search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 15:55
MENU CLOSE

Τσίπρας: Μηνύματα για ενότητα και εγρήγορση σε οικονομία και εθνικά

03.04.2018 10:47
Τσίπρας: Μηνύματα για ενότητα και εγρήγορση σε οικονομία και εθνικά - Media

 

Στην οικονομία και τα τελευταία βήματα του «Μαραθωνίου» προς το τέλος του προγράμματος έριξε το βάρος της εισήγησής του στο Υπουργικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός, κάνοντας μόνο μια «επιγραμματική» όπως είπε αναφορά στα κρίσιμα εθνικά ζητήματα. Μεταξύ άλλων κάλεσε την τουρκική πλευρά να χαμηλώσει τους τόνους και να επισπεύσει τις δικονομικές διαδικασίες για την κατά το δυνατόν γρηγορότερη επιστροφή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που, όπως τόνισε, δεν έκαναν τίποτε περισσότερο παρά το καθήκον τους. Στο κλείσιμο της εισήγησής του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο ζήτημα της Συνταγματικής Αναθεώρησης θέτοντας ως βασική διαχωριστική γραμμή τη στάση των πολιτικών δυνάμεων στο άρθρο 86 και κατ’ επέκταση στον νόμο περί ευθύνης υπουργών, που όπως τόνισε, η απάλειψή του είναι ζήτημα αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος.

Ειδικότερα ο πρωθυπουργός:

Κάλεσε σε εγρήγορση του υπουργούς, επισημαίνοντας ότι τα τελευταία μέτρα του «μαραθωνίου» είναι και από τα πιο δύσκολα. Μάλιστα προς το κλείσιμο της τοποθέτησής του επανήλθε διαμηνύοντας ότι η τέταρτη αξιολόγηση είναι και η τελευταία και δεν παίρνει καθυστερήσεις, αλλά ούτε μετάθεση εκκρεμοτήτων ως εκ τούτου, δεν υπάρχει χώρος για «κωλυσιεργίες» και «τεχνητά εμπόδια». «Όποιος υπουργός έχει αντιρρήσεις να τις εκφράσει τώρα», σημείωσε και πρόσθεσε πως «δεν κρίνεται το ατομικό έργο κάθε υπουργού». Τέλος, ζήτησε «σε αυτές τις 80 περίπου μέρες να δώσουμε όλοι όλες τις δυνάμεις μας για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος». Η επιβράβευση για μας και τον ελληνικό λαό θα είναι μεγάλη, είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του «συμβολικά όσο και κυρίως πραγματικά, καθώς έξοδος σημαίνει περισσότεροι βαθμοί ελευθερίας στην άσκηση οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής».

Κάνοντας στη συνέχεια μια αποτίμηση της τριετίας ανέφερε μεταξύ άλλων πως για να κλείσει η κυβέρνηση «οριστικά τον οκταετή φαύλο κύκλο», δούλεψε σκληρά και κυρίως εξασφάλισε τρεις βασικές προϋποθέσεις:

  • Αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας, έναντι δανειστών και της διεθνούς κοινότητας
  • Δημιουργία των κατάλληλων ευρωπαϊκών συμμαχιών ώστε να σπάσουν τα  ταμπού  και η μονοκαλλιέργεια της λιτότητας σε ευρωπαϊκό επίπεδο
  • Εξασφάλιση, μετά από αρκετά χρόνια και  παρά τις επίμονες προσπάθειες της αντιπολίτευσης, μια μακράς περιόδου πολιτικής σταθερότητας και αποκατάστασης της κοινωνικής ηρεμίας

Εκλογές το φθινόπωρο του 2019, αιχμές για Βούτση

Στο σημείο αυτό ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της θητείας της κυβέρνησης το φθινόπωρο του 2019, αφήνοτνας αιχμές για τα όσα είπε χθες ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης περί του ενδεχομένου εθνικών εκλογών μαζί με τις ευρωεκλογές. Πιο συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός αισθάνθηκε την ανάγκη να διευκρινίσει πως η κυβέρνηση θα προσφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία προς το τέλος της θητείας της  «ούτε καν στις ευρωεκλογές, γιατί ακούω να λέγονται και διάφορες σκέψεις».

Τα 3 θέματα της διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα τρία κομβικά ζητήματα που συζητά η κυβέρνηση με τους θεσμούς για το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης και τη διαμόρφωση των όρων της επόμενης μέρας.

  1. Το αναπτυξιακό σχέδιο από το οποίο θα προκύψουν τα βασικά κριτήρια για την μεταμνημονιακή εποπτεία, το οποίο όπως ανέφερε θα ολοκληρωθεί τις επόμενες μέρες Είπε πως πρόκειται για ένα φιλόδοξο εγχείρημα το οποίο συντάχθηκε όχι επειδή ζητήθηκε αλλά ως ελληνική πρωτοβουλία, στη βάση της συλλογικής κυβερνητικής εμπειρίας και με τη συμβολή των αναπτυξιακών συνεδρίων. Βασική κατεύθυνση του στρατηγικού αυτού σχεδίου είναι η δημοσιονομική σταθερότητα, η ενίσχυση επενδύσεων, η υποστήριξη των επιχειρήσεων και των νέων τεχνολογιών, η δημιουργία φιλικότερου επενδυτικού περιβάλλοντος, η θεσμική προστασία των εργαζομένων κ.ά.
  2. Η καθαρή έξοδος –  «θέλω να είμαι ξεκάθαρος η συζήτηση περί προληπτικής γραμμής στήριξης είναι τελειωμένη υπόθεση» διεμήνυσε ο πρωθυπουργός, αφήνοντας αιχμές για όσους καταβάλουν ακόμη απέλπιδες προσπάθειες να την αναστήσουν. «Η πραγματικότητα τους διαψεύδει, κανείς στην Ευρώπη δε συζητά το ενδεχόμενο προληπτικής γραμμής, τόσο για πολιτικούς όσο και για τεχνικούς λόγους» σημείωσε. Και συνέχισε: «Συζητάμε τις λεπτομέρειες μιας καθαρής εξόδου, που δε θα συνοδεύεται από νέες δεσμεύσεις, από νέο μνημόνιο, τα υπόλοιπα είναι ευσεβείς πόθοι κάποιων».
  3. Η ρύθμιση του χρέους. Ενημέρωσε πως είναι σε εξέλιξη οι τεχνικές συζητήσεις αναφορικά με την εξειδίκευση του γαλλικού μηχανισμού, δηλαδή τη λεγόμενη ρήτρα ανάπτυξης, με στόχο να γεφυρωθούν οι διαφορετικές εκτιμήσεις μεταξύ των εμπλεκομένων, ενώ επίσης αναμένεται να προσδιοριστούν και να οριστικοποιηθούν τα μέτρα για το χρέος.

Βασική προϋπόθεση για αίσια έκβαση, κατέληξε, είναι μία και μοναδική, η έγκαιρη ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης.

Εθνικά: μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση για ενότητα και συνεννόηση

Αναφορικά με τα κρίσιμα εθνικά ζητήματα:

Έκανε τη διαπίστωση ότι η Τουρκία εντείνει την προκλητικότητά της και οξύνει την κατάσταση σε όλα τα μέτωπα. Εκτίμησε ότι η στάση της σχετίζεται με λόγους εσωτερικής κατανάλωσης  αλλά και με ευρύτερες γεωπολιτικές ανακατατάξεις και αναμόρφωση των διεθνών σχέσεων ειδικότερα γύρω από το συριακό το οποίο είναι παράγοντας αποσταθεροποίησης στην περιοχή.

«Έδειξε» στις ευρωπαϊκές και διεθνείς συμμαχίες ως ένδειξη ασφαλιστικής δικλείδας έναντι των τουρκικών προκλήσεων επισημαίνοντας ιδιαίτερα τις πρόσφατες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου – «ποτέ άλλοτε δεν υπήρξε τόσο ξεκάθαρη καταδίκη για τις διαφορές μας» είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Σε αυτό το πλαίσιο διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα συνεχίζει να αξιοποιεί όποιο πολιτικό και διπλωματικό μέσο διαθέτει για την εξομάλυνση της κατάστασης.

Με δεδομένη την ελληνοτουρκική ένταση κάλεσε ακόμη μια φορά για κλείσιμο του βόρειου μετώπου με την ΠΓΔΜ, « ώστε να μη σπαταλάμε κρίσιμο διπλωματικό κεφάλαιο». Ζήτησε η Ελλάδα να πρωταγωνιστήσει σε αυτή την προσπάθεια ως δύναμη σταθερότητας και στο εσωτερικό κάλεσε όλες οι πολιτικές δυνάμεις να δείξουν διάθεση συνεννόησης κι ενότητας, μήνυμα που απεύθυνε κατά προτεραιότητα στην αντιπολίτευση αλλά και στον κυβερνητικό εταίρο.

Γνωρίζω, είπε, ότι παρά τις διαφωνίες συμφωνούμε να συνεχίσουμε την προσπάθεια, «θα ήταν ευχής έργον να υπήρχε κλίμα συνεννόησης κι ενότητας από όλες τις πολιτικές δυνάμεις και αναφέρομαι ιδιαίτερα στη στάση της αντιπολίτευσης». Η κυβέρνηση είπε, θα μπορούσε να δεχτεί τη σκληρή αντιπαράθεση στα θέματα οικονομίας (όχι  όμως και την καταστροφολογία) εν τουτοις η άκριτη αντιπαράθεση στα εθνικά κάνει ζημιά στη χώρα.

Τέλος κάλεσε «να διαχειριστούμε με ενότητα νηφαλιότητα και ψυχραιμία την τουρκική προκλητικότητα» και έστρεψε τα βέλη προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας ότι δε βοηθάει η στάση του να αρνείται να συναντήσει τον Υπουργό Εξωτερικών ή να επιτίθεται στον υπουργό Άμυνας.

Αναμένουμε κίνηση καλής θέλησης από την Τουρκία για τους «δύο»

Κλείνοντας την ενότητα αυτή, διεμήνυσε:

  • Στο εσωτερικό ότι «η Ελλάδα μια χώρα ισχυρή και ασφαλής, με ισχυρές διεθνείς συμμαχίες και ερείσματα ως εκ τούτου δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας» αλλά μόνο για προβληματισμό.
  • Στην Τουρκία: «Δεν απειλούμε κανέναν και καλούμε τους γείτονες να αφήσουν αυτή την αδιέξοδη κλιμάκωση» καθώς, στην περιοχή μας «είμαστε οι πιο καλόπιστοι γείτονες». Κάλεσε την τουρκική πλευρά να προχωρήσει  το γρηγορότερο σε μια «κίνηση καλής θέλησης» για την επίσπευση της επιστροφής των δύο στρατιωτικών που δεν έχουν κάνει τίποτε περισσότερο από το καθήκον τους. «Θα κάνουμε υπομονή, δε θέλουμε να ρίξουμε λάδι στη φωτιά, αλλά όλοι κρίνονται από τις πράξεις τους και από μας και από τη διεθνή κοινότητα».
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 15:54