπίτι όχι μόνο για την Περίοδο του Πάσχα αλλά και το επόμενο διάστημα καθώς, λόγω καιρού, είναι βέβαιο ότι οι επισκέψεις της οικογένειας στο εξοχικό θα είναι πλέον τακτικότερες το επόμενο διάστημα.

3. Θέρμανση.

Μπορεί να είναι άνοιξη και η θερμοκρασία να έχει ανέβει όμως το βραδάκι στην εξοχή είναι πάντοτε αρκετά «δροσερό»! Έτσι, ελέγχουμε προσεκτικά εάν τα θερμαντικά σώματα που διαθέτουμε λειτουργούν κανονικά έστω κι εάν η χρήση τους αναμένεται να είναι σχετικά περιορισμένη.

4. Ελέγχουμε τις προμήθειες του σπιτιού σε τρόφιμα κι άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

Κάνουμε έναν προσεκτικό έλεγχο στα τρόφιμα και είδη ανάγκης που υπάρχουν ήδη σε  ντουλάπια και ράφια στο εξοχικό σπίτι και καταρτίζουμε μία λίστα με το τι θα χρειαστούμε επιπλέον. Έτσι, θα μπορέσουμε να προμηθευτούμε εγκαίρως όλα τ’ απαραίτητα και δεν θα χρειαστεί να τρέχουμε την παραμονή των γιορτών μέσα στον πυρετό της όλης προετοιμασίας.

5. Τακτοποιούμε την αποθήκη.

Επειδή όπως προαναφέραμε, η παρουσία μας στο εξοχικό σπίτι θα είναι πλέον πολύ πιο συχνή αφιερώνουμε χρόνο στο να τακτοποιήσουμε την αποθήκη μας καθώς ειδικά στο εξοχικό, ο ρόλος της αποθήκης είναι πολύ σημαντικός. Εάν μάλιστα διαθέτουμε και ξεχωριστή αποθήκη για τα του κήπου κάνουμε το ίδιο κι εκεί καθώς τα εργαλεία και λοιπά σύνεργα του κήπου θα είναι σε πρώτη ζήτηση τόσο την περίοδο των διακοπών όσο και τους επόμενους μήνες.

6. Καταγράφουμε τις βασικές δουλειές που πρέπει να γίνουν στον κήπο και προμηθευόμαστε τα απαραίτητα.

Άνοιξη = κήπος. Και συνήθως η εκκίνηση των εργασιών εκεί είναι η περίοδος του Πάσχα που υπάρχει και ο απαραίτητος χρόνος διαθέσιμος. Κάνουμε λοιπόν μία λεπτομερή καταγραφή των αναγκών που υπάρχουν από πριν (εργαλεία, χώμα, λίπασμα, φυτά κ.ο.κ.), ώστε να έχουμε προμηθευτεί εγκαίρως όλα τα απαραίτητα για τις κηπουρικές μας εργασίες. Καλό είναι δε, πριν την εγκατάσταση για την περίοδο του Πάσχα να έχουμε κάνει κι έναν πρώτο καθαρισμό από την αγριάδα που θα έχει συσσωρευτεί από τις βροχές των προηγούμενων μηνών για 2 βασικούς λόγους:

i. για να μπορούν τα παιδιά μας να χαρούν ελεύθερα το τρέξιμο και το παιχνίδι στον κήπο την περίοδο των διακοπών τους, και,

ii. για να μπορούμε με μεγαλύτερη ευκολία να κάνουμε τις απαραίτητες κηπουρικές εργασίες.

Αυτό λοιπόν, είναι το βασικό «πλάνο» με τις δουλειές προετοιμασίας που πρέπει να κάνουμε στο εξοχικό μας ώστε να περάσουμε εκεί κάποιες ημέρες ξεκούρασης την περίοδο του Πάσχα απολαμβάνοντας την εξοχή και τη φύση που ειδικά τη συγκεκριμένη περίοδο πραγματικά «οργιάζει». Ιδανικός χρόνος για να γίνουν δε, είναι λίγες ημέρες πριν τις γιορτές δηλαδή το τελευταίο Σαββατοκύριακο πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα – των Βαîων.

Πηγή: Praktikesidees

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 08:54