search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:49
MENU CLOSE

Der Spiegel: Στον αέρα η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό

03.04.2018 16:11
Der Spiegel: Στον αέρα η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό - Media

 

Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφωνούν ότι η Τουρκία πρέπει να συγκρατήσει τις προσφυγικές ροές μακριά από την Ευρώπη. Εκείνο, όμως, στο οποίο διαφωνούν είναι ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό, σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel.

Όπως γράφει το γερμανικό περιοδικό, η συμφωνία Άγκυρας-ΕΕ προβλέπει την καταβολή έξι δισ. ευρώ στην Τουρκία για να σφραγίσει τα σύνορά τους. Το ήμισυ του ποσού έχει ήδη καταβληθεί κι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ διαβεβαίωσε πρόσφατα στη σύνοδο στη Βάρνα τον Ταγίπ Ερντογάν, ότι θα δοθούν και τα υπόλοιπα τρία. Ωστόσο, έρευνα του περιοδικού και του δικτύου European Investigative Collaborations έδειξε ότι παραμένει ασαφές από πού θα προέλθουν τα χρήματα αυτά.

Η πρώτη δόση των τριών δισ. ευρώ καλύφθηκε κατά το 1/3 από τα κοινοτικά ταμεία και τα υπόλοιπα δύο τρίτα από τα κράτη μέλη-αναλογικά με το μέγεθος της οικονομίας τους. Η Κομισιόν θέλει να γίνει το ίδιο και στη δεύτερη δόση, αλλά έξι κράτη μέλη αντιδρούν. Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης είχε προειδοποιήσει από τις 28 Ιουνίου του 2017 ότι η απόφαση για τη δεύτερη δόση θα πρέπει να ληφθεί μόνον όταν η Τουρκία έχει υλοποιήσει συμφωνηθέντα projects, όπως την ανέγερση νοσοκομείων και σχολείων, αλλά μέχρι στιγμής έχουν ολοκληρωθεί μόνον τα μισά.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, σε κοινή τους επιστολή προς την Κομισιόν, η Γερμανία, η Γαλλία, η Αυστρία, η Σουηδία, η Δανία και η Φινλανδία αρνούνται να δώσουν περισσότερα χρήματα από τους εθνικούς τους προϋπολογισμούς ζητούν να καταβληθεί η δεύτερη δόση εξ’ ολοκλήρου από τον κοινοτικό προϋπολογισμό της Ε.Ε., κάτι που απορρίπτει ο Γιούνκερ.

Τα κράτη μέλη διαμαρτύρονται για την έλλειψη διαφάνειας από μέρους της Τουρκίας, ενώ ορισμένου συζητούν ακόμη και το πώς θα μπορούσαν να αποχωρήσουν από τη συμφωνία, την ώρα που η Άγκυρα κάνει ήδη σχέδια για μια τρίτη δόση, όπως γράφει το Spiegel.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:48